≫ 

Hag: Tači i Veselji biće optuženi za dva nova logora i zločine

Stav Žalbenog veća je da nisu opravdani zahtevi nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za poništenje sudijine odluke, jer je on delovao u granicama svojih diskrecionih ovlašćenja i zaključio da nove optužbe neće dalje "neopravdano odugovlačiti postupak", novim koracima koje zahtevaju

  • 0
Pripadnici OVK u Hagu, Jakup Krasnići, Hašim Tači, Redžep Seljimi i Kadri Veselji Foto-montaža: Tanjug/AP, kosovo-online.com

Apelaciono veće Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu odbio je žalbe nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i Kadrija Veseljija na odluku kojom je tužilaštvu delimično dozvoljeno da izmeni, odnosno dopuni optužnicu u predmetu protiv njih i još dvojice čelnika OVK Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

Oni su se žalili na odluku sudije za prethodni postupak od 23. decembra, koji je delimično usvojio zahtev tužilaštva za nekim novim optužbama.

Žalbeno veće se međutim složilo sa pretpretresnim sudijom da predložene dopune optužbi ostaju ograničene, jer ne menjaju prirodu postojećih optužbi, ne uvode nova krivična dela, niti nove vidove odgovornosti.

Prva kategorija predloženih amandmana na optužnicu odnosi se na dva dodatna logora i 12 dodatnih žrtava, amandmani druge kategorije predstavljaju dva dodatna slučaja progona i ubistva u ranije navedenom logoru, a treća kategorija dopune obrađuje dva dodatna slučaja ličnog učešća optuženog u zastrašivanju, ispitivanju, maltretiranju i pritvaranju protivnika OVK.

Stav Žalbenog veća je da nisu opravdani zahtevi Tačija i Veseljija za poništenje sudijine odluke, jer je on delovao u granicama svojih diskrecionih ovlašćenja i zaključio da nove optužbe neće dalje "neopravdano odugovlačiti postupak", novim koracima koje zahtevaju.

Ovi koraci, prema stavu sudije, mogu da se sprovedu "paralelno” sa preostalim fazama priprema za suđenje, pa bi stoga imali „ograničeniji uticaj” na vreme trajanja postupka.

Kada je u pitanju vreme za pripremu odbrane i po novim optužbama, žalbeno veće naglašava da to ostaje ključno da se optuženima da dovoljno vremena i resursa da adekvatno istraže nove incidente za koje ih tereti tužilaštvo.

Tači, kao i Jakup Krasnicći, Kadri Veselji, kao i Redžep Seljimi terete se za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u sada više od 40 logora na Kosovu i severu Albanije, gde su ljudi neosnovano lišeni slobode, mučeni i ubijani. Njima preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena su u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Optuženi su u 10 tačaka optužnice, od kojih se šest odnosi na zločine protiv čovečnosti ,a četiri na ratne zločine. Zločini protiv čovečnosti u ovom slučaju su progon, zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak lica.

Ratni zločini za koje se terete su protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Video: Veselji: Nisam kriv ni po jednoj tački optužnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA