≫ 

Vučić: Moramo da negujemo kulturu sećanja zbog budućnosti

Vučić je danas u Kruševcu otkrio spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću

  • 1
Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksadnar Vučić izjavio je danas da Srbija mora da gaji, neguje kulturu sećanja na svoje heroje, jer ako to ne činimo, nemamo na osnovu čega da zahtevamo dobra i velika dela od drugih.

Vučić je danas u Kruševcu otkrio spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću - Ðeneralu, heroju iz sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, i tom prilikom rekao da je time ispravljena istorijska nepravda.

On je za TV Pink, na pitanje zašto se toliko čekalo da se odužimo heroju, rekao da to nije slučaj samo sa Radenovićem, već sa mnogim herojima.

"Mi smo čekali više od 75 godina da jasenovačke zrtve dobiju kej, ulicu, bilo šta u Beogradu. U glavnom gradu Srba, 75 godina je bilo potrebno da se setimo da postoji Jasenovac, o herojima sa Košara da ne govoroim, o Veljku Radenoviću...", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da ako ne gajimo i negujemo kulturu sećanja, čime ćemo i na osnovu čega onda zahtevati od drugih u budućnosti bilo kakva dobra i velika dela.

"Ne mislim samo na viteštvo, ratništvo, već i graditeljstvo, na doprinose u kulturi, umetnosti, svemu", rekao je Vučić.

On je u Kruševcu posetio i manastor Naupare, koji je po predanju gradio despot Stefan Lazarević, a 1835. obnovio knez Miloš Obrenović.

"Imamo mnogo divnih manastira, ali ovaj je poseban i treba da pomognemo malo, da bi još više ljudi dolazilo", rekao je Vučić.

Vučić: Srbija gotovo svega ima dovoljno

Vučić je istakao da Srbija ima dovoljno pšenice, kukuruza, suncokretovog semena,ulja, i ukazuje da svi traže od nas sada veće količine pšenice i kukuruza.

„Svi traze veće količine pšenice i kukuruza, iako imaju manje stanovnika, zbog odliva gađana. Traže i suncokretovog semena, i suncokretovog ulja. Danas smo imali prve razgovore, i sada ćemo na Jastrebcu imati sastanak jer smo otrikili tri ugovora koja su antidatirana, negde je povećana količina šećera i brašna naknadno, a u tome su učestvovale naše i inostrane firme“; objasnio je on.

Preneo je, u izjavi za Pink, da u rezervama Srbija ima ukupno 800. 000 tona pšenice, od čega 60. 000 tona u robnim rezervama.

„Zahteve koje smo dobili veće su od 400.000 tona, a došli su zahtevi iz okolnih zemalja i Italije. Računamo da će 620.000 hektara pšenice biti posejano, i imaćemo opet više nego dovoljno u avgustu za domaće potrebe“, objasnio je on.

Vučić je kazao da kukuruza u rezervama Srbija ima milion tona, a zahtevi su stigli za 650. 000 tona, što je mnogo više nego prošle godine i što je ugovorima stvarno potpisano.

„Kukuruza očekujemo da će biti posejano na milion hektara, i da ćemo dobiti između 6 i 7 miliona tona, a naše potrebe su 3,6 miliona tona za ljude i stoku. To je oko polovina naše proizvodnje“, rekao je on.

Vučić je kazao da vidi ogromne potrebe za suncokretovim uljem, gde očekuje da ćemo imati proizvodeno oko 232. 000 tona, a naše potrebe su do 80. 000 tona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija

    24. mart 2022 | 16:11

    Bez brige, ništa ne zaboravljamo, sve pamtimo. Zatrebaće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA