≫ 

Podaci RIK-a čuvaće se u Državnom data centru

Direktor Kanclerije za IT i eUpravu istakao da će u izbornoj noći sa svih biračkih mesta biti postavljeni na portalu

  • 0
RIK prva sednica, Srbija, Izbori, Glasanje, 2020 Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Direktor vladine Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević potpisali su danas Sporazum kojim se omogućava da podaci u elektronskog formi RIK-a budu čuvani po najvišim bezbednosnim standardima u Državnom data centru u Kragujevcu.

Jovanović je za Tanjug rekao da saradnja između Kancelarije za IT i eUpravu i RIK-a traje od prošlih izbora, kada je Komisija dobila svoj portal, dodajući da je RIK jedna od dve državne institucije koja svoju kompletnu komunikacuju s građanima obavlja upravo preko svog portala.

On je naveo da će se u narednom periodu portal prilagoditi slabovidim osobama, kako bi mogle da prate sadržaj.

Jovanović je istakao da će u izbornoj noći sa svih biračkih mesta biti postavljeni na portalu, te će se i na taj način doprineti transparentnom procesu izbora, jer će sve informacije biti brzo dostupne na sajtu Komisije.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević naveo je da je zahvaljujući potpisanom sporazumu, Republička izborna komisija ispunila svoje zakonom propisane obaveze.

"Ta obaveza je da za naše podatke koji se tiču prava građana sa aktivnim i pasivnim biračkim pravom obezbedimo njihovo čuvanje u Državnom data centru", kazao je Dimitrijević.

Podsetio je da se na portalu RIK-a nalaze svi podaci o izborima, obaveštenja koje se odnose na podnošenje kandidature za predsednika države, a važno je i što će se uvažiti poseban status osoba sa invaliditetom.

Video: RIK proglasio kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA