Srbija je donela dobru odluku glasanjem u UN, oni koji se protive suštinski podržavaju rat

Srbija je izabrala put koji slede i ostale demokratske zemlje

  • 73
Milan Antonijević, Suzana Grubješić Foto: Shutterstock, Milena Đorđević, Tanjug/Dragan Kujundžić

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, sa sedištem u Ženevi. Za inicijativu, koju su predvodile SAD, glasale su 93 zemlje, dok su 24 zemlje glasale protiv, a 58 zemalja je bilo uzdržano, preneo je Rojters. U rezoluciji koju je usvojila Generalna skupština izražava se ozbiljna zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini, posebno zbog izveštaja o kršenju prava od Rusije.

Protiv nacrta rezolucije glasali su Alžir, Belorusija, Bolivija, Burundi, Centralnoafrička Republika, Kina, Republika Kongo, Kuba, Severna Koreja, Eritreja, Etiopija, Gabon, Iran, Kazahstan, Kirgizjja, Laos, Mali, Nikaragva, Rusija, Sirija, Tadžikistan, Uzbekistan, Vijetnam, Zimbabve, preneo je Sputnjik.

Uzdržani su bili, između ostalog, Egipat, Kamerun, Gana, Indija, Kuvajt, Meksiko, Mongolija, Pakistan, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Među državama koje su glasale za, između ostalih su SAD, Izrael, zemlje članice Evropske unije, zemlje regiona Crna Gora,Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Severna Makedonija, kao i Srbija.

Srbija je donela dobru odluku glasanjem u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava, jer je, prema oceni analitičara, izabrala put koji su izabrale i druge demokratske zemlje.

ANTONIJEVIC DIJALOG NASTAVAK Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pravnik i aktivista za ljudska prava Milan Antonijević rekao je za Telegraf.rs kaže da je i pre glasanja izrazio nadu da će Srbija izabrati taj put i da će se uskladiti sa onim što ogroman broj demokratskih zemalja, uključujući i zemlje Evropske unije podržavaju.

- Tu nije bilo opcija. Nije bilo mogućnosti da napravimo međukorak, jer je Moskva poslala poruku da uzdržanost ili ukoliko neko nije prisutan na glasanju shvata kao neprijateljski gest, te smo mogli da odaberemo "da" ili "ne". Taj međukorak bi nas skupo koštao, jer ne biste dobili podršku niti iz Evropske unije, niti iz Rusije, tako da je ovo jedna dobra odluka - rekao je Antonijević.

Veruje, kaže, da takva oduka sledi one korake koje je Srbija napravila i ranije pred Ujedinjenim nacijama kada je dva puta glasala u Generalnoj skupštini i UNESCO-u podržavajući inicijative evropskih partnera.

- Ne treba zaboraviti značaj ove organizacije (UNESCO) za zaštitu nasleđa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu. Svaki ispravan izbor govori o tome da Srbija može dobiti još više legitimiteta za neko dalju zaštitu svojih interesa - ocenio je Antonijević.

I potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić smatra da je Srbija donela dobru odluku.

- Srbija je donela dobru odluku glasanjem u GS OUN, to je treća rezolucija koju smo podržali otkad je počela ruska agresija na Ukrajinu. Sve evropske zemlje, osim Belorusije, glasale su za rezoluciju i to je i vrednosno i politički grupa kojoj Srbija pripada - rekla je Grubješić za Telegraf.rs.

Prema njenim rečima, oni koji se protive takvoj odluci Srbije suštinski podržavaju rat i razaranje Ukrajine.

- Srbija kao i uvek osudjuje rat i navija za mir - rekla je Grubješić.

BRISEL DIJALOG GRUBJESIC Suzana Grubješić / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U međuvremenu su tri stranke desne orijentacije, Demokratska stranka Srbije, Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici, danas osudile to što je Srbija u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio je da se tom, kako kaže, skandaloznom odlukom koju je aktuelna vlast, kako smatra, donela suprotno volji većine građana, Srbiju svrstala na stranu Rusiji neprijateljskih država, čime se nanosi nesaglediva šteta državnim i nacionalnim interesima.

I Srpski pokret Dveri smatra da je glasanjem u UN Srbija dospela na listu neprijateljskih država Ruske Federacije, i u saopštenju tim povodom, navodi da će to imati, nesagledive bezbednosne, ekonomske i istorijske posledice, a sličan stav imaju i Zavetnici.

Komentarišući stav desnih stranaka, koje sebe još nazivaju patriotskim, Antonijević kaže da je bilo očekivano da imaju takav stav, te da su i svoju predizbornu kampanju bazirale na tome, odnosno na tom nekom, kako je rekao, zavaravanju i zatvaranju očiju i pred agresijom i pred žrtvama i pred kršenjima ljudskih prava koja Rusija u ovom trenutku sprovodi.

- Ne treba zaboraviti da smo i mi 10 godina bili u ratu, da smo na kraju bili i bombradovani, takođe žrtva agresije. Iz tog iskustva je očigledno i ova odluka prilično racionalna proizašla da se Srbija svrsta uz ogroman broj zemalja - rekao je Antonijević.

Napomenuo je i da pritisci u međunarodnim odnosima ne postoje, već odluka svake od suverenih zemalja, a Srbija, ističe, jeste suverena, da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikama zemalja, u ovom slučaju sa EU.

- Mislim da je potpuno logično da Srbija svoju spoljnu politiku usklađuje sa spoljnom politikom Evropske unije - rekao je Antonijević.

Antonijević je istakao da se iz EU neće videti pozivi na rat nikada i neke stvari sa kojima Srbija dugoročno neće moći da se uskladi, navodeći da je EU najveći mirovni projekat koji je očigledno uspešan za teritoriju njenih članica.

- Ne treba zaboraviti da unutar EU vi zaista imate mogućnost da iskažete drugačije mišljenje, da je ta politika, politika konsenzusa. Mislim da tako nešto odgovara Srbiji na duži rok i građanima Srbije zbog kojih se taj proces evropskih integracija i odvija - zaključio je Antonijević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorčilo

    8. april 2022 | 15:05

    Da se čoveku smuči život od prevelike doze licemerja. Ukratko, rat je opravdan ako ga vodi Amerika, a nije opravdan ako ne odgovara Americi.

  • Čiča

    8. april 2022 | 17:30

    Svi su mogli da stanu na stranu NATO-a. Mi to nismo smeli. Ne zbog Rusije. Mi to nismo smeli zbog 99. Ovim činom smo pljunuli na svoje žrtve. Ovo je sraman čin.

  • Super Brundo

    8. april 2022 | 17:28

    Bice ponovo majko Rusijo pomazi i glasaj u Savetu Bezbednosti kad opet bude glasanje o Kosovu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA