≫ 

Dačić: Pred parlamentom veliki izazov, stabilnost Srbije prioritet

Budući rad parlamenta je od izuzetnog značaja za Srbiju - rekao Ivica Dačić

  • 0
Ivica Dačić, Duarte Pačeko Foto: ATA Images

Budući rad parlamenta je od izuzetnog značaja za Srbiju, jer se nalazimo u periodu kada je neophodno sačuvati mir, kao i političku i ekonomsku stabinost zemlje, poručio je predsednik Skupštine Ivica Dačić studentima Beogradske bankarske akademije, prilikom njihovog obilaska Doma Narodne skupštine.

Dačić je poželeo dobrodošlicu studentima i naveo da, je Skupština trenutno raspuštena, ali da će, posle izbora 3. aprila, imati novi saziv.

Istakao da je to važan događaj za politički i društveni život Srbije, "budući da je pred parlamentom i pred Vladom, koju će taj parlament da izabere, zaista veliki posao".

Dačić je objasnio da je očuvanje mira i stabilnosti u zemlji, u vreme svetske krize izazvane rusko-ukrajinskim skukobima, moguće samo kada su institucije naše demokratije u punoj funkciji i odgovorno obavljaju svoje ustavne dužnosti.

Podsetio je da je Srbija zauzela stav po kome se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim, jer štiti svoje interese na KiM.

Sa druge strane, rekao je Dačić, Srbija nije uvela sankcije Rusiji, jer ekonomske sankcije i bilo koja druga vrsta pritisaka, kako je ocenio, ne mogu biti način za rešavanje međunarodnih problema i ne donose političke rezultate, već idu na štetu građanima.

"Naš stav je ojačan time i što smo i sami ne toliko davno bili izloženi ekonomskim sankcijama i dobro znamo da ta mera šteti samo građanima i nikako ne donosi politički rezultat. Naša pozicija u vezi sa Ukrajinom je nepromenjena i danas kada u Ukrajini traju sukobi. Kao i u proteklih osam godina, tako i sada, dobili smo puno razumevanje za naše stavove i na Zapadu i na Istoku, zahvaljujući principijelnosti i odgovornosti naše spoljne politike koju vodimo već godinama", kazao je Dačić.

Naveo je da je Rusija jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika nafte i gasa, a zajedno sa Ukrajinom jedan od najvećih svetskih proizvođaca pšenice, kukuruza, suncokreta i drugih kultura neophodnih svakom tržištu, zbog čega će, zaključio je, sukobi između ovih zemalja izazvati duboke ekonomske i političke poremećaje na svetskoj sceni, preneo je Tanjug.

Istakao je da ni Srbija neće biti pošteđena krize, ali da je sada, zahvaljujući dobroj pripremi, organizaciji, planiranju, a pre svega dugoročno dobro vođenoj ekonomskoj politici, u poziciji da može da amortizuje te potrese i da svoje stanovništvo ne izloži nestašicama i drugim tržišnim poremećajima.

"Naše rezerve su odlično popunjene, goriva i hrane ima sasvim dovoljno i distribucija ide neometano. Srbija nije velika ekonomija, pa da može da utiče na svetske tokove, ali je dovoljno jaka da može da odgovori našim potrebama, ali i potrebama zemalja u regionu", rekao je Dačić.

Dodao je da je odnos Srbije prema zemljama regiona takav da sa njima gradi najbolje moguće odnose i da je u mnogo prilika do sada pokazala otvorenost i pružila pomoć svojim susedima, kako u vreme pandemije, tako i u novonastalim okolnostima izazvanim ratom u Ukrajini.

Izrazio je uverenje da će nova Vlada i novi parlament raditi kao i do sada kada je reč o saradnji sa susedima.

Video: Dačić raspisao predsedničke izbore: Odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA