≫ 

Na adrese građana stižu pozivi za glasanje za nepoznate osobe, Ministarstvo: Obratite se MUP-u

Posmatračka misija Crta pozvala Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da pod hitno razjasni zašto na adrese građana stižu pozivi za glasanje za preminule ili nepoznate osobe

  • 0
Glasanje, izbori, glasačka kutija, glasački listić Foto ilustracija: Shutterstock

Povodom navoda Posmatračke misije Crta da na adrese građana stižu pozivi za glasanje za nepoznate osobe, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) pozvalo je danas sve građane da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Građani, vlasnici nepokretnosti mogu od MUP-a zatražiti proveru, odnosno, podatke o osobama prijavljenim na njihovoj adresi, jer se prijava prebivališta može izvršiti pre svega uz njihovu saglasnost, a takođe mogu pokrenuti i postupak za njihovu odjavu.

MDULS u saopštenju ističe da je Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku propisano, između ostalog, da se u Jedinstveni birački spisak upisuju lica koja imaju biračko pravo, a prema mestu njihovog prebivališta.

Evidenciju o prebivalištu građana, u skladu sa zakonom, vodi nadležni organ, odnosno, Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok se Jedinstveni birački spisak, kao evidencija o biračima, na osnovu iste ažurira.

- Po pitanju predloga da se na internet prezentaciji MDULS omogući uvid u podatke o biračima po mestu prebivališta, ističemo da je MDULS na osnovu preporuka ODIHR datim u prethodnom periodu, izvršilo neophodne izmene i omogućilo pristup podacima iz biračkog spiska u meri koja je dozvoljena i celishodna u skladu sa propisima - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva još jednom pozivaju sve građane da provere svoje podatke u Jedinstvenom biračkom spisku na zvaničnoj internet stranici Ministarstva "https://upit.birackispisak.gov.rs/" ili da se obrate jedinicama lokalne samouprave ukoliko je potrebno dopuniti ili izmeniti neke od njihovih ličnih podataka, kao i da to mogu učitni do 30. marta za izbore koji će se održati 3. aprila 2022. godine.

Posmatračka misija Crta saopštila je ranije danas da povodom, kako su naveli, javnih objava i poziva građana da na njihove adrese stižu pozivi za glasanje za predstojeće izbore za nepoznate ili preminule osobe, zahteva od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da pod hitno razjasni ove slučajeve kako bi se sprečilo dodatno urušavanje poverenja građana u izborni proces.

- Ćutanje nadležnih institucija u ovakvim situacijama, posebno sedam dana pred izbore, može samo da produbi sumnje u integritet izbornog procesa, posebno imajući u vidu podatak da 20 odsto građana pogrešno veruje da se može glasati samo uz poziv - naveli su, pored ostalog, iz Crte.

Video: Ceca u uskoj beloj haljini izašla na referendum, povela i Anastasiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA