≫ 

Sunjok: Praksa OEBS oko izbora na KiM treba da se nastavi

Evropska unija smatra da ustanovljena praksa, po kojoj OEBS organizuje operaciju prikupljanje glasova na Kosovu, treba da se nastavi, sa određenim prilagođavanjima trenutnoj situaciji", rekao je evropski predstavnik na KiM Tomaš Sunjok

  • 0
Osce, Oebs Foto: Shutterstock

Za sprovođenje izbora na terenu i praktična pitanja na Kosovu i Metohiji dosad je bila zadužena delegacija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a iz EU kažu uoči izbora 3. aprila da takva praksa treba da se nastavi.

- Evropska unija smatra da ustanovljena praksa, po kojoj OEBS organizuje operaciju prikupljanje glasova na Kosovu, treba da se nastavi, sa određenim prilagođa -vanjima trenutnoj situaciji", rekao je za BBC na srpskom jeziku evropski predstavnik na KiM Tomaš Sunjok.

Promena je nastala u januaru 2022. godine, kada je u Srbiji organizovan referendum o promeni Ustava.

Zvaničnici u Prištini tada su odlučili da ne dozvole da se birališta otvore na KIM, pa su za glasače bili organizovani autobusi do gradova sa druge strane linije koja deli Srbiju i Kosmet.

Slična praksa biće primenjena i na izborima zakazanim za 3. april, navodi BBC.

Trenutno, štetu trpi i dijalog Beograda i Prištine u kojem se vreme od poslednjih sastanaka najviših zvaničnika broji u mesecima, dodaje BBC.

- Evropska unija nastavlja da posreduje u Dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i očekuje od obe strane da se konstruktivno angažuju, u potpunosti poštuju i primene sve dogovore postignute uz posredovanje EU, kao i da se uzdrže od svih poteza ili retorike koja ne vodi ovom cilju-  navodi Sunjok.

Sve do 2013. godine, Srbi sa Kosova i Metohije, pre svega oni u četiri severne opštine, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, glasali su na izborima koje je organizovala Srbija.

Od novembra 2013. godine, lokalne izbore ni u jednoj opštini na Kosovu više ne organizuje Srbija, ali su oni koji imaju srpske lične karte mogli da glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA