Ganić špijunirao JNA za potrebe "zelenih beretki"!

Slavko Crnić, bivši oficir JNA, tvrdi da je 1991. uhapsio tadašnjeg člana Predsedništva BiH jer je kamerom snimao povlačenje vojnika iz Banjaluke. Ipak, Ganić je pušten po nalogu "viših krugova", a snimci su nestali!

  • 1

Ejup Ganić, bivši član Predsedništva BiH, špijunirao je JNA tokom 1991. godine kako bi prikupio što više informacija za "zelene beretke", kojima je komandovao i čiji je bio jedan od idejnih tvoraca!

Ovo tvrdi Slavko Crnić, rezervni major i tadašnji komandant Diverzantsko-izviđačkog odreda Petog korpusa JNA, koji je za Nezavisne ispričao da je 9. novembra 1991. u ranim jutarnjim časovima uhapsio Ganića na delu sadašnjeg autoputa Banjaluka - Gradiška, na nadvožnjaku u naselju Zalužani. Ganić je u tada video-kamerom snimao prostor kasarne "Zalužani" u Banjaluci, koji je bio prekriven vojnom tehnikom JNA koja se povlačila.

Ovaj oficir kaže da je u BiH došao iz Slovenije, te da nikad ranije nije video Ganića, već da je o njemu znao iz obaveštajnih podataka.

- Taj dan sam imao četvoricu ranjenika, koji su živi svedoci događaja. Smestio sam ih u komandno vozilo i povezao u Vojnu bolnicu u Banjaluci - priča Crnić i dodaje da se tog jutra našao kod kasarne "Zalužani" i da je na uzvišenju ka nadvožnjaku primetio civila koji kamerom snima kasarnu i okolinu koja je bila puna vojne tehnike.

Crnić kaže da je zaustavio vozilo i naredio mu da prestane sa snimanjem i preda kameru, ali i da je ispod nadvožnjaka primetio drugu osobu pored automobila, kojem je Ganić dovikivao: "Javi našima za ovo i neka nešto brzo preduzmu!"

- Osoba koju sam uhapsio i kojoj sam oduzeo kameru prvo je rekla da snima neki spot i da ima dozvolu, ali odmah potom dodao je da je član Predsedništva BiH. Tada sam kod njega video strašan strah u očima - priseća se Crnić, koji kaže da za sve godine ratovanja nije video veću kukavicu od Ganića. Crnić dalje tvrdi da je Ganića smestio u vozilo sa namjerom da ga odveze u Komandu 5. korpusa, a da je on tokom puta iznosio uvrede na račun Srba.

- Počeo je da bulazni i priča protiv Srba. Tresao se od straha! Zaćutao je kada sam mu rekao da znam sve o njemu i da je u njegovom interesu da ćuti i usput mu saopštio da, ako je već to što jeste, zašto nije najavio posetu pa da postrojim jedinicu i predam mu raport, jer je bio jedan od vrhovnih komandanata, kao član Predsedništva BiH - svedoči Crnić.

U Komandi, kada je saopštio da je priveo čoveka koji se predstavlja kao Ejup Ganić i da organi treba da ga preuzmu zajedno s kamerom, nastala je opšta frka. Nekoliko oficira se na brzinu postrojilo pred Komandom, koji su počeli da pozdravljaju Ganića i izvinjavaju mu se! Crnić nije mogao da veruje da ga pojedinci vojnički pozdravljaju, iako su, kako je kazao, svi podaci o njegovoj ulozi u "zelenim beretkama" i aktivnostima Ganića upravo predavani u ovaj deo Komande korpusa.

- Kada sam odvezao ranjenike, vratio sam se u Komandu na obavezan brifing, ali niko nije spomenuo događaj. Osetio sam nepoverenje prema meni, pominjano je i moje političko opredeljenje - kaže ovaj bivši oficir.

Večernje novosti već sutradan su objavile vest o hapšenju, ali se Ganić u večernjim satima navodno javio iz Mostara i rekao da se širi laž kako je uhapšen u Banjaluci. Slavko Crnić tvrdi da je zbog ovog hapšenja preživeo četiri pokušaja likvidacije i da je od njega traženo da napiše izjavu i demantuje da je uhapsio Ganića, što je odbio. Dve godine kasnije, na jednom referisanju u Modriči, general Momir Talić pred dvadesetak komandanata neočekivano je ispričao kako je Crnić hapsio Ganića.

- Objašnjavao je i kako je tada morao mene da ućutka, te da je Ganiću dao helikopter koji ga je odvezao u Mostar po naredbi nekog iz "viših krugova". Gde je nestala kaseta s materijalom koji je Ganić snimio? Neko je mora imati ukoliko mu nije vraćena tada - konstatuje Crnić.

On na kraju dodaje da su njegovi podaci o "Zelenim beretkama", prikupljeni na terenu, govorili o veoma dobro organizovanoj paralelnoj armiji, koja je brojčano bila jača od tadašnje JNA stacionirane u BiH.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA