≫ 

Vučić o izborima na KiM: Nećemo priznati nezavisnost Kosova ni po koju cenu

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost je trajala tri sata, vodili su se teški i kompleksni razgovori sa predstavnicima srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, nakon čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dva sata razgovarao sa ambasadorima Kvinte. Poslednji u nizu je susret sa ambasadorom rusije i otpravnikom poslova ambasade Kine

  • 46
VUČIĆ SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se građanima Srbije nakon višesatne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kao i sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i posebnog susreta sa ambasadorima Kvinte. 

Poslednji u nizu sastanaka u toku današnjeg dana je razgovor predsednika Srbije večeras sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocanom-Harčenkom i otpravnikom poslova kineske ambasade. Pre toga je imao hitan dvosatni sastanak sa ambasadorima Kvinte na koji je otišao sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je trajala tri sata. 

- Naime, napre smo na Sednici razmatrali sve političke i ekonomske aspekte ukrajinske krize i probleme sa kojima se suočavamo, u najboljoj veri, želji i nadi da možemo da ublažimo sve posledice krize. Dogovorili smo dodatnu količinu mleka u prahu koje moramo da nabavimo koje upravo kreće iz jedne od zemalja EU i to hiljade tona, dogovorile i druge važne stvari za našu zemlju. U drugom delu Sednice smo pričali o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora i svim konsekvencama takvog čina. To nije samo pitanje da li će samo Srbi sa KiM moći da glasaju, i njihovog ućutkivanja, niti je stvar podrške, već je to pitanje bezbednosti i političkog opstanka Srba na KiM i njihove egzistencije - pojasnio je Vučić. 

Albanci su tražili od nas bukvalno de facto priznanje Kosova - izjavio je Vučić i nabrojao je na šta je Srbija sve pristala.

- Pristali smo na sve, a tražili su samo jednu formulaciju da "Vlada Srbije traži od Vlade Kosova". Prihvatili smo bezbroj kompromisa i besmislenih stvari na kojima su insistirali, ali su tražili samo jednu stvar, da Srbija prizna nezavisnost Kosova. I ničija vlast nije toliko važna koliko nam je važna naša država i zato na to nismo pristali - rekao je Vučić.

Vučić je preneo da je razgovarao sa svim predstavnicima sa Srba sa KiM.

- Po prvi put nismo imali u potpunosti dogovorene i usaglašene aktivnosti. Zamolio sam naše Srbe sa KiM koji su me iznenadili sa svojim nešto radikalnijim predlozima, za strpljenje. Rekao sam da im nikad neću okrenuti glavu ali ih molim da izbroje do deset, da poveruju mom iskustvu političkom nosu i težini trenutka u kojem se nalazimo. Oni su jednoglasno tražili da se istupi iz svih institucija odmah, već da se 435 policajaca na Severu napusti regionalnu policiju i ljudi čak i sa Juga su se sa tim saglasili iako su obično imali suprotno mišljenje. Ja ih razumem zbog terora koji prolaze - preneo je Vučić.

Vučić ih je pitao ako se to uradi "šta će biti dan posle".

- Plašim se da bi ušli u začarani krug sukoba i zamolio sam ih da budu strpljivi i da razgovore ostavimo iza toga. Naravno to će značiti da će izaći 15-20 posto onih koji su planirali da izađu na izbore, u svakom slučaju razumem težinu pozicije našeg naroda, ali nisam razumeo do sada da su spremni da žrtvuju sve svoje i da su siti svega što se dešava na KiM, neki su čak spremni i na sukobe i na odlazak. Molio sam ih da čuvaju naša srpska ognjišta, da će država biti uz njih. Ali i da ih država moli za malo razumevanja i za to da možemo da izračunamo šta je to da nam je činiti - poručio je Vučić.

Što se tiče Kvinte o svemu su obavešteni, i Vučić se nada da će jasno da osudi ponašanje Prištine. Ambasador Rusije i otravnik poslova Kine je već preneo Pekingu šta sam mu preneo.

- Nakon svih sastanaka sam ponovo razgovarao sa Srbima sa KiM, i oni su dogovorili proteste narednih dana u različitim delovima KiM. Ja ću sa njima ponovo ovih dana razgovarati sa Srbima sa KiM nakon konsultacijama sa predstavnicima vlade. Neki u regioni igraju igru protiv Srbije, i žele da nas obeleže kao nekoga ko je protiv Zapada da bi nam bili uvedene sankcije ili da bi fizički bili onemogućeni da pomognemo našem narodu. Ne izmišljam klopku da bih izbegao neke poteze već zbog onoga što se događalo 2004 godine, to Srbija više ne može da dozvoli. Moramo da budemo pametni i da čuvamo naš narod i našu zemlju. Bukvlano nas uvlače u sukobe i ne vode slučajno koordinisanu akciju. I delovi Podgorice, cela Priština, deo Zagreba i drugih regiona - poručio je predsednik koji je najavio da će se razgovori nastaviti.

Predsednik je završio svoj govor time što je rekao da Srbija ne sme da dozvli ni najmanji incident.

Dalibor Jevtić je poručio da je trenutna situacija na KiM i odnos vlasti u Prištini prema Srbima takav da neko ima nameru da izazove reakciju i stavi Srbiju u što teži položaj.

- Tačno je da se po prvi put mi kao predstavnici Srba na KiM i vlasti u Srbiji nismo se složili po prvi put, ali verujemo predstavnicima naše vlasti i predsedniku Srbije. Mi ćemo se boriti demokratski i već ćemo koliko u petak imati mirne proteste na KiM kao vid borbe sa jasnom porukom da ne želimo da nam niko uskraćuje osnovna ljudska prava i da ne želimo da budemo građani drugog reda i da ne dozvolimo onima u Prištini da na ni na koji način ne zloupotrebe to onoga što su naši državni interesi kada su međunarodni odnosi u pitanju - pojasnio je Jevtić.

Vodili su se teški i kompleksni razgovori sa predstavnicima srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, kojem su prisustvovale i sudije Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, predstavnici Srpske liste, predsednici svih Privremenih organa na Kosovu i Metohiji, direktori zdravstvenih ustanova, kao i komandiri istražnih odeljenja, Direktor regionalne direkcije policije, šef operativnih poslova, šef istražnog odeljenja, šef interventne jedinice, kao i drugih organa i institucija.

Zbog teških razgovora Vučić je odložio sve planirane stranačke aktivnosti.

Video: Može li referendum da progura skriveni predlog zakona? Dačić o KiM i slučaju Jadar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA