≫ 

Prva poseta Srbiji nove šefice nemačke diplomatije: Koje poruke Analena Berbok donosi u Beograd?

Bosna i Hercegovina je prva zemlja koju će Berbok posetiti na turneji po Balkanu s obzirom na to da već u petak dolazi u Beograd, a nakon toga najavljena je i njena poseta Prištini

  • 9
Sergej Lavrov, Analena Berbok Foto: Tanjug/AP

Nova šefica nemačke diplomatije Analena Berbok započela je svoju turneju po Balkanu sinoćnim dolaskom u Sarajevo.

Ona će, kako je najavljeno,tokom boravka u Sarajevu razgovarati sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković i članovima Predsedništva BiH, a nije isključeno da će se sastati i sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom. Bosna i Hercegovina je prva zemlja koju će Berbok posetiti na turneji po Balkanu s obzirom na to da već u petak dolazi u Beograd, a nakon toga najavljena je i njena poseta Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da je nemačka ministarka spoljnih poslova najavila svoju prvu posetu Srbiji i da će u susretu sa njom, kao i sa zvaničnicima zemalja iz celog sveta, biti iskren i štititi interese Srbije. Tom prilikom je izjavio da je "Nemačka važna zemlja i naš najvažniji i najveći partner u Evropi".

Šta Nemačka poručuje Beogradu?

Mediji su, pozivajući se na diplomatske izvore, naveli i da će glavna tema posete Beogradu biti rat u Ukrajini i moguće posledice po Balkan, podsećajući da je Srbija osudila napad na Ukrajinu i glasala za rezoluciji Generalne skupštine UN, ali i da je odbila da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije.

Berbok je, početkom marta, kada je Manuel Saracin imenovan za prvog nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan, rekla da su "posebno u ovoj trenutnoj situaciji, stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana glavni strateški prioritet Nemačke". Saracin je ocenio da je perspektiva članstva u EU i dalje najmoćniji instrument za podsticanje mirnih reformskih procesa na Zapadnom Balkanu i naglasio da se Unija "tog oruđa ne treba odreći".

Povodom odluke Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji, Saracin je za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) rekao da bi ovih dana svima trebalo da bude jasno da je ovo nije pravo vreme da neko ostane neodlučan.

Evropska unija zastava Foto: Shutterstock

I Berbokova se već oglasila o regionu: "Posebno u trenutnoj situaciji, stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana su glavni strateški prioritet Nemačke", rekla je ona povodom imenovanja njenog partijskog druga iz redova Zelenih Manuela Zaracina za prvog nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan.

Formulisati "jasna očekivanja od Srbije"

Nema sumnje da će glavna tema posete Beogradu biti rat u Ukrajini i moguće posledice po Balkan. Srbija je osudila kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, i pridružila se odgovarajućoj rezoluciji Generalne skupštine UN, dok odbija da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije.

- U srpskom je interesu da zauzmu jasnu poziciju. U Ukrajini se pokazuje šta može da se desi kad se oslonite na ruska obećanja. Verujem da je to svima u Beogradu jasno. Za EU je važno da jasno formulišemo očekivanja koja imamo od Srbije - rekao je Zaracin za Frankfurter algemajne cajtung, u prvom intervjuu nakon što je postavljen na mesto izaslanika za region.

Kako se očekuje, Berbokova će upravo "jasno formulisati" očekivanja u razgovorima sa predstavnicima vlasti. Sa druge strane, nemačka ministarka će se sastati i sa predstavnicima zelene koalicije "Moramo", saznaje Dojče vele. Nemački Zeleni otvoreno podržavaju ovu koaliciju, smatrajući se istom familijom evropskih partija i pokreta. Još je nejasno da li će na istom sastanku biti i drugi predstavnici opozicije.

Brza traka za Zapadni Balkan?

U Nemačkoj se poslednjih dana učestalo pominje Zapadni Balkan u kontekstu Ukrajine. Kancelar Olaf Šolc je u četvrtak na javnom servisu upitan šta misli o zahtevima Ukrajine, Gruzije i Moldavije za hitam prijem u EU.

- Na dnevnom redu je odluka o pitanju država Zapadnog Balkana i perspektive za njihov prijem. O tome se brižno i dugo priča. Što se tiče ostalih zemalja koje su zainteresovane, mora se jasno reći da to ima preduslove i da se o tome sada ne razmišlja - rekao je Šolc.

Olaf Šolc Foto: Tanjug/AP

Osnivač Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus je za austrijsku agenciju APA rekao da ne postoji akutna bojazan od rata na Balkanu, ali da je on "zamisliv" kao i da bi na Balkanu Putin mogao da "uzvrati udarac" zbog sankcija.

Knaus, koji važi za uticajnog savetnika u Briselu i tvorca izbegličkog sporazuma sa Turskom 2016. godine, rekao je da EU mora da se mane "istih floskula u koje niko živ ne veruje" i da konačno zemljama regiona ponudi "jasnu i konkretnu" perspektivu u EU.

Ahmetović o značaju posete Berbokove 

Izvestilac nemačkog parlamenta za Zapadni Balkan Adis Ahmetović ocenio je da predstojeća poseta nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok Beogradu šalje pravi signal i da su upravo sada za Zapadni Balkan izuzetno važni stabilnost i evropska perspektiva.

- Poseta Srbiji ministarke spoljnih poslova Analene Berbok je pravi signal, i u svetlu rata u Ukrajini - rekao je Ahmetović i podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao napad Rusije na Ukrajinu, ali da je Srbija jedina evropska zemlja koja ne učestvuje u zapadnim sankcijama protiv Moskve.

On naglašava da su od velikog značaja u sadašnjoj situaciji stabilizacija regiona i evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana.

- Pored toga, potrebno je sa šest zemalja regiona ciljano da se radi na razvojnim perspektivama u cilju ulaska u EU, konkretizovati tu perspektivu članstva u Uniji i podržati dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, u kojem učestvuje EU. Stabilan mir na Zapadnom Balkanu, zasnovan na očuvanju teritorijalnog integriteta i prevažilaženju etničkih podela, od odlučujeg je značaja za budućnost Evrope - poručio je Ahmetović.

Video: Petković se sastao sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    10. mart 2022 | 09:07

    Kosovo za njih nezavisno, mnogo su ulagali u Kosovo, obučavali i naoružavali teroriste, i sada štite teroristu koji je minirao autobus pun Srba...zanimljivo da su u bivšoj Jugoslaviji pomagali sve narode koji su bili saveznici Hitlera za nasilno odvajanje, a Srbe bombardovali...

  • Hogar

    10. mart 2022 | 09:17

    Sta moze nacista da donese Srbiji...

  • ja

    10. mart 2022 | 08:49

    Sankcije ? 👻🐐👻

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA