≫ 

Vučić otkrio spomenik potpukovniku Radenoviću u Kruševcu: Srbija neće više da zaboravi svoje junake

Svečanoj ceremoniji na Bagdali, prisistvovali su brojni građani koji su razvili srpsku trobojku dugačku 130 metara, a pre otkrivanja spomenika minutom ćutanja odata je pošta potpukovniku Veljku Radenoviću - Ðeneralu

  • 10
Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću - Ðeneralu, heroju iz sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, otkrili su danas u Kruševcu predsednik Srbije  Aleksandar Vučić  i Radenovićev sin Vukašin.

Svečanoj ceremoniji na Bagdali, prisistvovali su brojni građani koji su razvili srpsku trobojku dugačku 130 metara, a pre otkrivanja spomenika minutom ćutanja odata je pošta ovom heroju.

- Dragi narode i porodico pokojnog velikog junaka Veljka Radenovića, hvala vam što ste u ovolikom broju danas u Lazarevom gradu, ovde u Kruševcu na Bagadali došli da otkrijemo spomenik jednom od velikih junaka koji su čuvali našu zemlju kada je bilo najteže i što pokazujemo da umemo da ne zaboravimo najbolje među nama. S učim će te pred Miloša? Radenović je pred Miloša sa velikim delom. I sa pesmom "Đenerale, tvojoj majci hvala“, biće sa Milošem u dobrom društvu. Zbog časne službe postao je dijabetičar, uvek je bio ispred, ali su iza njega nosilo lekove. Koliko njih bi izbeglo službu i rizik, ali nije poznavao reč "nazad", znao je samo značenje reči "napred". Ljude je predvodio rečima "zamnom braćo" umesto "juriš" - rekao je predsednik Srbije pred okupljenim građanima Kruševca.

Kao narod i kao država, naša obaveza je da negujemo sećanje na naše ljude koji su nas zadužili, one koji su gradili i branili, a general Radenović je to radio, podsetio je Vučić.

- Srbija nikada više neće da zaboravlja svoje junake - poručio je Vučić i opisao njegovu akciju oslobađanja Orahovca.

Spomenik se nalazi pored novog kružnog toka na Bagdali, visok je oko tri metra, a njegov autor je Tomo Komatina. Veljko Radenović predstavljen je u uniformi, a pred njega kao simbol otpora nalazi se vuk. Otkrivanju spomenika Radenoviću, koji je preminuo 2012.godine, prisustvuju i članovi njegove porodice, ministri Aleksandar Vulin, Nikola Selaković, Darija Kisić Tepavčević, direktor BIA Bratislav Gašić.

- Mi danas znamo da moramo da imamo politiku mira i stabilnosti, ali moramo da imamo dovoljno hrabrosti i mudrosti i da sačuvamo i odbranimo ono što je naše. I da se borimo za našu decu koja imaju na koga da se ugledaju, da crpe energiju, hrabrost i srpstvo, a to je naš velikan, potpukovnik Veljko Radenović - rekao je Vučić.

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova potpukovnik Veljko Radenović posthumno je odlikovan ove godine povodom Dana državnosti Sretenjskim ordenom.

- Ja danas ovde pred vama želim da pomenem samo jednog laureata. Posthumno je odlikovan potpukovnik Veljko Radenović, onaj koji je poznat u našem narodu kao đeneral po kome je i nastala čuvena pesma „Đenerale, tvojoj majci hvala“, jer danas je vreme kada konačno smemo da kažemo ko smo, odakle dolazimo i šta je naša zemlja. Konačno je vreme da se zahvalimo našim junacima, da ih se ne stidimo i da ih ne krijemo, već da otvoreno pred celim svetom kažemo koliko smo ponosni na njih, koliko ih volimo i koliko im se izvinjavamo što smo njihovo veliko delo u međuvremenu zaboravili - poručio je tom prilikom predsednik Srbije.

Radenović bio je komandir Posebne jedinice Policije u Prizrenskoj četi 1998. i za vreme NATO agresije 1999. godine. Vodio je operaciju oslobađanja Orahovca, a zbog junaštva opevan je u pesmi „Đenerale, nek je tvojoj majci hvala“. Nakon završetka agresije na našu zemlju učestvovao je u formiranju Žandarmerije gde je do penzije radio na mestu pomoćnika komandanta te posebne jedinice Policije u Kraljevu. Potpukovnik Radenović rođen je 1955, a upokojio se 2012. godine.

Kako je tom prilikom naveo MUP, jedan je od najvećih junaka srpske policije u sukobima na Kosovu i Metohiji.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić je , takođe, položio venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade,  koja je tokom sukoba na KiM i NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, bila u sastavu Prištinskog korpusa. Tokom sukoba, poginulo je 94 pripadnika te brigade.

Vučić je položio venac na kome piše:

"Braniocima otadžbine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić".

Ta brigada formirana je 23. septembra 1981. godine u Kosovskoj Mitrovici.

U ratu na KiM 1999. godine, poginulo je 94 pripadnika 125. motorizovane brigade, devet oficira i podoficira, 46 vojnika na odsluženju vojnog roka, 11 pripadnika rezervnog sastava i 28 dobrovoljaca. Rasformirana je 2005. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    24. mart 2022 | 12:43

    Podizanjem ovakvih spomenika Srbija iskazuje zahvalnost svim srpskim junacima koji su branili svoj narod i svoju drzavu.

  • Цоле Ниш

    24. mart 2022 | 12:46

    Успео си да упоганиш једног Великог човека Вељка. Вечна слава и хвала Ђенерале.

  • M.K.

    24. mart 2022 | 13:31

    Predivno ! ❣️🇷🇸💫💫Zivela Srbija i moj Kruševac ! 🕊️🇷🇸☀️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA