≫ 

CRTA: Ovako bi trebalo da izgleda raspored snaga u Skupštini grada Beograda

Konstitutivnu sednicu Skupštine zakazuje predsednik Skupštine prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora

  • 9
Broj mesta u parlamentu, Beogradski Izbori, Skupstina, poslanici Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Od 110 odbornika koliko broji Skupština grada Beograda, koja se bira na četiri godine, 48 odbornika će imati Srpska napredna stranka, dok je na drugom mestu lista Ujedinjeni za pobedu Beograda - Vladeta Janković sa 26. To su podaci posmatračke misije "CRTA" na osnovu 99 odsto obrađenog uzorka.

U gradski parlament ulazi i koalicija "Moramo" čiji je predstavnik Dobrica Veselinović koji sada, posle serije protesta pre nekoliko godina protiv Beograda na vodi, ali i društvenog aktivizma, prvi put ulazi u gradski parlament. Njegova lista će imati 13 predstavnika u Skupštini grada Beograda.

Socijalisti koji su imali u prethodnom sazivu i predsednika Skupštine grada Beograda, Nikolu Nikodijevića, sada će imati osam odbornika, a jednog odbornika manje će imati koalicija NADA koju čine DSS i POKS.

Po četiti odbornika u parlamentu srpske prestonice imaće i Srpska stranka Zavetnici, kao i Srpski pokret Dveri.

Prema Poslovniku Skupštine grada Beograda, konstitutivnu sednicu Skupštine zakazuje predsednik Skupštine prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, s tim da se Skupština konstituiše u roku od dva meseca od dana objavljivanja rezultata izbora.

Skupština Grada Beograd Stari dvor Foto: Nikola Tomić

Кonstitutivnom sednicom Skupštine, do izbora predsednika Skupštine, predsedava najstariji od

prisutnih odbornika, a u radu mu pomaže po jedan odbornik sa dve izborne liste koje su dobile najveći broj odborničkih mandata i sekretar Skupštine prethodnog saziva.

Ukoliko odbornici sa izborne liste ne odrede odbornika, to pravo stiču odbornici sa sledeće izborne liste po

broju odborničkih mandata. Predsedavajući ima sva prava i dužnosti predsednika Skupštine u pogledu predsedavanja sednicom.

Ako predsednik Skupštine prethodnog saziva ne zakaže konstitutivnu sednicu u roku iz stava 1. ovog člana, sednicu bez odlaganja zakazuje najstariji odbornik novog saziva odnosno sledeći najstariji odbornik koji to prihvati.

Uz poziv za prvu sednicu odbornicima se obavezno dostavlja Statut grada Beograda, Poslovnik Skupštine grada Beograda i Odluka o Gradskoj upravi grada Beograda.

Na konstitutivnoj sednici vrši se potvrđivanje mandata odbornika, bira se predsednik Skupštine i postavlja sekretar Skupštine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    4. april 2022 | 15:28

    Dzaba vam sve.mozda da blokirate jos koji auto put

  • Misko

    4. april 2022 | 17:09

    Opet ce dacic da vedri i oblaci ... ako on resi, moze da bude sa kim god hoce na vlasti ... kakav covek, kakva stranka, jezivo

  • Xaxaxa

    4. april 2022 | 16:53

    50% "opozicije" ce se pripojiti SNS. Kako ne kapirate da ovakva "opozicija" nije mogla biti slucajno odabrana. Ko bi glasao za ovakvu opoziciju. Svi su oni nasi SNSovci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA