≫ 

Strateški kompas EU: Proces pregovora Beograda i Prištine treba unaprediti

Bezbednost i stabilnost na celom Zapadnom Balkanu još uvek nije potpuna, takođe zbog sve većeg stranog mešanja, uključujući kampanje manipulacije informacijama, kao i zbog potencijalnog prelivanja iz trenutnog pogoršanja evropske bezbednosne situacije - navodi se u dokumentu

  • 3
Brisel, Evropska Unija Brisel / Foto: Shutetrstock

Zapadni Balkan dobio je mesto u Strateškom kompasu Evropske unije, u kome se, između ostalog navodi da dijalog Beograda i Prištine treba unaprediti.

- Bezbednost i stabilnost na celom Zapadnom Balkanu još uvek nije potpuna, takođe zbog sve većeg stranog mešanja, uključujući kampanje manipulacije informacijama, kao i zbog potencijalnog prelivanja iz trenutnog pogoršanja evropske bezbednosne situacije - navodi se u dokumentu.

Strateški kompas je buduća vojna strategija Evropske unije.

Sa njim države članice se dogovaraju oko zajedničke strateške vizije o ulozi Unije u sigurnosti i obrani i obavezuju se na niz konkretnih i širokih smernica za postizanje ovih ciljeva u narednih 5-10 godina. Kako se zvanično objašnjava, imajući ovaj cilj na umu, “EU prvo treba da proceni svoje specifično strateško okruženje i prioritete”.

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU su dali zeleno svetlo Starteškom kompasu, a u toku ove nedelje na samitu će lideri država i vlada EU dati formalnu potvrdu.

Bosna i Hercegovina, kao i dijalog Beograda i Prištine se posebno spominju u Strateškom kompasu.

Prema Strateškom kompasu proces pregovora o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda "treba unaprediti".

- Opipljiv napredak u vladavini prava i reformama zasnovanim na evropskim vrednostima, pravilima i standardima treba da se nastavi, a evropska perspektiva je strateški izbor, od suštinskog značaja za sve partnere koji teže članstvu u EU-  navodi se u delu Strateškog kompasa koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Video: Čekam dete, bomba pala na moju teretanu i prodavnicu: Bole suze Ukrajinke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    22. mart 2022 | 08:40

    Prema Strateškom kompasu proces pregovora o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda "treba unaprediti". Prema kompasu treba vratiti Srbiji okupiranu teritoriju Kosova a onda mozemo o necemu drugom razgovarati ili treba Kosovo blokirati da zivi u izolaciji kao kvazi drzava jos 100 godina...

  • Aca

    22. mart 2022 | 09:49

    Mogao bi SAJ da ode da unapredi odnose....

  • 🌴

    22. mart 2022 | 08:39

    De malo upetljajte prste i potpalite vatru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA