≫ 

Brnabić i šefica Misije UNMIK o nastavku pregovora Beograda i Prištine

Brnabić je navela da se Srbija dosledno zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava

  • 4
Ana Brnabić Karolina Zijade Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa novoizabranom specijalnom predstavnicom i šeficom Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Karolinom Zijade o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji i o nastavku pregovora Beograda i Prištine.

Premijerka je ukazala na značaj komunikacije sa UNMIK-om i spremnost Beograda za nastavak dijaloga, ali i na neophodnost da Priština ispuni obaveze preuzete Briselskim sporazumom. Ona je izrazila očekivanje da će to na objektivan i transparentan način biti predstavljeno i u Izveštaju generalnog sekretara UN o radu Unmika, na sednici Saveta bezbednosti UN koja će biti održana 20. aprila.

Brnabić je navela da se Srbija dosledno zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da će nastaviti da ulaže napore za očuvanje mira i stabilnosti, ali da istovremeno očekuje da i Priština ispuni preuzete obaveze.

Ana Brnabić Karolina Zijade Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka je ukazala na kontinuiranu nestabilnost i etnički motivisane incidente prema Srbima i ostalom nealbanskom stanovništvu, ali i na uskraćivanje prava Srbima da se izjasne na referendumu o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa u januaru, kao i da na teritoriji Kosova i Metohije učestvuju na izborima Republike Srbije održanim 3. aprila.

Svojoj sagovornici Brnabić je poželela uspeh na novoj funkciji i izrazila želju za nastavkom konstruktivne saradnje.

Zijade je poručila da će UNMIK nastaviti angažovanje na postizanju mirnije i prosperitetnije budućnosti kroz unapređenje poštovanja ljudskih prava i izgradnju poverenja među zajednicama.

Ona je potvrdila posvećenost UNMIK-a podršci dijalogu koji se pod pokroviteljstvom EU vodi radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma i dugoročnog mira i pomirenja.

Video: Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora i Unmika sa KiM

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nas momak

    7. april 2022 | 19:11

    Dobro izgleda

  • PONIZENJE

    7. april 2022 | 18:18

    Zar ce neko iz vlasti Srbije prihvatiti nastavak pregovora sa Pristinom nakon zabrane Srbima sa KiM da glasaju na izborima. Dokle cete ponizavati nasu drzavu, saginjati se pred svetskim nametljivcima koji nisu ili nece da nateraju Siptare da sprovedu ono zasta su oni garant.

  • haj

    7. april 2022 | 20:40

    pa unmik ne prestavlja nikog na kosovu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA