≫ 

Borelj: Dijalog Beograda i Prištine ne ide dobro, treba više da se radi

Moramo da guramo obe strane kako bi shvatili da postoji samo jedno rešenje za problem i da ono dolazi kroz dijalog, znajući da neće biti lako - ocenio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj

  • 6
Josep Borrell, Đozep Borelj Foto: multimedia.europarl.europa.eu/European Union 2019 - Source : EP

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj ocenio je da se dijalog Beograda i Priština ne odvija dobro, odnosno da se ne odvija tempom kojim bi trebalo, prenosi Dojče vele.

- Evropska unija ima mandat od Ujedinjenih nacija da koordinira, podstiče i aktivira ovaj dijalog. Za ovaj zadatak postavio sam jednog od najboljih diplomata i moram da kažem da treba više da se radi, da se radi. Moramo da guramo obe strane kako bi shvatili da postoji samo jedno rešenje za problem i da ono dolazi kroz dijalog, znajući da neće biti lako. To je veoma komplikovano pitanje. Znate koliko je istorija Balkana bila teška i komplikovana u proteklih 20-30 godina. Ali jedino rešenje za ovaj problem je dijalog, i ja to forsiram, ali sam razočaran što se ne krećemo tempom kojim problem zahteva - rekao je Borelj.

Na konstataciju novinarke DW da obe strane insistiraju na nerešenim pitanjima poput osnivanja Zajednice srpskih opština i neporicanju ratnih zločina, Borelj kaže da ne može da ulazi u detalje žalbi, da zna da postoje pitanja oko kojih postoje neslaganja.

- To je svrha dijaloga. Kako se stvari mogu rešiti ako ne razgovaraju jedni sa drugima? - upitao je Borelj i dodao da ne vidi drugo rešenje sem dijaloga.

Na pitanje zašto je baš sada posetio zemlje Zapadnog Balkana, Borelj kaže da na Balkanu postoji veliki iticaj Rusije, što on vidi kao kritičan trenutak za proces proširenja.

On je ocenio i da će dešavanja u Ukrajini uticati na sve – od cena hrane do cena energenata i dodao da odnosi sa Rusijom nikada neće biti isti.

- To će ojačati uniju u Evropi i trebalo bi da bude veliki podsticaj za prevazilaženje nekih problema koje smo imali, kako bismo ubrzali proces pristupanja. Ali najvažnija stvar danas nije samo rat između Ukrajine i Rusije, već poštovanje međunarodnog prava i ljudskih prava, borba protiv zakona džungle, gde najjači ugnjetavaju najslabije bez ikakvog opravdanja, i zato su ljudi koji treba da bude uključena ljubav prema slobodi i ljubavi prema demokratiji - rekao je Borelj.

On ističe da je Zapadni Balkan važan i da je i dalje na vrhu agende EU, ali da postoje neki događaji koji su katalizatori istorije i koji menjaju odnos između različitih aktera i faktora.

- Rusija će pokušati da poveća svoj uticaj na Balkanu, pokušaće da osvoji duše ljudi, pokušaće da sprovede mnoge kampanje dezinformacija, pokušaće da ubedi ljude da se bori protiv nacizma, da je Zelenski ratni zločinac ili da želi da počini genocid protiv Rusa. Moramo se suprotstaviti ovom narativu i na Zapadnom Balkanu ima mnogo dezinformacija - rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima na Zapadnom Balkanu ima mnogo ruskog uticaja ali se nada da će evropski uticaj biti veći.

Na pitanje kako gleda na pozicioniranje Srbije na dešavanja u Ukrajini On ističe da različite zemlje Zapadnog Balkana imaju različite odnose sa Rusijom.

- To je istorijska i geografska činjenica, ali uglavnom istorijska, i nije tajna da je Albanija u svojoj spoljnoj politici mnogo više u skladu sa Evropskom unijom nego Srbija. Međutim, mora se reći da je Srbija u Rezoluciji Generalne skupštine UN glasala protiv Rusije, što je veoma važan korak koji ide na stranu Evropske unije, govoreći o ljudskim pravima, suverenitetu naroda i poštovanju međunarodnog prava - zaključio je Borelj.

Video: Vučić: Ako se Priština bude ponašala neodgovorno, dobiće odgovorni odgovor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    16. mart 2022 | 11:08

    Kakva bagra iz eu... rece lik ladno ovo i ostade ziv "poštovanje međunarodnog prava i ljudskih prava, borba protiv zakona džungle, gde najjači ugnjetavaju najslabije bez ikakvog opravdanja". Pitam se jel lik malo retardiran ili je samo glup pa pni su nas 1999 godine napali preko nato agresije zajedno sa mentorima amerima a sad nesto tu svira k....

  • Nikolas

    16. mart 2022 | 11:58

    KOSOVO JE SRBIJA !!! KRSITE REZOLUCIJU 1244 SAVETA BEZBEDNOSTI I GAZITE MEDJUNARODNO PRAVO GOSPODO !!!

  • Johar

    16. mart 2022 | 11:14

    Osudite americke zvanicnike koji su pocinili ratni zlocin..napsli jednu suverenu drzavu i izvrsili nasilnu secesiju....u Srbiji.....ako se to ne uradi cemu sudovi cemu UN ako se nesme osuditi zlocin Nato i SAD.....ukinite ih..jer onda nema pravde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA