Eskobar: Udvostručiti napore za kompromisni sporazum Beograda i Prištine

Evropa i Zapadni Balkan će izaći još jači - poručio je Eskobar u tekstu objavljenom na sajtu američke ambasade u Albaniji

  • 8
VUCIC EKSOBAR SASTANAK Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar smatra da treba udvostručiti napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Beograda i Prištine i zaustavljanje akcija koje ugrožavaju stabilnost i napredak u BiH.

U tekstu objavljenom na sajtu američke ambasade u Albaniji, Eskobar je ocenio da se ne sme dozvoliti Rusiji da iskoristi rat u Ukrajini kako bi zaustavila napredak zemalja Zapadnog Balkana. Eskobar smatra da Rusija ne vodi računa o najboljim interesima tih zemalja i ističe da su njihove ekonomije povezane sa Evropom.

- Vaši najveći trgovinski partneri i investitori su u Evropskoj uniji. A vaša budućnost je u Evropi kao punopravnih članica Evropske unije - istakao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, na Zapadnom Balkanu treba uraditi mnogo toga, a posebno je naveo ekonomsku integraciju regiona i iznalaženje trajnih kompromisa i rešenja za nerešene sporove. Eskobar smatra da treba iskoristiti krizu oko Ukrajine da se osigura da buduće generacije na Zapadnom Balkanu žive u zemljama koje su potpuno integrisane u Evropsku uniju, slobodne i u miru. Ističe da Vašington želi da bude partner u tim naporima zemalja Zapadnog Balkana.

- U borbi između demokratije i autokratije, između suvereniteta i potčinjavanja, nemojte pogrešiti: sloboda će prevladati. Evropa i Zapadni Balkan će izaći još jači - poručio je Eskobar u tekstu objavljenom na sajtu američke ambasade u Albaniji.

Ocenio je da se svet promenio zbog rata Rusije protiv Ukrajine.

- Pridružujemo se međunarodnom pozivu svim zemljama, posebno onima u Evropi, da poštuju međunarodno pravo i nedvosmisleno odbace rusku ilegalnu invaziju na svog suseda Ukrajinu. Taj poziv čule su zemlje Zapadnog Balkana. Pozdravljam to što su čvrsto uz Evropsku uniju i slobodni svet - naveo je Eskobar.

Prema njegovom mišljenju, Rusija mora biti pozvana na odgovornost i mora se pomoći Ukrajini da, kako je naveo, "potisne ruske invazione snage pre nego što sukob dodatno destabilizuje Evropu".

Video: Deveti dan sukoba: Ovako izgledaju ukrajinske ulice nakon nemira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA