≫ 

Vučić: Od četvrtka neće biti izvoza brašna, pšenice, kukuruza i ulja

"Ukoliko Evropska nija zabrani uvoz nafte i gasa iz Rusije, mi nemamo odakle da ih dobijemo", rekao je Vučić

  • 38
Aleksandar Vučić TV gostovanje B92 Printskrin: B92

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u gostovanju u emisiji Fokus da sumnja u skori kraj ruske ofanzive i dodao da čekamo odluku Evropske unije u vezi sa sankcijama Rusiji.

- Nadam se kraju pregovora Rusa i Ukrajinaca, ali ne verujem u to. Očekujem nesumnjivi nastavak ruske ofanzive koji će da bude snažniji. Voleo bih da kažem da mogu da očekujem smirivanje tenzija i situacije, ali to ne očekujem. Ono što je važno za nas je da analiziramo šta se dogodilo juče i danas i šta će da se dogodi sutra. Došlo je do strašnih poremećaja, predsednik Bajden je odlučio da obustavi uvoz nafte gasa i uglja na teritoriju SAD, ali oni lako mogu da se izbore sa tim. Velika Britanija je donela odluku o nafti, ali ne o gasu i uglju. Ono što očekujemo sutra je odluka Evropske unije. Ako EU zabrani uvoz energenata iz Rusije, mi nemamo odakle da ih dobijemo - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će uvoz nafte iz trećih zemalja biti oslobođen carinskih dažbina.

- Cena evrodizela danas je 179 dinara u maloprodaji. Sutra ujutru u veleprodaji će biti 193. Svi koji prodaju po ovoj ceni gube novac. NIS bi to mogao da izgubi, ali male pumpe ne. Mi oslobađamo carinskih dažbina za uvoz iz trećih zemalja, svi dobijaju Nisovu naftu.

On je dodao da će Vlada će da donese novu odluku. Cena goriva će biti samo dva dinara više nego što je bila do sada. Kako je rekao, poljoprivrednici na svim NIS pumpama će evrodizel kupovati po ceni od 179 dinara, bar narednih mesec i po dana. Ta cena neće biti ograničena za građane, jer cena nafte sutra može da skoči.

Vučić je istakao da će Vlada sutra ili prekosutra da donese odkulu da marža bude šest dinara.

- To je 199 dinara po sutrašnjoj ceni, na pumpama, što obezbeđuje dobru snabdevenost. Takođe, odlučili smo da imamo pravo indeksacije kada dođe do poremećaja. Država plaća 20 posto od ukupne akcize, država se toga odriče da bi mogla da stabilizuje cene i da se ljudi osećaju sigurno. Od 50 dinara, oko 12 dinara je tačan procenat prosečno između ova dva grova. Na sutrašnji dan imali biste samo dva dinara veću cenu nego danas. Za poljoprivrednike subvencionišemo dotle, da na svim NIS pumpama ostane cena 179 dinara i da se ne menja najmanje mesec i po dana. Za sve druge biće minimalna povećanja da bismo obezbedili snabdevenost. Država na sebe preuzima 90 odsto rasta cena. Snalazimo se, ali trošimo državnu ušteđevinu.

- Samo u ovom mesecu ćemo morati za EPS i za Srbija gas da platimo još 150 miliona evra. Mi imamo ubedljivo nižu cenu struje od regiona. Izdržali smo da nijedan dan nije bio bez struje. Uprkos hladnoći, imate neverovatne cene struje, najnižu u Evropi. Ona ulazi u cene svih proizvoda. U ovo ulažemo mnogo državnog novca. Na mesečnom nivou ovo je naš gubitak od 35 miliona evra. Sa toliko država odmah subvencioniše da bi imala sve pod kontrolom - napomenuo je Vučić.

Zabrana izvoza

Predsednik je dodao da se "nalazimo u najvećoj svetskoj krizi od 1945. godine".

- U Evropi ljude više brine kukuruz, Ameriku pšenica. I čeka se odluka Putina i vlade šta to Rusija neće da izvozi. Cene idu u nebo. Imamo prednost u pšenici i kukuruzu. Od četvrtka neće više biti izvoza i pšenice i brašna, kukuruza takođe, ulja takođe, jer je skočio izvoz 109 posto. Imaćemo dovoljno. Prethodna dva dana je toliko skočio izvoz pšenice i brašna, da moramo da ga zabranimo - naveo je.

Istakao je da su "ovo su stvari koje će nama da prave probleme".

- Mi dobijamo 6 miliona kubnih metara gasa gotovo za džabe. Mi ga plaćamo 270 dolara, za ovih šest miliona, a nama u martu treba 11 miliona. Sa onim što smo uspeli da utisnemo, da ne plaćamo ovu cenu od 4.000 dolara. Povlačili smo iz Banatskog dvora, jer smo po nižoj ceni utiskivali, ali i dalje trošimo rezerve - dodao je Vučić.

- Ne možemo da istisnemo koliko nam je potrebno i fali na 0,5 makar, koje moramo da kupimo po tržišnoj ceni. Sve je jako komplikovano, vezano za sve energente. Da ne pominjem da smo se mučili da pronađemo mleko u prahu, i pronašli smo ga, da bismo imali sve. Kad se borbe dodatno rasplamsaju, kad voz krene iz Nemačke, Rusije, Amerike, taj se voz ne zaustavlja. Ovome nema kraja. Ja razgovaram sa našim prijateljima iz okruženja.

"Ići ćemo na nominalno povećanje plata"

- Rojters večeras saopštava inflatorne procene. Mi gledamo da nam ne pobegne iznad zacrtanog, ali to niko ne može da vam kaže. Moraćemo da idemo na nominalno povećanje plata više od planiranog. Svet ide u recesiju, to je treća godina recesije, a mi se i dalje nadamo da ćemo imati plus četiri ili pet, ukoliko se ovo ne završi sutra, a mislim da neće.

Dodao je da su "svi ušli u neki svetski rat, a da niko ne razmišlja o sopstvenim interesima".

- Mnogo truda ulažemo u sve ovo. Morate da razumete, po svemu ovome, da se desio ili smak sveta ili svetski rat. Meni deluje kao smak sveta, pre svega u ekonomskom smislu. I to je tako razarajuće da za to ne postoji lek - rekao je Vučić.

Video: Vučić u Leskovcu: Važno je da smo tu za našu decu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gocs

    9. mart 2022 | 11:21

    Ziveo ti nama Predsednice I radi kao do sada

  • Pavke🙏🙏🙏

    8. mart 2022 | 21:19

    EU u će nestati . RUSIJA ĆE POBEDITI🇷🇸🇷🇺🇷🇸🍀

  • Gaga

    9. mart 2022 | 01:46

    Pametna odluka je da se sačuvaju sve količine dok ne prođe ova kriza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA