≫ 

Nova šefica nemačke diplomatije danas stiže u Beograd: Odvojeni sastanci sa Vučićem i premijerkom Brnabić

Daćemo sve od sebe da čuvamo i dobre bilateralne odnose sa Nemačkom, smatramo da je put u Evropsku uniju veoma važan za nas - rekao je predsednik Srbije

  • 2
Analena Berbok, Sarajevo, BiH

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa ministarkom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Analenom Berbok. Sastanak je predviđen u 12.00 časova, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić je juče izjavio da će imati važne razgovore sa nemačkom ministarkom Analenom Berbok.

- Daćemo sve od sebe da čuvamo i dobre bilateralne odnose sa Nemačkom, smatramo da je put u Evropsku uniju veoma važan za nas - rekao je Vučić.

Berbok: Pre statusa kandidata za EU, Priština ima dijalog sa Beogradom

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poručila je predstavnicima centralnih institucija u Prištini da je dijalog sa Beogradom ispred dobijanja statusa kandidata za prijem u EU, istučući potrebu pronalaženja rešenja glasanja i na Kosovu i Metohiji na izborima koje 3. aprila organizuju vlasti u centralnoj Srbiji.

- Mi pružamo ruku svim državama u regionu i koje su na putu ka Evropi. Nadamo se da će nastaviti tim putem. U smislu jačanja demokratije, prosperiteta i mira. Ali jedan od najvažnijih preduslova za to je jačanje poverenja u regionu. I za to nam je potreban pre svega napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije - rekla je Analena Berbok na zajedničkoj konferenciji za medije u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Prenela je da je pre dolaska u region o svim detaljima razgovarala za Miroslavom Lajčakom, koji ima punu podršku Nemačke.

- Ali postoje potezi koje mi kao prijatelji ne možemo da povučemo umesto vas. Primera radi, o sprovođenju izbora u Srbiji početkom aprila. Što se tiče toga potrebno je pronaći dobro rešenje u smislu interesa ljudi, sa kojim će se složiti obe strane - kazala je Berbok.

- Svi zločini koji su se dogodili na ovom prostoru tokom ratnih dešavanja ne smeju biti skolonjeni sa strane i zaboravljeni, a sa tim u vezi za donošenje teških odluka znam da je potrebno iskazati pragmatičnost i hrabrost. To kažem ovde i ponoviću sutra u Beogradu - dodala je nemačka ministarka.

Istakla je da je Priština uradila svoj posao u pogledu liberalizacije viznog režima i da bi sada Evropska unija trebalo da uradi svoj deo posla.

- Dogovorili smo se da Zapadni Balkan stavimo na našu listu prioriteta. Mi smo u novoj Saveznoj vladi (Nemačke) prvi put odlučili da uvedemo mesto specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan. Nemačka je najveći investitor i donator na Kosovu, mi želimo da dalje proširimo ove odnose - kazala je Berbok.

Zahvalila je kosovskoj vladi što je uvela sankcije Rusiji zbog intervencije u Ukrajini, kao i što je kako je navela, "pokazala da Kosovo pripada Evropi".

- Mi smo i ostaćemo vaš partner - istakla je nemačka ministarka.

Berbokova se sastala i sa Vjosom Osmani

Berbokova je u Prištini razgovarala i sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani, koja je od nemačke ministarke zatražila podršku njene zemlje za članstvo u Savetu Evrope, tvrdeći da je Priština spremna da ispuni sve kriterijume za članstvo u ovoj organizaciji.

U saopštenju iz njenog kabineta se navodi da je Osmanijeva nemačkoj ministarki "pomenula pretnju koja dolazi od bliske vojne saradnje između Rusije i Srbije, kao i od delovanja ruskog centra u blizini granice sa Kosovom". Osmanijeva je stoga tražila podršku Nemačke za članstvo u Partnerstvo za mir, zatim u NATO-u, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Nemačka ministarka će danas pre polaska za Beograd, na KiM imati susret sa nemačkim vojnicima i čelnicima Kfora, a najavljeno je da će inaugurisati vetropark u blizini Mitrovice, izgrađen uz podršku Nemačke.

Video: Petković se sastao sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србислав

    11. mart 2022 | 09:40

    Ова има образа да прича о ратним злочинима. А ко хоће у Европу срећан му пут.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA