≫ 

Vučić za Rojters: Srbija planira kupovinu francuskih borbenih aviona Rafal

Predsednik Srbije je istakao da Beograd takođe razmatra kupovinu dodatnih aviona kako bi zamenila letelice napravljene u bivšoj Jugoslaviji

  • 13

Srbija planira da nabavi francuske borbene avione Rafal, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Rojters, što, prema navodima britanske novinske agencije, eksperti vide kao "najnoviji znak da se Beograd distancira od tradicionalnog snabdevača oružjem i saveznika Rusije".

- Pregovarali smo o ovoj kupovini 12 novih aviona godišnje i takođe planiramo da kupimo još 12 korišćenih aviona iz druge zemlje - kazao je Vučić.

Srbija i "Dašault Aviation", francuska kompanija za proizvodnju vojnih i poslovnih aviona, razgovarali su o kupoprodaji 12 aviona, objavio je francuski "Tribjun vikli" prošle nedelje.

Rojters podseća da je pre tri godine Srbija kupila Mistral, francuski sistem zemlja-vazduh, a 2016. godine je kupila helikoptere od "Erbasa".

- Zainteresovani smo nabavku Rafala, gledamo najbolji način da ih kupimo, a da ne ugrozimo naše javne finansije - dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da Beograd takođe razmatra kupovinu dodatnih aviona kako bi zamenila letelice napravljene u bivšoj Jugoslaviji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    11. april 2022 | 15:58

    Iznuđena kupovina u nadmetanju sa Hrvatskom - srpska posla. Treba sada obezbediti oko 50 pilota, stotinjak tehničara i inženjera, nove smeštajne prostore itd...sve to oko 4 mlrd evra...plus još metro od 6 mlrd evra. Kako misli povećati standard građana Srbije?

  • Febo

    11. april 2022 | 16:09

    Bravo predsednice,sto bi kupovali od nasih osvedecenih neprijatelja Rusa,kad mi imamo nase prijatelje na zapadu koji nam misle dobro

  • Sale71

    11. april 2022 | 16:46

    Da se naša Jugoslavija nije raspala,već bi deceniju proizvodila našu verziju Rafala,projekta pod nazivom N/A,aviona koji je bio za klasu superiorniji od većine današnjih ,ali s moćnom državom umro je i taj projekt,ni jedna od nastalih banana država više nije imala ni tehnologije ni novca da ga nastavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA