≫ 

Savet Evrope nastavlja podršku ključnim reformama u Srbiji

Srbija će pripremiti i usvojiti sve zakonske i podzakonske akte kojima će operacionalizovati izmene Ustava - rekla je ministarka Jadranka Joksimović

  • 0
Savet Evrope,  Selaković, Brnabić, Dačić,Marija Pejčinović Burić Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Beogradu sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić o evropskim integracijama Srbije, saradnji naše zemlje sa ovom organizacijom, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi.

Joksimović je informisala sagovornicu o svim reformskim aktivnostima koje Srbija sprovodi u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kako u oblasti vladavine prava i demokratizacije društva, tako i u sektorskim politikama kao što su životna sredina, infrastrukturno povezivanje, trgovina i druge koje su značajne za kvalitet života građana naše zemlje, ali i čitavog regiona.

"I nakon prošlogodišnjeg značajnog napretka u pregovaračkom procesu, nastavljamo aktivno sa planiranim usklađivanjem sa propisima i standardima EU, posebno kada je reč o unapređenju pravosuđa, izbornih uslova i onih u vezi sa medijskim slobodama", rekla je Joksimović, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Kako je naglasila, Srbija će pripremiti i usvojiti sve zakonske i podzakonske akte kojima će operacionalizovati izmene Ustava, na isti način na koji je to urađeno sa samim tekstom našeg najvišeg pravnog akta.

Takođe, Joksimović je izrazila očekivanje da će u narednim nedeljama Izveštaj o preporukama GREKO konstatovati da su sve preporuke, a koje se tiču mera u oblasti prevencije korupcije ispunjene, što je veoma važno i u kontekstu napretka u okviru Klastera 1-Vladavina prava.

Pejčinović Burić izrazila je podršku Saveta Evrope svim ključnim reformskim aktivnostima u našoj zemlji, posebno onima u oblasti ljudskih i manjinskih prava, jačanju ljudskih kapaciteta u lokalnim samoupravama, borbi protiv pranja novca i terorizma, kao i u jačanju regionalne saradnje.

Govoreći o situaciji u Evropi, Pejčinović Burić izjavila je da pozdravlja odluku Srbije da se pridruži nedavnoj rezoluciji UN, naglasivši da će sva tela Saveta Evrope, čiji je i Srbija aktivan član, razmatrati i preduzimati sve neophodne mere kao odgovor na aktuelnu tešku situaciju.

Tokom sastanka razmotreni su i svi projekti koje sprovode ova međunarodna organizacija i Vlada Srbije, uz zaključak da su mnogobrojni pozitivni rezultati zajedničkih aktivnosti zaloga dalje uspešne saradnje, dodaje se u saopštenju.

Video: Fabrici priredio prijem povodom Dana Evrope

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA