≫ 

Istraživanje: Građani Severne Makedonije smatraju Srbiju najboljim prijateljem

  • 3
Skoplje Foto: Pixabay/ Ilustracija

Prema anketi koju je sproveo Prespa institut građani Severne Makedonije Srbiju vide kao najboljeg prijatelja. Takvo mišljenje ima 38,6 odsto ispitanika, dok samo 7,8 odsto njih doživljava Evropsku uniju kao najboljeg prijatelja, objavljeno je na sajtu 360 stepeni iz Skoplja.

Isto istraživanje od pre dve godine, dalo je drugačije rezultate. Naime, u 2020. godini 16,7 odsto stanovništva Severne Makedonije smatralo je Evropsku uniju najboljim prijateljem Severne Makedonije.

Prespa institut najnovije istraživanje javnog mnenja uradio je na reprezentativnom uzorku od 1.002 ispitanika iz cele zemlje u periodu od 10. do 26. februara, piše Kosovo online.

Da je Srbija najbolji prijatelj Severne Makedonije odgovorilo je 38,6 odsto ispitanika. Na drugom mestu je SAD sa 16,8 odsto, a treća je EU sa 7,8 odsto.

Prema rečima Ivane Jordanovske, višeg saradnika i istraživača u Prespa institutu, rejting EU pada zbog razočaranja odlaganjem pristupnih pregovora i odnosa Unije prema zemlji kada je podeljena prva pomoć za kovid-19.

„Veliki razlog za takvo mišljenje su vakcine koje nam je Srbija donirala prošle godine, kada su građani osetili da je u trenutku kada su ih drugi savezi i prijatelji izdali oko isporuke vakcina, Srbija bila zemlja koja je isporučila te iste vakcine", kaže ona.

Kroz prizmu etničke pripadnosti ispitanika vidljiva je velika razlika.

Srbija je najbolji prijatelj zemlje za 55,4 odsto makedonskih ispitanika, a samo 0,6 odsto Albanaca ima to isto mišljenje. SAD su najbolji prijatelj zemlje za 7,7 odsto Makedonaca, dok među Albancima tako misli 40,9 odsto ispitanika.

„Za Srbiju je glasalo 68 odsto onih koji bi glasali za Levicu", rekao je izvršni direktor Prespa instituta Andrej Stojkovski.

Na pitanje - koja država je politički i ekonomski najprisutnija u Severnoj Makedoniji, dobijeni su odgovori – Turska, Nemačka, SAD, EU.

Turska ima najveće međunarodno prisustvo u zemlji u periodu od 2000. do 2020. godine. Zatim je to Nemačka, pa Srbija, a u prvih deset su Velika Britanija, Bugarska, SAD, Austrija, Italija, Poljska i Slovenija. Rusija je na 15. mestu.

Kada je reč samo o ekonomskom prisustvu, Turska je tu prva. Velika Britanija i Nemačka su u prve tri.

Video: Zaev: Ovaj čin daje svetlost na tradicionalno dobre prijateljske odnose dve države

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA