Utvrđen broj članova biračkih odbora za glasanje sa KiM

Određeno je da će od 276 članova i zamenika članova polovina pripasti SNS-u, dok će SPS imati 48 članova, PUPS 18, SVM 18, JS 17, SDPS 14, SDA 12 i SPP 11 članova

  • 0
Republička izborna komisija RIK žreb kandidata za izbor predsednika Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Republička izborna komisija odredila je sinoć koliko će članova i zamenika članova biračkih odbora u stalnom sastavu imati pojedine poslaničke grupe u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije na 46 biračkih mesta na kojima će glasati birači sa Kosova i Metohije.

Određeno je da će od 276 članova i zamenika članova polovina pripasti SNS-u, dok će SPS imati 48 članova, PUPS 18, SVM 18, JS 17, SDPS 14, SDA 12 i SPP 11 članova.

Predsednik RIK Vladimir Dimirtijević rekao je da će stranke imena članova dostavljati opštinskim izbornim komisijama do sutra u ponoć, dok će članovi i zamenici članova u proširenim sastavima biračkih odbora biti imenovani do 30. marta.

Na večerašnjoj sednici Aleksandar Ilić ovlašćen je za koordinatora RIK-a za Braničevski upravni okrug, a Goran Milić za Borski okrug.

Članovi RIK- a su razrešili Veljka Popovića funkcije člana Izborne komisije za Novi Pazar i Aleksandra Petrovića iz izborne komisije Kučeva, a nakon što su oni podneli ostavke. Razrešen je i Mario Habril iz OIK Inđija, koji je kandidat za poslanika na listi Zavetnika.

RIK je imenovao Darijana Trikića za člana OIK Kučevo, Žarka Savatića za člana OIK Osečina i NIkolu Goševca u OIK Novi Pazar.

Član RIK-a Vladimir Todorić zatražio je potvrdu medijskih navoda da je Opština Novi Beograd na upit RIK-a odgovorila kako nije overila ni jedan potpis podrške izbornoj listi Milena Pavlović Srbiza, napomenuvši da je to krivično delo. Dimitrijević je odgovorio da je zvanična informacija o tome zatražena, ali da odgovor još nije stigao.

Član RIK-a Miroslav Arsić zatražio je proveru medijskih napisa o tome da postoje problemi sa sprovođenjem izbora u Velikoj Britaniji zbog navodnog toga što jednom od članova izborne komisije koja treba da sprovede izbore u Britaniji nije odobrena viza, ali je Dimitrijević kazao da ni o tome nema zvanične informacije. On je zamolio koordinatore RIK-a u okruzima koji su višejezične sredine da podsete opštinske izborne komisije na obavezu da popune zapisnike o održanim izborima i na jezicima manjina.

Dimitrijević je rekao i da je izborni materijal otpremljen u Ministarstvo spoljnih poslova kako bi bio poslat u 34 strane države u kojima će se naši državljani izjasniti na 77 biračkih mesta.

Zamenik sekretara RIK-a Bojan Pudar obavestio je članove da je juče počela onlajn obuka članova biračkih odbora preko linka na sajtu RIK-a. Naveo je da taj vid obuke sadrži lekcije sa video materijalom, kao i mini test znanja koji ne dozvoljava da se pređe na narednu lekciju ukoliko nije uspešno rešen. Pudar je dodao da je uz to dat i primer pravilno popunjenog obrasca zapisnika o sprovedenim izborima sa uputstvom kako se popunjava. Rekao je i da su od subote počele klasične obuke članova biračkih odbora po opštinama, koje drže instruktiri sa sertifikatom RIK-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA