Stano ceni jasnu poziciju Srbije ali je i poziva da uvede sve političke, ekonomske i finasijske mere Rusiji

Cela civilizovana i na pravila zasnovana zajednica mora da se zajedno suprotstavi ovom brtalnom pokušaju redefinsanja pravila bezbednosti u Evropi i međunarodnog angažmana - poručio je portparol EU Peter Stano

  • 13

Portparol EU Peter Stano kaže da EU ”ceni jasnu poziciju Srbije” kada je reč o podršci Relozuciji UN o osudi agresije Rusije na Ukrajinu, ali je i poziva da ukoliko želi da se pridruži ”civilizovanoj i na pravima zasnovanoj zjaednici” uvede sve političcke, ekonomske i finasijske mere kako bi zaustavila ”pokolj” koji Putin čini u Ukrajini.

- Ako sarađujete sa Putnom i Kremljem, ako im obezbeđujete finasiranje, ako pomažete da zaobiću sankcije koje je uvelo više od 40 zemlja, vi radite sa nekim ko kolje narod u Ukrajini i uništava Ukrajinu - poručio je Stano.

Portparol EU je odgovarajući na pitanje dopisnika albanskih i hrvatskih medija u Briselu o neusklađivanju Srbije i Turske sa EU sankcijama protiv Rusije, ponovio da je odbaveza zemalja kandiata da se postepeno tokom pristupnog procesa usklade sa politikom EU i odlukama u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

- Mi cenimo jasnu poziciju Srbije u podršci UN Rezoluciji koja osuđuje rusku ageresiju prema Ukrajini. Ali i radimo sa svim našim partnerima kako bismo im objasnili težinu situacije i da Putinov rat nije samo protiv krajinskog naroda već i protiv međunarodnih pravila, protiv povelja UN. Cela civilizovana i na pravila zasnovana zajednica mora da se zajedno suprotstavi ovom brtalnom pokušaju redefinsanja pravila bezbednosti u Evropi i međunarodnog angažmana - kaže Stano.

On dodaje je da je do sada preko 40 zemalja uvelo sankcije Moskvi, a da EU ”svima koji nisu uveli slične sankcije, a ne samo Srbiji”, objašnjava da je cilj mera da se ”promeni ponašanja i zaustavi Putinov pokolj u Ukrajini”

- Želimo da oslabimo njegovu mogućnost da finansira krvoproliće ukrajinskog naroda. Ako želite da branite međunarodni poredak zasnovan na zakonima onda radite sa nama na zaustavljau ove ilegalne akcije - zaključio je Stano.

U Evropskoj komisiji odgovaraju na pitanje dopisnika prištinskih medija da su dobili pisimo devet liberalnih poslanika Evropskog parlamenta koji su od predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i šefa diplomatije EU Žosepa Borelja tražili da se Srbiji zamrzne pristupni proces i finansiranja iz EU zbog toga što ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, a uz poruku da će im biti odgovoreno u dogledno vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    15. mart 2022 | 13:52

    Sram vas bilo, a vi ste civilizovani i niste vrsili pokolj nad nama

  • Vera

    15. mart 2022 | 13:51

    Stano, zar mi nismo oni divljaci koje ste bombardovali. Otkud mi civilizovani? Ajte još jednom prisetite se reci vas civilizovanih upućeni Srpskom narodu.

  • WILSON

    15. mart 2022 | 13:47

    Stano ti rešavaj probleme i vodi politiku u svojim državi a posti nas da živimo kako mi hoćemo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA