Vučić: Prvi uslov za EU biće Kosovo

Ako me pitate šta će biti ključni uslovi za datum početka pregovora - prvo će biti ono što je njima najvažnije, a to je pitanje Kosova i kako ćemo rešavati probleme naročito na severu Kosova - rekao je Vučić

  • 0

Aleksandar Vučić očekuje da Srbija na proleće ili najkasnije do sredine 2013. dobije datum za početak pregovora sa EU, ali da će prvi uslov biti Kosovo.

- Ako me pitate šta će biti ključni uslovi za datum početka pregovora - prvo će biti ono što je njima najvažnije, a to je pitanje Kosova i kako ćemo rešavati probleme naročito na severu Kosova -  rekao je Vučić novinarima u pauzi Drugog beogradskog foruma.

Po njegovim rečima, uslovi su i pitanja "prekograničnog terorizma" i "radikalnog islama", kao i obračun s korupcijom.

- Neće nam dati ni da priđemo EU bez stvaranja sistema i mehanizama žestoke borbe protiv korupcije - rekao je on.

Vučić je dodao da nije iznenađujuće što datum početka pregovora Srbija neće dobiti do Nove godine.

- Reč je o tome da je prethodna vlada preuzela obaveze koje nije ni pokušala da implementira i sada je nama to težak zadatak, treba da radimo nešto o čemu uopšte nismo razgovarali - rekao je Vučić.

On je naveo da taj posao neće biti lak, ali da Srbija mora da ga završi.

- Mi smo posvećeni i želimo da se priključimo EU i taj posao ćemo uraditi - poručio je Vučić.

Kada je reč o uslovima koji se postavljaju pred Srbiju, a nisu vezani za Kosovo, Vučić je rekao da bi svi koji bi uputili kritike bili potpuno u pravu, i kada je reč o borbi protiv korupcije, ekonomiji i drugim pitanjima.

- Pred nama je veliki posao koji moramo da obavimo, da stvarno napredujemo u delima, a ne samo na rečima. Uveren sam da ćemo to u narednih šest meseci uraditi - rekao je Vučić.

U Beogradu se održava Bezbednosni forum, na kom, pored Vučića, učestvuju i brojni funkcioneri , poput premijera Srbije Ivice Dačića i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, koji je i potpredsednik slovačke vlade.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA