≫ 

Vučić: U razgovoru sa nemačkom ministarkom, štitio sam interese Srbije

  • 3
Aleksandar Vučić, Analena Berbok Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večaras da je sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok razgovarao otvoreno i štitio interese Srbije, ocenjujući da je taj razgovor bio korektan i važan.

- Imali smo otvoren i iskren razgovor. To je i ona rekla na konferenciji za novinare. Mislim da je razgovor bio korektan  i važan, ali lagao bih kad bih rekao da je razgovor bio lak. Ja sam štitio interese Srbije, kao što ona štiti interese Nemačke - rekao je Vučić.

On je dodao da je naša trgovinska razmena sa Nemačkom 6,514 milijardi evra, kao prvoplasirana i ta razlika raste u odnosu na ostale. Druga je Kina, koja takođe raste, treća je Italija...

- Nemačka nam čini 13 odsto razmene - rekao je Vučić.

Vućić je kazao da je prethodnih dana razgovarao i sa drugim svetskim liderima, među kojima  je i francuski predsednik Emanuel Makron.

- Mislim da sam bio jedan od retkih koji je nagoveštavao ovo što se u Ukrajini dešava. Razgovori su se ticali UN, naše odluke, naših odluka u budućnosti, ali i evropskog puta Srbije - rekao je Vučić na TV Pink.

Vučić je kazao i kako je proteklih dana razgovarao i sa kolegama i ministrima iz regiona, ne želeći da imenuje tačno kojih država, ali je rekao kako za lekove i hranu ne smemo nikada da ucenjujemo nekoga, kao i da moramo da brinemo o komšijama.

"Zemlje Otvorenog Balkana moramo da snabdevamo, neću da kažem sa kim sam razgovarao, ali bilo bi smešno da ostavimo Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu. Naši prijatelji iz Albanije su potpuno zavisni od uvoza. Ljudima iz Severne Makedonije takođe treba dodatno. U Prištinu su proteklih dana koliko su mogli, vukli brašno iz Srbije. Svi pored nas i koji su sa nama moraju da imaju to. Za lekove i hranu ne smete nikada nikoga da ucenjujete, morate da brinete o komšijama".

"Ako bi u Makedoniji izbio požar, naš helikopter bi odmah krenuo. Kasni isporuka Kamova koja je trebala da se dogodi. Mesto da sada mirno čekamo leto, mi još uvek nemamo Kamove koje smo kupili. Mi imamo mnogo prijatelja, dobar sam prijatelj za šeikom Bin Zajedom. Da 10 zemalja na svetu ima gorivo, Srbija bi bila 11. Ima i prijatelje iz drugih država. Moramo da rešimo i probleme sa đubrivom, jer je Rusija najveći izvoznik".

Video: Vučić dočekan u Vladimircima, uz njega i proslavljeni srpski košarkaš

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA