Poslanici danas o izboru viceguvernera NBS

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković za viceguvernere je predložila Anu Gavrilović, Veselina Pješčića i Dianu Dragutinović, bivšu ministarku finansija

  • 0

Skupština Srbije nastaviće danas vanrednu sednicu raspravom o izboru viceguvernera Narodne banke Srbije.

Poslanici republičkog parlamenta juče su završili raspravu o predlogu rebalansa budžeta, a prethodno su "pretresli" i paket zakona za fiskalnu konsolidaciju.

Poslanici su, takođe, razmatrali predloge o potvrđivanju sporazuma sa Alžirom u oblasti odbrane i sa Moldavijom o readmisiji, Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i UN o doprinosu sistemu "stend baj" aranžmana UN, kao i izmene statuta MMF o reformi odbora izvršnih direktora.

Poslanici bi trebalo da u načelu razmatraju izbor viceguvernera NBS, a guvernerka Jorgovanka Tabaković za viceguvernere je predložila Anu Gavrilović, koja se već nalazi na toj funkciji od 2004. godine i Dianu Dragutinović, bivšu ministarsku finansija, koja je 2011. godine izabrana za viceguvernera NBS za oblast finasijske stabilnosti i unapređenja finansijskog sistema.

Za viceguvernera je predložen i Veselin Pješčić, koji je do juna bio na mestu generalnog direktora Sektora za poslove monetarnog sistema i politike, dok je sada ne mestu savetnika guvernera.

Inače, sednica o izboru viceguvernera bila je zakazana za 5. septembar, ali istog dana je i otkazana, pošto su poslanici većine, koji su je tražili, povukli zahtev.

Iako su mediji spekulisali da je glavni razlog za odlaganje te sednice nesporazum naprednjaka i socijalista oko nekih kadrovskih rešenja, vladajuća koalicija je to negirala.

Izmenama Zakona o NBS, koje su usvojene 4. avgusta na početku mandata nove vlade, utvrđeno je da viceguvernere bira Skupština Srbije na predlog guvernera, i to u roku od 90 dana od stupanja na snagu zakona.

Poslanicima ostaje da razmotre izbor Saveta DRI, a skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava za predsednika Saveta DRI predlaže Radoslava Sretenovića, za potpredsednika Saveta Bojanu Mitrović, a za članove Nataliju Ćatović, Gordanu Tišmu i Miroslava Mitrovića.

Na dnevnom redu je predlog šefa poslaničke grupe URS Vladimira Ilića da se u delegacije PSSE umesto bivših poslanika URS Veroljuba Stevanovića i Vladana Vesića imenuju Saša Milenić i Vladimir Ilić, a u delegaciji Interparlamentarne unije umesto Boška Ničića imenuje Predrag Marković.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA