≫ 

Vučiću i dalje stižu čestitke: Si Đinping izrazio spremnost za produbljivanje saradnje

Čestitka stigla i od predsednika Italije

  • 1
Aleksandar Vučić, Si Đinping Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Kine Si Ðinping čestitao je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima i izrazio spremnost za produbljivanje saradnje u različitim oblastima, u korist oba naroda.

"Spreman sam da sa Vama ulažem zajedničke napore i jačam strateške komunikacije naše dve zemlje, učvršćujem međusobno političko poverenje naše dve strane, proširujem i produbljujem međusobno korisnu saradnju u različitim oblastima, da kontinuirano vodimo kinesko-srpske odnose ka novim rezultatima, kako bismo doprineli blagostanju naše dve zemlje i dva naroda", naveo je Si u čestitki, kako je saopšteno iz predsedništva Srbije.

Kineski predsednik je napisao da pridaje veliki značaj razvoju odnosa Kine i Srbije i posebno neguje dobar poslovni odnos i lično prijateljstvo koje je uspostavio s Vučićem.

Si je istakao da je poslednjih godina sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije održalo snažan trend razvoja, da je međusobno političko poverenje između dve zemlje čvrsto, a praktična saradnja postigla plodne rezultate, prenosi Međunarodni kineski radio (CRI).

"Naše dve strane zajedno unapređuju izgradnju zajednice za zajedničku sudbinu čovečanstva i pozitivno doprinose očuvanju međunarodne pravičnosti i pravde", napisao je Si, kako je saopšteno iz predsedništva Srbije.

"Želim Vašoj zemlji puno prosperiteta, a narodu sreću i blagostanje“, navodi se u čestitki Si Ðinpinga.

Sergio Mattarella, Serđo Matarela, italijanski predsednik Foto: Tanjug/AP

Čestitka je stigla i od predsednika Italije Serđa Maatrela.

„Povodom Vašeg reizbora želim da Vam uputim najsrdačnije čestitke Republike Italije i moje lične, kao i želje za uspehom u izvršenju važnog zadatka koji Vam je poverio srpski narod.

Verujem da će u toku Vašeg drugog mandata naše zemlje imati dosta prilika da nastave da i dalje konsoliduju bilateralno partnerstvo, jačajući ga u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Italija će se upravo u kontekstu ovog čvrstog i duboko ukorenjenog prijateljstva i dalje zalagati u korist evropskog puta Srbije, koji takođe ostvaruje značajan napredak u procesu regionalnog pomirenja, naročito u okviru dijaloga sa Prištinom pod okriljem Evropske unije.

Кonstantno poštovanje principa i osnivačkih vrednosti Evropske unije dobija još veći značaj i vrednost u aktuelnom međunarodnom kontekstu, obeleženom neprihvatljivom ruskom agresijom na Ukrajinu.

U tom smislu, želim da Vam ponovim najiskrenije želje za Vaše lično blagostanje i blagostanje svih građana Republike Srbije”, navodi se u čestitki Serđa Matarele.

Video: Vučić: Na predsedničkim izborima sam dobio 59,9 do 60,1 posto

Vučić je primio čestitku i od predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića u kojem mu, kako se navodi, čestita na ubedljivoj i zasluženoj izbornoj pobedi.

ISARAJEVO PREMIJERI IZJAVE Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Još jednom, narod Republike Srbije odlučio je da Vam ukaže poverenje, vođen značajnim rezultatima u svim oblastima koji su doveli do toga da je Srbija danas neprikosnoveni lider u regionu Zapadnog Balkana. Svaki uspeh Srbije je ujedno i uspeh Republike Srpske i zato su naša srca danas puna radosti zbog Vaše pobede. Više od svega, radosni smo što je izborni dan protekao u demokratskom duhu i kao istinski praznik demokratije, iskazujući političku zrelost celokupnog srpskog društva - navodi se u čestitki.

Kako je rekao, siguran je da će Vučić i u novom mandatu nastaviti da sprovodi politiku razvoja dobrosusedskih odnosa između Republike Srbije i svih zemalja u regionu, istovremeno čvrsto i beskompromisno štiteći interese Republike Srbije, ali i celokupnog srpskog naroda gde god se nalazio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA