≫ 

Lokalni izbori u Srbiji 3. aprila održavaju se u dva grada i 12 opština širom zemlje

Lokalni izbori će trećeg aprilskog dana biti održani u gradovima Beogradu i Boru, kao i u opštinama Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Knjaževac, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj. Istog dana glasaće se i za odbornike u užičkoj Gradskoj opštini Sevojno

  • 0
Reka Sava, Šetalište, Beton Hala Foto: Nikola Tomić

U nedelju, 3. aprila, istovremeno sa predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji, biće održani i lokalni izbori u dva grada i dvanaest opština.

Lokalni izbori će trećeg aprilskog dana biti održani u gradovima Beogradu i Boru, kao i u opštinama Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Knjaževac, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj. Istog dana glasaće se i za odbornike u užičkoj Gradskoj opštini Sevojno.

Izbore za odbornike u skupštinama gradova Beograda i Bora raspisani su u redovnom terminu, četiri godine nakon prethodnih izbora, koji su održani 4. marta 2018. godine. Tog dana glasalo se i za odbornike u lokalnom parlamentu Aranđelovca, pa će i u gradu pod Bukuljom izbori 3. aprila biti redovni, baš kao i u opštini Smederevska Palanka, čiji su odbornici poslednji put birani 25. marta 2018. godine.

U opštinama Doljevac, Lučani, Kladovo i Kula prethodni lokalni izbori održani su 16. decembra 2018. godine, a u Majdanpeku 2. septembra iste godine, pa je za raspisivanje izbora nekoliko meseci pre isteka mandata odbornicima bilo neophodno da predsednici tih opština podnesu ostavke na svoje funkcije.

Lokalni izbori u Medveđi trebalo je budu održani krajem leta 2023. godine, a u Bajinoj Bašti, Knjaževcu i Sečnju sredinom 2024. godine, u istom terminu kad i u ostalim gradovima i opštinama u kojima se glasalo 21. juna 2020. godine, ali su i čelnici te četiri opštine svojim ostavkama doveli do raspisivanja vanrednih izbora.

Ko sve učestvuje u izbornoj trci na lokalu

Sigurno najatraktivnije takmičenje u borbi za 110 odborničkih mesta su lokalni izbori za gradske odbornike grada Beograda, gde je čak 11 lista u trci. Isti broj lista učestvuje i u lokalnim izborima u Boru, za 35 odborničkih mesta.

Devet lista, za 42 odbornička mesta, u trci je u Bajinoj Bašti, dok se u Knjaževcu jedna partija manje bori za ulazak među 40 odborničkih mesta. Po sedam lista u trci je u Aranđelovcu (41 odborničko mesto), Kuli (37), Majdampeku (31), Medveđi (25) i Smederevskoj palanci (čak 49 odborničkih mesta).

U Sevojnu šest lista se bori za 19 odborničkih mesta u lokalu, u Kladovu i Lučanima po pet (28 i 35 odborničkih mesta) i po četiri partije za 37 i 23 odborničke stolice trkaju se na lokalu u Doljevcima i Sečnju.

Lista Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve kandiduje se u trci na svim lokalima sa najvećim brojem kandidata, dok je lista Ivica Dačić - Premijer Srbije u trci u 13  gradova, odnosno u svim gradovima, sem u Sevojnu. U Boru, Doljevcu, Knjaževcu i Sevojnu se takmiči lista koalicionog partnera SPS-a, Jedinstvena Srbija Dragana Marković Palma, a u čak 12 gradova, izuzev Aranđelovca i Bajine Bašte, u trci su i lokalni odbornici Vojislava Šešelja, odnosno Srpske radikalne stranke.

Srbija, Izbori 2020, glasanje Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Milica Đurđević Stamenovski - Srpska stranka zavetnici izlaze na izbore u Beogradu, Sevojnu i Aranđelovcu.

Dveri i koalicija okupljana oko Dveri pored Beograda izlaze na izbore u Aranđelovcu, Bajinoj Bašti, Boru, Knjaževcu i Majdanpeku. Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS)  izlazi na dva izborna mesta samostalno, u Aranđelovcu i Lučanima. NADA i pojedinačno partije ove koalicije ulaze u trku za četiri opštine, Bajina Bašta, Beograd, Knjaževac i Majdanpek. Takozvani Suverenisti, koji okupljaju stranke Dosta je bilo i Živim za Srbiju, u trci su za četiri grada: Aranđelovac, Beograd, Bor i Kulu.

Izborne liste Ujedinjenih i njihovih frakcija pojaviće se na izborima u Aranđelovcu, Bajinoj Bašti, Beogradu, Boru, Knjaževcu, Kladovu, Kuli, Sevojnu i Smederevskoj palanci. Svoje šanse okušaće i Socijaldemokratska stranka "Ajmo ljudi" u Bajinoj Bašti i Beogradu.

U Bajinoj Bašti svoj program na izborima predstavljaju još i Milan Stamatović - Zdravo da pobedi, te Savez zelenih Srbije kao i grupa građana "Jasno i glasno za Bajinu Baštu". U Beogradu su još liste i Moramo - Za dobar grad, kao i Nemanja Šarović - Za sav normalan svet. Za odbornike u Boru se takmiče još Most (koji izlaze i u Smederevskoj Palanci), kao i "Mladi u Bor", za opstanaka Bora i okolnih Sela i Grupa građana Borci za Bor.

U Knjaževcu preostaje još i Nenad Popović - Srpska narodna partija, a u Kladovu - Pokret za Kladovo Borislav Petrović. U Kuli na izbore izlazi Zajednica Srba, kao i Grupa građana "Kritična masa - za pobedu". Grupa građana "Jedan tim" izlazi na lokalne izbore i u Lučanima, dok se u Majdanpeku za odbornike kandiduju i članovi "Može i drugačije" i "Ne dam".

Pored Grupe građana Medveđa ima bolje  i Za razvoj Medveđe, za odbornička mesta se bore i dve albanske liste  - Za Medveđu "PËR MEDVEGJËN" i Partija za demokratsko delovanje - Šaip Kmaberi - Partija PËR Veprim Demokratik - Shaip Kamberi.

U Sevojnu preostaje još Milan Stamatović - Zdravo da pobedi Avrama Ilić (kao i u Smederevskoj palanci), a u Sečnju Vukašin Baćina - Za bolju opštinu Sečanj.

Video: Aleksandar Vučić, Zajedno možemo sve: RIK proglasio listu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA