≫ 

Brnabić nakon sastanka sa austrijskim kancelarom: Sankcije EU prema Rusiji utiču i na našu ekonomiju

Mi imamo dobre političke odnose, ali pošto 75 posto naše ekonomije već čine investicije iz EU i te kompanije su same po sebi već sprovele sankcije prema Ruskoj Federaciji, što utiče i na našu ekonomiju - izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić

  • 1
Ana Brnabić, austrijski kancelar Karl Nehamer Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Premijerka Srbije Ana Brnabić  istakla je danas nakon sastanka sa austrijski kancelarom Karl Nehamerom, koji je stigao danas u jednodnevnu zvaničnu posetu Beogradu, odgovarajući na pitanje da li je izvesna mogućnost da Srbija promeni svoju stav i pridruži se sankcijama protiv Rusije u budućnosti, da se situacija od početka sukoba u Ukrajini u mnogome promenila.

- Odnosi Rusije i Srbije su tradicionalno jako dobri, a danas nas povezuje energetika. U tom smislu naši odnosi nisu ništa drugačiji od drugih zemalja EU zavisni od ruskog gasa. Mi imamo dobre političke odnose, ali pošto 75 posto naše ekonomije već čine investicije iz EU i te kompanije su same po sebi već sprovele sankcije prema Ruskoj Federaciji, što utiče i na našu ekonomiju. Sve te kompanije se pridržavaju sankcija EU i to je veliki izazov za nas. Situacija se u mnogome promenila, ali principijalni stav vlade Srbije da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine a ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji, nije nešto što pozdravljaju ni EU ni Rusija. Ali to je naš principijalni stav. Stav zemlje koja je prošla bombardovanje, agresiju 1999. od strane NATO zemalja i sankcije, i zaista smo u jednoj veoma specifičnoj situaciji - objasnila je Brnabić.

Primera radi, jedna cementara u vlasništvu kompanije iz EU, ne može i da uveze ništa iz Rusije, niti da bilo šta u Rusiju izveze, što važi za sve kompanije iz zemalja EU, od proizvođača autodelova do IT kompanija.

Video: U toku hitna sednica Saveza za nacionalnu bezbednost: Vučić predsedava sastankom Vlade i Vojnog vrha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zemunac

    17. mart 2022 | 13:18

    Batina ima dva kraja, u Eu se ocekiju masovni protesti u Francuskoj izbori. Receno Eu je sama sebi uvela sankcije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA