≫ 

Da li će članice EU odlučiti o eventualnim merama prema Srbiji zbog neuvođenja sankcija Rusiji?

Srbija prema Pregovaračkom okviru koji su usvojile sve zemlje članice, a kojim se rukovodi Evropska komisija u pristupnom procesu, nema obavezu da se stoprocentno uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU sve do njenog ulaska u članstvo

  • 4
European Commission, evropska komisija Foto: Tanjug/AP

Kako će EU reagovati na odluku Srbije da se u ovom trenutku ne uskladi s evropskim sankcijama uvedenim Moskvi i da li će to za posledicu imati usporavanje procesa pristupanja, zavisi na prvom mestu od odluke zemalja članica, kažu u Evropskoj komisiji.

Na svakodnevna pitanja albanskih novinara da li će Srbiji biti uvedene sankcije zbog neusklađivanja sa merama EU prema Rusiji, u Briselu ponavljaju da je obaveza zemalja kandidata da se "postepeno", tokom pristupnog procesa, usklade sa politikom EU i odlukama u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

Objašnjavaju, međutim, i da ne postoji pravni osnov na osnovu kog bi EU mogla da sankcioniše Srbije zbog neusvajanja sankcija protiv Moskve.

- Odluka o sledećim koracima zemalja u pristupnom procesu, konkretno o otvranju poglavlja i klastera, jeste u rukama zemlja članica. One tu odluku donose na osnovu izveštaja Evropske komisije o proširenju - kaže portparolka EK Ana Pisonero.

Prema njenim rečima, EU i dalje čini napore sa zemljama kandidatima ali i svim drugim partnerima da im objasni zašto su uvedene sankcije i zašto je važno da se smanji snaga "ratne mašinerije koja je na raspolaganju Kremlju”.

Srbija prema Pregovaračkom okviru koji su usvojile sve zemlje članice, a kojim se rukovodi Evropska komisija u pristupnom procesu, nema obavezu da se stoprocentno uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU sve do njenog ulaska u članstvo.

Istovremeno, u Briselu ocenjuju da je trenutna situacija na evropskom kontinentu ”bez presedana još od kraj Hladnog rata” i da samim tim očekivanja od Srbije prevazilaze usvojene pravne norme.

Ovakav stav prvenstveno zastupaju zemlje članice koje se direktno osećaju ugroženim ruskim postupcima, kao što su baltičke zemlje, ali i zemlje koje su ranije imale tvrde pozicije po pitanju pristupnog procesa.

U radnim telima Saveta EU trenutno se radi na usaglašavanju pozicija za otvaranje klastera 3 sa Srbijom, a u diplomatskim izvorima napominju da, ukoliko se u narednih par meseci ne promeni situacija u Ukrajini, ali prvenstveno pozicija Beograda, neke od članica bi mogle da blokiraju otvaranje klastera očekivano u junu.

Ovakovoj situaciji treba dodati i činjenicu da u EU nema preteranog entuzijazma za ubrzanje procesa proširenja bilo kada je reč o Istočnim parnerima ili zemljama Zapadnog Balkana.

Video: Vučić: Ne uvodimo sankcije Rusiji, pružamo podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • darac

    18. mart 2022 | 14:46

    "Objašnjavaju, međutim, i da ne postoji pravni osnov na osnovu kog bi EU mogla da sankcioniše Srbije zbog neusvajanja sankcija protiv Moskve." Blokada pregovora, povlačenje investicija, uvođenje viza, prekidanjeEU fondova za Srbiju... malo li je?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA