≫ 

Vučić o pritiscima za uvođenje sankcija Rusiji: I dalje uspevamo da izdržimo bez velikih posledica

Mislim da smo doneli najpravičniiju i najbolju odluku, koja je usaglašena sa našim nacionalnim, državnim i našim ekonomskim interesima - poručio je predsednik Srbije tokom gostovanja u emisiji Direktno sa Minjom Miletić

  • 4
Aleksandar Vučić Printskrin: B92

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u "Direktno sa Minjom Miletić" TV Euronews Srbija govoreći o tome zašto Srbija nije uvela sankcije Rusiji objasnio da neće da podseća ko je bio na strani Srbije 2015. kada su hteli da nas proglase genocidnim narodom.

- Neću da podsećam ko je na našoj strani kad god govorimo o Kosovu i Metohiji. Ali moje pitanje je šta ćemo da radimo u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija kada se postavi bilo koje pitanje oko KiM. A kako i po kojoj ceni ćemo da dobijemo gas? A kako ćemo da kažemo onima koji nam nisu uvodili sankcije poslednjih 20 godina mi ćemo da se sada obračunamo sa vama? Na osnovu koje politike? Na osnovu čega? A pri tome i dalje uspevamo da izdržimo bez prevelikih posledica. Ja ne znam kakve će nam posledice biti stavljene u izgled. Ako nam budu postavljeni neki drugi uslovi da će zemlja da nam propadne i tako dalje, ne znam ko će i na koji način da donese odluku, ali mislim da smo doneli najpravičniiju i najbolju odluku, koja je usaglašena sa našim nacionalnim, državnim i našim ekonomskim interesima - odgovorio je Vučić.

Predsednik Srbije je takođe je postavio pitanje ko su ti koji biraju koje sankcije i u kojim sektorima hoće da uzmu, pa kako onda Srbiju da naterate da uvedemo one sankcije koje oni ne žele.

- Da li vi u stvari želite da mi nemamo svoju državu. U tom slučaju neka sve odluke koje donese Brisel mi prihvatimo, onda nema potrebe ni za izborima, primenimo resavsku školu prepisivača. Oni će samo da sprovedu u delo ono što im je rečeno. Ja sa time ne mogu da se složim i mislim da je važnije da Srbija bude samostalna i nezavisna država. A prijateljstvo sa Kinom nam je donelo da danas dva najveća izvoznika su kineske kompanije - poručio je Vučić.

Upitan da ima onih koji će reći da smo na strani Rusije jer nismo uveli sankcije, Vučić precizira da niko ne može da kaže tako nešto, s obzirom da smo osudili napad na Ukrajinu.

- Kako smo na strani Rusije ako smo osudili upad ruskih trupa u Ukrajinu? Srbija se ponašala principijalno po pitanju međunarodnog javnog prava i glasala u Ujedinjenim nacijama. Srbija se nije ponašala politički već u skladu sa normama međunarodnog javnog prava. A mogla bi onda Srbija da postavi kontra pitanje da li se sećate kada ste ubijali ovu zemlju i tada je bilo kršeno međunarodno javno pravo i bez odlulke Saveta bezednosti bombardovali zemlju i ubili 82 dece -  poručio je Vučič.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez koja

    25. mart 2022 | 22:53

    Voditeljka katastrofa ali je dobro Vucic spustio na zemlju..

  • Anči

    25. mart 2022 | 22:36

    Treba izdržati do kraja. Ne treba pasti pod uticajem Zapada!

  • Mirko

    25. mart 2022 | 22:50

    Zbog ovakvih novinara jedino se spor gleda,veoma se ružno i bezobrazno ponašala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA