≫ 

CeSID objavio spisak nepravilnosti na glasanju: Listići ubacavani u pogrešne kutije, upotreba telefona, sukobi

Posmatrači su nastavili da uočavaju aktivnosti kojima se ugrožava tajnost glasanja na biračkim mestima

  • 8
Izbori 2022 Cesid neregularnost Foto-montaža: ATA Images, Pixabay, Shutterstock

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je da je na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, u periodu od 13 do 17 časova, uočio ponavljanje nepravilnosti koje su zabeležene u toku dana.

Kako je naveo, najčešće su proceduralne nepravilnosti i odnose se na ubacivanje listića u pogrešne kutije, nepoštovanje koraka u sprovođenju izbora (ne nanosi se sprej, ne proverava se identitet birača i slično) i na greške pri potpisivanju izvoda iz biračkih spiskova.

Osim navedenog, kako se dodaje, posmatrači su nastavili da uočavaju aktivnosti kojima se ugrožava tajnost glasanja na biračkim mestima (fotografisanjem listića ili snimanjem procesa glasanja), porodično glasanje i lakše incidente i verbalne sukobe.

CESID je ranije danas saopštio da je, na na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, u periodu od 10 do 13 časova, uočeno nekoliko vrsta nepravilnosti na biračkim mestima u Srbiji.

Kako je objavljeno na Fejsbuk profilu CeSID-a, zabeleženo je ubacivanje listića u pogrešne kutije na 40 biračkih mesta, kao i porodično glasanje na 16 biračkih mesta.

Takođe, uočene su razne proceduralne greške (nenanošenje spreja, neproveravanje identifikacionih dokumenata, nepoštovanje redosleda radnji…) na šest biračkih mesta.

Cesid navodi i da je bila ugrožena tajnost glasanja (fotografisanje listića i procesa glasanja) na 11 biračkih mesta, kao i sprečavanje birača da glasa greškom biračog odbora, na jednom biračkom mestu.

CeSID je saopštio i da je primećena, kako kažu, paralelna evidencija birača, na nekim bioračkim mestima u Novom Sadu (BM 11), Kovinu (BM 22), Zemunu (BM 38), Staroj Pazovi (BM 14) i Apatinu (BM 28).

Na nekoliko biračkih mesta, posmatrači su primetili i manje incidente, verbalne sukobe i kraće prekide glasanja, navodi Cesid.

Biračka mesta se zatvaraju u 20 časova.

Građani u opštinama i gradovima Zapadne Srbije psolepodnevne sate masovnu su iskoristili da izađu i glasaju na svojim biračkim mestima. Za samo sat vremena u Čačku je glasalo preko 4.000 ljudi, a izlaznost koja se trenutno beleži veća je nego na prethodnim izborima.

- Glasanje protiče u najboljem redu, nema većih nepravilnosti. Pojedini su želeli da upotrebe mobilni telefon tokom zaokruživanja listića i da to snime ili fotografišu, ali su nadležni odmah reagovali. Primetan je skok broja glasača u poslednja dva do tri sata. Biračka mesta su otvorena do 20 sati - izjavila je za RINU Kasija Vukajlović ispred Gradske izborne komisije u Čačku.

Video: Mudre reči patrijarha Porfirija: Glasanje je učestvovanje u zajedničkom delu za opšte dobro

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    3. april 2022 | 18:38

    Ako neko i ubaci greškom listic u jednu umesto u drugu kutiju nije to nikakva ne pravilnost....

  • Ahha

    3. april 2022 | 18:28

    A šta je problem što porodično glasam? Od uvek sam pomago babi jel to zlo? Sram vas bilo!

  • Tihi

    3. april 2022 | 18:16

    Ovima sto ne imeju da ubace listic u kutiju treba zabraniti da glasaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA