≫ 

Zečević sa Instituta za evropske studije: Hil imenovan zbog situacije na KiM i u BiH

Radi se o stabilizaciji prilika u skladu sa američkom vizijom. To nije nešto što mi možemo da kažemo da bi nam skroz odgovaralo ili Republici Srpskoj. Stvar je u tome što oni vide BiH kao uzrok nestabilnosti, a takođe vide i Kosovo kao mogući uzrok nestabilnosti i većeg ruskog uticaja u Srbiji nego što bi oni želeli da Rusija ima - rekao je Slobodan Zečević

  • 1
Aleksandar Vučić ambasador SAD Kristofer Hil akreditivi Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije smatra da je cilj imenovanja Kristofera Hila za američkog ambasadora u Srbiji, a koji je juče stupio na tu dužmost, ubrzavanje rešenja za KiM i stabilizacija prilika u BiH.

- Međutim, radi se o stabilizaciji prilika u skladu sa američkom vizijom. To nije nešto što mi možemo da kažemo da bi nam skroz odgovaralo ili Republici Srpskoj. Stvar je u tome što oni vide BiH kao uzrok nestabilnosti, a takođe vide i Kosovo kao mogući uzrok nestabilnosti i većeg ruskog uticaja u Srbiji nego što bi oni želeli da Rusija ima - rekao je Slobodan Zečević.

On dodaje da SAD verovatno smatra da, ako bi uklonili problem Kosova i ako bi ubrzali problem evropskih integracija Srbije, da bi se ruski uticaj ovde smanjio.

- Ne odgovara nam sama činjenica da je ova američka administracija praktično arhitekta nezavisnosti Kosova i da podržava njenu nezavisnost, a mi je ne priznajemo. Sadašnja administracija nije bila sklona nekim rešenjima koja su pominjana u prethodnom periodu kao što je podela Kosova ili da mi ne priznamo nezavisnost Kosova - ističe Zečević i dodaje da se nijedna zemlja na svetu ne miri lako sa gubitkom dela svoje teritorije.

Na pitanje šta možemo očekivati od Hilovog postavljanja za ambasadora, s obzirom na iskustva iz prošlosti, Zečević ističe da je još rano donositi zaključke u ovom trenutku.

Naglašava da je mi imamo iskustva sa Hilom u nekom drugom vremenu, kada je NATO već bio spreman da bombarduju Srbiju.

- To je bila agresivna politika prema Srbiji koja nije odgovarala ni tom vremenu. Današnja situacija u Evropi je takva da je položaj Srbije drugačiji. U tom smislu, možemo očekivati da ćemo razgovarati sa Hilom na drugačiji način i pokušati da nađemo rešenje koje će biti prihvatljivo za Amerikance koji podržavaju Albance, ali i za nas. To je nada -  naglašava Zečević.

Kako kaže, Hilov značaj pojačava činjenica da se u poslednjih 10 godina povukao iz diplomatije, i da je sada, u 69. godini, odlučio da se vrati i prihvati mesto ambasadora u Beogradu.

Sem toga, ističe, Kristofer Hil je veoma blizak sadašnjoj demokratskoj administraciji i poznaje celu tu ekipu, a sarađivao je i sa aktuelnim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

- Reč je o čoveku koji je vrlo iskusan, poznaje naše prilike i našu zemlju, govori srpski jezik, živeo je na prostoru SFRJ, išao u školu u Topčideru, jer mu je otac bio diplomata, još kao dečak. Imao je prvu službu u Jugoslaviji, bio ambasador u Tirani, Skoplju i bio je jedan od saradnika Ričarda Holbruka prilikom sastanka u Rambujeu. Blizak je administraciji tako da može vrlo operativno da radi između Beograda i Prištine i da radi na stabilizaciji odnosa u BiH - ističe Zečević.

U tom smislu, kaže, Hil bi trebalo da posluži u sprovođenju američke politike da je ona pobednica u hladnom ratu i da treba da imaju odlučujući politički uticaj na Balkanu i drugim delovima Evrope.

- Žele da isključe uticaj Rusije i smatraju da Rusija nema šta da traži u ovom regionu. Isto važi i za Kinu, mada Kina u ovom trenutku i nema neke političke zahteve - poručuje Zečević.

Video: Utvrđen broj članova birackih odbora za glasanje sa KiM

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤔

    1. april 2022 | 13:14

    Pukli su misevi vratio se macak na veliku scenu deratizacija iliti denacifikacija u velikom toku tako da dzaba ste krecili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA