• 3

OEBS izbore u Srbiji prati sa 265 posmatrača iz 41 zemlje

Posmatračima ODIHR-a na dan glasanja pridružiće se više od 100 parlamentaraca iz zemalja članice Parlamentarne skupštine OEBS, kao i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kao i Evropskog parlamenta

 • 3
Referendum glasanje pokrivalice, glasačka kutija , glasačko mesto, glasački listići

Foto: ATA Images

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evrospku bezbednost i saradnju (OEBS) pratiće u nedelju izbore u Srbiji sa 265 posmatrača iz 41 zemlje članice.

Kako je objašnjeno Tanjugu u posmatračkoj misiji ODIHR, 213 članova misije su kratkoročni posmatrači, koji će pratiti tok glasanja, a 26 su dugoročni posmatrači, koji imaju mandat da prate kompletan izborni proces. Ostatak članova misije su eksperti i službenici ODIHR.

Posmatračima ODIHR-a na dan glasanja pridružiće se više od 100 parlamentaraca iz zemalja članice Parlamentarne skupštine OEBS, kao i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kao i Evropskog parlamenta. Misija namerava, kako je rečeno Tanjugu, da prati izbore u svim opštinama u Srbiji.

Posmatračka misija uspostavljena je 21. februara dolaskom ekspertskog tima, a na njenom čelu je Daglas Brus Vejk.

Dugoročni posmatrači svoj rad započeli su 4.marta, dok su kratkoročni posmatrači stigli u prethodna dva dana.

Posmatračka misija ODIHR predstaviće preliminarni izveštaj o izborima u ponedeljak 4. aprila, a konačni izveštaj dva meseca posle završenog izbornog procesa.

Misija će pratiti da li su izbori održani u saglasnosti sa pravilima OEBS i drugim međunarodnim obavezama i standardima demokratskog glasanja, kao i u saglasnosti sa nacionalnim zakonodavstvom.

Tako posmatračka misija prati registraciju glasača, prijavu kandidatura, predizbornu kampanju i finansiranje, rad izborne administracije i nadleznih valdinih tela, implementaciju zakona koji se odnose na izbore, kao i rešavanje sporova vezanih za izbore.

Istovremeno ODIHR vrši kvalitativni i kvantitativni monitoring medijske pokrivenosti izborne kampanje, a to važi i za društvene mreže. Na sam dan izbora posmatrači ODIHR pratiće otvaranje biračkih mesta, glasanje, prebrojavanje glasova.

ODIHR je do sada pratio 15 izbornih procesa u Srbiji, od kojih je poslednji bio 2020.kada su održani parlamentarni izbori.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • PRACENJE

  1. april 2022 | 17:02

  Kada nasi posmatraci idu da prate pravilnost izbora u tim zemljama. Treba napraviti spisak izbora u tim zemljama, kako bi se nasi spremili.

  5
  1

  Podelite komentar

 • Siptar

  1. april 2022 | 16:26

  Moji su sigurno tu sve prate.😀

  1
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok