Pribićević: Ovo je vreme u kome su nešto važniji oni koji imaju jaku vojsku

Bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu Ognjen Pribićević rekao je da je mir najvažnija poruka i to je poruka koju državnici širom Evrope i sveta šalju, povodom tragedije u Ukrajini, a druga poruka da je rekla da ona vidi Srbiju u EU

  • 0
Ognjen Pribićević Printskrin: K1

Diplomata i bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu Ognjen Pribićević rekao je za RTS da je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok rekla u Beogradu da vidi Srbiju u EU, ali da je on očekivao za nijansu jaču poruku. Mi moramo da upozoravamo EU da je ovo pravi momenat da se reši pitanje statusa Srbije i Zapadnog Balkana, ističe diplomata.

Tri i po meseca od formiranja nemačke vlade, šefica diplomatije Analena Berbok obilazi naš region u jeku rata u Ukrajini i šalje poruku da je mir na Zapadnom Balkanu neprocenjiva vrednost za Evropu.

Bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu Ognjen Pribićević rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je mir najvažnija poruka i to je poruka koju državnici širom Evrope i sveta šalju, povodom tragedije u Ukrajini, a druga poruka da je rekla da ona vidi Srbiju u EU.

- Očekivao sam za nijansu jaču poruku, kada je u pitanju EU, ali mislim da je ona dovoljno podvukla značaj Srbije u EU, da s tim možemo da budemo zadovoljni, ali ostaje da se i dalje diskutuje o toj temi, kada, kako, zašto - rekao je Pribićević.

Ovo nisu mirnodopska vremena, kaže Pribićević, dodajući da su ovo ratna vremana, rat je u Evropi i otuda i mnogi keriterijumi moraju da se menjaju.

- Pravi se nova politička arhitektura u Evropi, koja bi trebalo da bude drugačija jer su se okolnosti promenile. U velikim poremećajima Evropa je glavni gubitnik jer nema dovoljno političke snage, ona je ekonomski džin, a politički patuljak. Nema dovoljno jaku vojsku, vidimo koliko je to važan faktor među državama, oduvek je bila, prava je retkost da od 1945. do danas nije bilo većih ratova na ovom području - kaže Pribićević.

Treća stvar zašto Evropa mora da promeni politiku prema Zapadnom Balkanu je neuspeh na Zapadnom Balkanu, napominje Pribićević.

Prva i najvažnija stvar da je Berbokova došla

Pribićević navodi da je prva i najvažnija stvar što je Berbokova uopšte došla ovamo, Nemačka je naš najvažniji ekonomski partner, ona je motor EU, Nemačka je potpuno posvećena EU.

Druga stvar, dala je podršku proširenju, rekla je da vidi Srbiju u EU. Očekivao sam da snažnije podvuče taj faktor, kaže on.

Podseća da je kancelar Šolc na Minhenskoj konferenciji govorio da se proces mora ubrzati. Ceo region je još pre 15 godina morao biti u EU.

Kada se dešavaju krupne promene u Evropi, vidimo koliki je to propust EU, jedan deo teritorije nije u članstvu EU, dodaje Pribićević.

Berbokova je rekla, pred dolazak na Zapadni Balkan, da je važno da se ogranični uticaj drugih sila. Ovo je vreme omeđavanja teritorije. Prirodno je da Srbija pripada EU, istorijski, kulturno, po tradiciji, kaže Pribićević.

Berbokova i Zeleni

Ocenjujući posetu ministarke Berbok Prištini, Pribićević kaže da gde god da je išla, bila je vrlo odmerena i rezervisana, ovo su njeni prvi nastupi na funkciji ministra spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, u predizbornoj kampanji Zeleni su stranka koja ima veći senzibilitet prema zahtevima Prištine u odnosu na Beograd.

Zeleni su bliski Americi, ne možemo reći eksponenti, još od Joške Fišera, kaže Pribićević.

- Prateći kako Amerika reaguje na glasanje Srbije u UN, izjave Stejt departmenta, rekao bih da Amerika odlazi korak dalje u odnosu na Berbokovu, počinje da se javlja osećaj da se razmišlja o strateškom viđenju Zapadnog Balkana, posle 20 godina da je deo Evrope - kaže on.

Vrlo je važno što Berbokova govori i o pravnoj državi, o ekologiji, važano je i za Srbiju da budemo deo toga, sistema vrednosti, napominje Pribićević.

- Ovo su vremena kada se bitne stvari rešavaju. Ovo su vremena kada su bitne granice. Pre 15 godina svi su govorili u Evropi da granice nisu bitne. Sada su granice bitne - istakao je Pribićević.

Kako se kriza može reflektovati na naš region

Pribićević napominje da smo s razlogom zabrinuti, ovo je situacija koja najmanje odgovara Srbiji, zbog naše situacije sa EU i zbog KiM.

- Mi se upozoravamo da uskladimo svoju spoljnu politiku sa evropskom, kada je u pitanju odnos prema Rusiji. Mi moramo da upozoravamo EU da je ovo pravi momenat da se reši pitanje statusa Srbije i Zapadnog Balkana - kaže diplomata.

Berlin jeste važan, ali ne kao ranije, rekao je Pribićević i dodao da se dešava rat u Evropi, sada je najjači onaj ko ima najjače oružje, to je Francuska, koja ima nuklearno oružje i ima pravo veta u UN, važne su stalne članice SB, to su ključne zemlje.

- Ovo je vreme ratova, sada su važni potezi i odluke, one će važiti u narednih 20 ili 30 godina. Berlin jeste važan, ključni je faktor, ali ovo je vreme gde su nešto važniji oni koji imaju jaku vojsku - zaključio je Pribićević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA