≫ 

Pretežno državničke poruke u izbornoj trci 3. aprila: Osam kandidata govore o Ustavu, NATO, EU, miru...

Redosled na glasačkom listiću biće utvrđen žrebom, na sednici RIK-a, najkasnije 18. marta

  • 0
Predsedništvo, Andrićev venac,  Aleksandar Vučić, Mlios Jovanović, Boško Obradović, Branka Stemanković, Biljana Stojković, Miša Vacić, Milica Đurđević Stamenkovski  kandidati Foto: Nikola Tomić, Tanjug/Sava Radovanović/Andrija Vukelić, Youtube/DJB - Suverenisti/Demokratska stranka Srbije/Televizija Šabac

Republička izborna komisija (RIK) sinoć je donela rešenje o proglašenju Branke Stamenković, kandidata koalicije Suverenisti i Miše Vacića, kandidata grupa građana Srpski patriota-Miša Vacić, za kandidate za predsednika Republike na izborima raspisanim za 3. april.

Oni su kandidature predali u nedelju, ali su bile nepotpune, pa im je je RIK dao rok od 48 sati da dostave potpise koji su nedostajali, što su oni i učinili.

Posle proglašenja u trci za predsednika će se ukupno naći osam kandidata, što je za tri manje nego na prethodnim izborima 2017. godine.

Republička izborna komisija proglasila je ranije šest predsedničkih kandidata - Aleksandra Vućića, kandidata koalicije "Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve", Miloša Jovanovića, ispred koalicije NADA, Zdravka Ponoša koga je predložila koalicija "Ujedinjeni za pobedu Srbije", Milice Đurđević Stamenkovski ispred stranke Zavetnici.

Boška Obradovića kandidovala je koalicija Dveri i POKS, dok je koalicija "Moramo" za predsednicu predložila Biljanu Stojković.

Redosled na glasačkom listiću biće utvrđen žrebom, na sednici RIK-a, najkasnije 18. marta, a direktan prenos će biti na javnom servisu.

Od kandidature su odustali bivši ministar u Vladi Zorana Đinđića, Dragoslav Šumarac, ispred koalicije "Ajmo ljudi", kao i novinar Srđan Škoro ispred pokreta "Da se struka pita". Kandidaturu je ranije najavio i profesor Poljorpivrednog fakulteta u Beogradu, Miladin Ševarlić, dok je predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević RIK - u umesto potpisa predao prazne kutije.

Koje poruke su do sada poslali predsednički kandidati?

Čurug predizborni skup Srpske napredne stranke SNS Foto: Tanjug/INFO SLUZBA SNS

Aleksandar Vučić: Mir nema cenu, Srbija će ga sačuvati

Predsednik Srpske napredne stranke u kampanji je kao predsednički kandidat obišao više gradova, a poruke koje je slao građanima ticale su se mira, stabilnosti, odgovornosti i ozbiljnosti.

- Vreme u kojem se nalazimo zahteva strpljenje i oprez i više nego ikada ozbiljnost i odgovornost i zato moram da vam kažem da i pet godina predsedničkog mandata imam strah od onoga šta neki drugi mogu da nam donesu - rekao je nedavno Vučić i pozvao građane da se prilikom izbora predsednika vode rezultatima, a ne po tome da li je neko lepo govori.

Poručio je i da Srbija treba sama da čuva svoje nebo i da ne treba da postane čanica NATO-a.

- I kao predsednik Srbije i kao lider stranke koju vodim nemam drugu temu sem da govorim o Srbiji, njenim problemima, svemu što se zbiva u svetu, šta Srbija može da učini da sačuva stabilnost, mir, da radi na otvaranju novih fabrika i radnih mesta - rekao je nedavno Vučić.

OPOZICIJA IZBORI DESNICA Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Miloš Jovanović: Sa Evropskom unijom samo saradnja, ali ne i članstvo

Kandidat za predsednika Srbije ispred Srpske koalicije NADA Miloš Jovanović kaže da je njegov predsednički program vrlo jasan i u spoljnoj politici podrazumeva "definisan odnos sa EU".

On je stava da Srbija treba da ima saradnju sa Evropskom unijom, a ne članstvo u istoj.

Svoj predsednički program Jovanović je predstavio večeras i istakao da bi Srbija trebalo da zadrži vojnu neutralnost.

Što se tiče regiona, naveo je da je i tu njegov stav veoma jasan, a znači da Srbija mora, to joj je naglašava i dužnost kao potpisnika i garanta Dejtonskog sporazuma, da čuva Republiku Srpsku i da se bori za interese srpskog naroda u regionu.

Jovanović je naveo i da će njihova koalicija vratiti monopol Zavodu za udžbenike kada je reč o definisanju, pisanju i distribuciji udžbenika.

Suverenisti izborna lista Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Boško Obradović: Da državu vratimo narodu

Kada je predstavljao svoju kandidaturu, na Savindan, Obradović je rekao da predsednički program ima pet tačaka.

Tih pet tačaka su, kaže, "da državu vratimo narodu, da u Srbiji vratimo pravdu i da običan čovek i njegova porodica budu zaštićeni zakonom, da narodu vratimo ponos, da se ponosimo i svojim jezikom i svojim pismom i svojom istorijom i svojom tradicijom".

Obradović je novinarima rekao i da se zalaže za zaštitu poljoprivrednika, domaćeg preduzetnika i privrednika uopšte.

"Da zaštitimo životnu sredinu, da budemo ekološke partiote i da građanima obezbedimo zdravu vodu, vazduh i hranu", rekao je Obradović i dodao da se zalaže za slobodne institucije, medije i poštene izbore.

Poručuje i da će "prve dane mandata" posvetiti kadrovskim i investicionim promenama u cilju obnove postojećih i izgradnje savremenih porodilišta sve dok se ne postigne najbolje moguće stanje zdravstvene zaštite koje će omogućiti ženama da slobodno, u najboljim uslovima, sa ogromnom podrškom države, odlučuju o roditeljstvu.

OPOZICIJA IZBORI DESNICA Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Milica Đurđević Stamenkovski: Kada nas pitaju šta je program - kažem Ustav

- Kada nas pitaju šta vam je program, kažem da se on može kupiti u svakok knjižari u Srbiji i zove se Ustav. Držaćemo se slova Ustava i slova zakona naše zemlje - rekla je predsednica Srpske strane Zavetnici.

Ukoliko Zavetnici uđu u parlament, predsednički kandidat te stranke, najavljuje da će doneti zakon o vojnoj neutralnosti i zatražiti od Rusije da se uključi u pregovore Beograda i Prištine.

Ona je obećala da nijedan njihov poslanik neće, kako je rekla, da ide u strane ambasade da se savetuje o tome šta su interesi Srbije i kakav je program.

Zdravko Ponoš: Zalažem se za jedinstvo građana

Kandidat "Ujedinjeni za pobedu Srbije" rekao je prilikom predaje potpisa RIK-u da se kandidovao za predsednika kako bi tu funkciju obavljao onako kako je definisao Ustav - da izražava jedinstvo građana.

On je naveo da predsednik države treba da zastupa mir, red i pravdu kako bi svaki građanin Srbiju doživljavao kao svoju kuću.

U kampanji je govorio i da se zalaže za teritorijalnu celovitost i da se nikada neće odreći Kosova i Metohije, a u jednom od predizbornih spotova je poručio i da se zalaže za poboljšanje statusa svih ratnih veterana koji imaju srpsko državljanstvo.

Izjavio je i da se protivi ulasku Srbije u NATO, ali da se zalaže za saradnju u okviru Partnerstva za mir.

preotest Jedan od pet miliona Foto: Tnajug/Andrija Vukelić

Biljana Stojković: Kandidaturi pristupila kao naučnica

Kandidatkinja za predsednicu Srbije koalicije Moramo Biljana Stojković rekla je da kao naučnica stalno traži rezultat i da je tako pristupila i kadidaturi, prvo se upoznala sa programom i ostvarivošću, pa pristala na kandidaturu.

Kako je rekla njihov program pokriva reforme zdravstva, ekonomije, odnosa prema prirodi, obrazovanju, sveukupnom kvalitetu života.

Ona je rekla i da školski programi trenutno nisu ni nalik onim koji bi to mogli da omoguće, ni nastavnicima, ni deci. - Neophodno je redefinisati ih i smanjiti opterećenje učenika - rekla je Stojković.

Ona je govorila i o pravima žena: - Ženama moramo da obezbedimo sva prava i istu zaradu kao i muškarcima, za sve poslove koje koje obavljaju u okviru istih zanimanja. U novom Zakonu o radu, koji ćemo usvajati posle izbora, potrebno je da posebno kreiramo prava kojima ćemo brinuti o ženama u svim sektorima - rekla je ona.

Branka Stamenković predstavljena kao žena iz naroda

Stamenković je prilikom objavljivanja kandidature istakla da kabinet predsednika ne sme biti mesto odakle se vodi stranačka politika, već državna i da očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i Republike Srpske moraju biti prioriteti svakog predsednika.

Ona je istakla da je dete roditelja sa sela, da radi od 17. godine i da je u politiku ušla posle 30 godina rada u realnom sektoru i da očekuje da joj kao ženi iz naroda građani ukažu poverenje da predstavlja Srbiju.

Predsednik Dosta je bilo Saša Radulović istakao je da Stamenković ima dovoljno životnog i radnog iskustva u realnom sektoru, kao i da razume građane i narod, jer s građanima živi, vozi se gradskim prevozom i ima sličan kućni budžet kao oni, dodavši da njihov kandidat veruje da Srbija nema alternativu.

Isidora Bjelica sahrana Foto: ATA Images

Miša Vacić: Čvrsta patriotska ideologija

Vacić je pred RIK stigao u "blindiranom džipu ruskih registarskih tablica, u koloni više desetina vozila sa srpskim i ruskim zastavama i uz bakljadu".

Srpska desnica je saopštila da je Vacić rekao da je „jedini kandidat koji pred građane izlazi sa čvrstom patriotskom ideologijom koja ima za cilj ekonomsko i vojno osnaživanje zemlje kako bi se stvorili uslovi za vraćanje suvereniteta nad okupiranim srpskim teritorijama i ujedinjenje sa drugim srpskim zemljama“.

On je rekao da Srbi treba da se ugledaju na Rusiju koja je, kako navodi, upravo „kroz osnaživanje ekonomije i vojske došla u situaciju da obnovi svoju državnost teritorijama izgubljenim pod komunizmom“.

Vacić je rekao da je jedini kandidat za predsednika koji „ne zagovara neutralnost, već punu podršku Rusiji povodom tekuće specijalne operacije u Ukrajini“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA