≫ 

Prosečna starost potencijalnog birača u Srbiji je 50 godina

Prosečna starost punoletnog stanovništa 1991. godine je bila 46,6 godina

  • 1
Referendum glasanje pokrivalice, glasačka kutija , glasačko mesto, glasački listići Foto: ATA Images

Demografi već godinama upozoravaju da se slika savremene Srbije može oceniti kao nepovoljna, a to se ogleda kroz smanjenje stanovništva, kroz negativni prirodni priraštaj, negativni migracioni saldo i intenzivno starenje stanovništva.

Problem je još veći ako se zna da su to sve dugoročni procesi i da se stanovništvo Srbije smanjuje od početka 21. veka. Negativan prirodni priraštaj je u našoj zemlji prisutan već tri decenije u kontinuitetu i vake godine je veći broj umrlih nego živorodjenih.

To se može ilustrovati i kroz primer prosečne starosti potencijalnog birača.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je 1991. godine živelo 5. 859. 302 punoletnih građana, dok je 2021. godine taj broj iznosio 5. 677. 935 (stanje 1.1. 2021.godine), rečeno je za Telegraf.rs u Republičkom zavodu za statistiku.

Podaci ne uključuju teritoriju Kosova i Metohije.

- Prosečna starost punoletnog stanovništva 1991. godine bila je 46.6 godina, a 2021. je 50.7 godina, odnosno može se reći da je prosečna starost potencijalnog birača oko 50 godina.

Svakako od programa političkih stranaka i njihove veštine u komunikaciji sa drugim kategorijama stanovništva zavisi da li će na birališta 3. aprila u Srbiji izaći uglavnom mladi ili starija populacija.

U Srbiji se 3. aprila održavaju predsednički, parlamentarni i lokalni izbori, a glasaće se ukupno na 8. 255 biračkih mesta.

Video: Mirom protiv Kurtijevog nasilja: Srbi protestovali u severnoj Kosovskoj Mitrovici i Gračanici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA