Međunarodni institut za bezbednost se oglasio: Nismo adresa za prijavljivanje slučajeva međunarodne korupcije

- Što se tiče onih koji nam šalju informacije o kriminalnim altivnostiima ruskih kompanija u Srbiji, kompanija koji imaju ruski kapital i kompanijama koje sarađuju sa onima bliskim ruskoj vladi, upućujemo ih na nadležne organe države Srbije - kaže dr Orhan Dragaš

  • 0
Orhan Dragaš Foto: Privatna arhiva

Međunarodni institut za bezbednost saopštio je danas da ta ustanova nije adresa za prijavljivanje slučajeva korupcije na međunarodnom nivou radi nagrade od Vlade SAD.

Povodom brojnih obraćanja Međunarodnom institutu za bezbednost, u vezi sa propisom Ministarstva finansija SAD (US Treasury Department) o novčanim nagradama za prijavljivanje slučajeva korupcije u drugim zemljama, obaveštavamo da se Međunarodni institut za bezbednost ne bavi ovakvom delatnošću i nije adresa za prijavljivanje bilo kakvog kršenja zakona ni na domaćem, ni na međunarodnom nivou.

Tim povodom prenosimo izjavu dr Orhana Dragaša, direktora Međunarodnog instituta za bezbednost:

Međunarodni institut za bezbednost je naučno-stručna ustanova i think-tank organizacija. Što se tiče onih koji nam šalju informacije sa idejom da iznesu saznanja o eventualnim koruptivnim i kriminalnim altivnostiima ruskih kompanija u Srbiji, kompanija koji imaju ruski kapital i kompanijama koje sarađuju sa kompanijama bliskih ruskoj vladi, upućujemo ih na nadležne organe države Srbije".

"Međunarodni institut za bezbednost nije adresa za takva prijavljivanja, a naročito nije u odnosu na Program nagrađivanja za vraćanje imovine stečene kleptokratijom (Kleptocracy Asset Recovery Rewards Program) koji sprovodi Ministarstvo finansija SAD na osnovu zakona donetog u Kongresu SAD.

Svi koji imaju bilo kakva saznanja, a tiču se jasnih propozicija iz ovog Programa i zakona mogu se direktno obratiti nadležnim organima SAD, direktno ili preko američke ambasade.

"Institut, na čijem sam čelu, deo je međunarodne inicijative Global Magnitsky Act i u saradnji sa našim najboljim pravnicima, profesorima pravnog fakulteta i advokatima pripremili smo Nacrt Magnitskog akta Srbija koji ćemo predložiti na usvajanje novom sazivu parlamenta.

Usvajanjem tog zakona Srbija će se svestati u red najdemokratskijih i najnaprednijih država koje su taj zakon već usvojile i primenjuju ga", navodi se u saopštenju dr Orhana Dragaša.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA