Brnabić: Da na kraju sledeće vlade plata bude 1.000, a penzija 500 evra

Srpska napredna stranka na izbore izlazi sa rezultatima

  • 6
BRNABIC COVID KONFERENCIJA Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Sve što budemo radili, ako nam građani ukažu poverenje na izborima, vodiće ka tome da na kraju mandata sledeće vlade prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija 500 evra, poručila je potpredsednica SNS Ana Brnabić.

Brnabić je za Tanjug rekla da Aleksandar Vučić, SNS i njihovi partneri, pred građane izlaze sa rezultatima, a jedan od njih je i da su prosečne plate u Srbiji došle do 635 evra, u decembru prošle godine.

“Možemo da govorimo i o medijalnoj zaradi, o minimalcu, čemu god, sve pokazuje da je situacija sada dva puta bolja nego pre 10 godina, kada su građani poverenje dali Vučiću i SNS. Kako god okrenete, 635 evra je mnogo bolje nego 331 evro, koliki je bio prosek 2010-2011. godine”, rekla je Brnabić.

Zaradu danas, kaže, prima i veći broj zaposlenih, jer je sada nezaposlenost na nivou 9,4 do 9,8 odsto, navodeći da je nezadovoljna i što je nezaposlenost mladih 22 odsto, što je katastrofalno, i čemu se, kaže, posvećuje velika pažnja.

“To je ono za šta tražimo još jedan mandat, mnogo smo uradili, ali je ostalo još mnogo toga da se uradi, da Srbija na kraju mandata sledeće vlade, izađe iz tunela u koji je ušla pre više od tri decenije iz različitih razloga”, rekla je Brnabić.

Na pitanje mogu li slike praznih rafova da se vide i u Srbiji, poput nekih evropskih zemalja, Brnabić je rekla da je ova vlada pokazala da može da upravlja krizama.

“Od 2014. godine, kada je Vučić postao premijer, a 2017. i predsednik, a ja premijerka, bili smo u jednoj ili drugoj krizi - 2014. paralelno, kako smo sprovidli mere fiskalne konslidacije, imali smo istorijske poplave, pa smo to rešavali paralelno i izgradili Srbiju. Imali smo mirganstku krizu, pa 2020. pandemiju korona virusa, a tada niste videli prazne rafove u Srbiji”, rekla je Brnabić.

Na pitanje šta će biti dalje, naglašava da će biti teško, jer svet ulazi u još jednu ogromu krizu, budući da je rat na istoku Evrope, i da je najvažnije da sačuvamo mir i stabilnost.

“Ako sačuvamo mir i stabilnost, sigurna sam da ćemo napraviti prostor da, kao što smo to radili u pandemiji, pomognemo i građane i privredu, i realizujemo sve planove. Plan je da do kraja sledećeg mandata, 2026. godine, završimo 650 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, a to je više nego što se u Srbiji gradilo od 1945”, rekla je Brnabić.

BRNABIC COVID KONFERENCIJA Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na pitanje da li će Srbija posle izbora uvesti sankcije Rusiji, o čemu govore pojedini predstavnici opozicije, Brnabić kaže da oni kreću od sebe, jer niko nije postavio nikakve vremenske odrednice.

“Rekli smo da nije u interesu da uvodimo sankcije Rusiji. Znamo šta sankcije znače za građane, koji ni za šta nisu krivi i ne mislimo da je politika sankcija ona koja će doprineti miru, diplomatiji i dijalogu. Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, i želimo da i svi ostali koji pozivaju na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine poštuju i naš integritet”, rekla je Brnabić.

Ukazala je na to da Srbija trpi ogromne pritiske, ali da je naša pozicija principijelna, u skladu sa međunarodnim pravom.

Novi američki ambasador Kristofer Hil danas je predao akreditive predsedniku Vučiću, a na pitanje da li posle izbora očekuje ubrzanje rešavanja pitanja KiM, Brnabić je rekla da bi volela da se do rešenja moglo da se dođe u mandatu njene vlade, jer bi to garantovalo mir, stabilnost i i bezbednost za Srbe na KiM.

Navela je da je Beograd uvek tu za dijalog, ali da ne veruje da se može doći bliže rešenju dok je u Prištini Aljbin Kurti, koji, kaže, nema vrstu političke hrabrosti, ni pragmatizma da govori o nekom kompromisu, što je loše i za Albance.

“Šta će biti videćemo, tu smo da razgovaramo i govorimo da je potrebna stabilnost i drugačija budućnost za Zapadni Balkan. Na nama je odgovornost za tu budućnost”, rekla je Brnabić.

Ona je rekla i da je cilj istorijska pobeda u prvom krugu predsedničkih izbora, i ubedljiva pobeda na svim nivoima, što se, kaže, zasniva na uverenju da će građani glasati za rad i rezultate, za planove i program, a ne za one koji bi da ruše, proteruju investitore.

Na pitanje da li će biti premijerka u još jednom mandatu, Brnabić je rekla je to potpuno nevažno, jer SNS nikad nije bila stranka koja je brinula o funkcijama.

“U svemu je najvažniji tim. Mi imamo tim koji je toliko jak i koji se sastoji od pojedinaca koji imaju rezultat, a ja ću ostati deo tima. Ko će biti na funkcijama? Da prvo čujemo šta građani kažu”, zaključila je Brnabić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA