Daleko je konstituisanje Skupštine Srbije...

Dok se ne proglase konačni rezultati izbora, ne može se zakazati ni sednica Narodne skupštine

  • 3
SEDNICA SKUPSTINA SRBIJA Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Republički izbori su održani 3. aprila, pa se postavlja logično pitanje kada će novi poslanici položiti zakletvu, odnosno, kada će biti održana konstitutivna sednica Skupštine Srbije. Naizgled lako pitanje, ali odgovor nije tako jednostavan, jer zahteva poznavanje izbornog zakonodavstva, rada Republičke izborne komisije, Poslovnika Narodne skupštine, kao i rokova koji iz svega toga proizilaze.

Zamenik programskog direktora Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Pavle Dimitrijević kaže za Telegraf.rs da je jako teško pretpostaviti kada će doći do konstituisanja parlamenta budući da, kako kaže, još ne može da se predvidi kada će biti proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora.

- Da bismo imali konačne rezultate parlamentarnih izbora potrebno je da se okončaju svi postupci zaštite izbornog prava, odnosno da sve lokalne izborne komisije završe svoj posao i da utvrde rezultate sa biračkih mesta na područjima koje pokrivaju. Tek onda će Republička izborna komisija biti u mogućnosti da utvrdi konačne rezultate izbora - rekao je Dimitrijević.

On podseća da pošto se proglase konačni rezultati izbora u roku od 10 dana najkasnije dolazi do raspodele mandata, odnosno do dodeljivanja mandata izabranim narodnim poslanicima.

Prema njegovim rečima, od dana proglašenja konačnih rezultata teče i rok od 30 dana za konstituisanje Narodne skupštine.

Na pitanje koliko najavljeno ponavljanje izbora 16. aprila produžava rokove, Dimitrijević podseća da pored ponavljanja izbora imamo i dalje postupanje RIK-a po različitim prigovorima.

Pavle Dimitrijević Foto: Zoran Drekalović

- Videćemo da li će neki postupci zaštite izbornog prava završiti i na Upravnom sudu. Sve to može da produži sam izborni proces, odnosno da odloži samo konstituisanje Skupštine Srbije, jer mi u ovom trenutku ne znamo na koliko još biračkih mesta će biti ponavljanja samog glasanja, iz prostog razloga zato što ne znamo šta će biti sa postupcima izbornih prava, hoće li neki prigovori biti usvojeni na sednicama RIK-a ili će eventualno sam Upravni sud negde eventualno svojom odlukom poništiti izbore i naložiti ponavljanje glasanje. To su sve mogućnosti - objašnjava Dimitrijević.

Dakle, ne može se još reći kada će biti održana konstitutivna sednica Narodne skupštine, a važnu ulogu u rokovima igra činjenica koliko puta će biti ponavljanje izbora, da li će biti samo 16. aprila ili će se u međuvremeni pojaviti nova biračka mesta na kojima treba organizovati ponavljanje izbora u nekom drugom terminu.

Prema poslednjim podacima RIK-a lista "Zajedno možemo sve" je osvojila 42,91 odsto glasova, odnosno 120 mandata, Ivica Dačić premijer, 11,42 odsto, odnosno 31 mandat, Savez vojvođanskih Mađara 1,59 odsto, odnosno šest mandata, Ujedinjeni za pobedu Srbije 13,7 odsto, odnosno 38 mandata.

Koalicija NADA je osvojila 5, 38 odsto, odnosno 15 mandata, Zavetnici 3,72 odsto, odnosno 10 mandata, Muftijin amanet 0,94 odsto, odnosno tri mandata, Moramo 4,7 odsto, odnosno 13 mandata, Dveri -POKS 3,81 odsto, odnosno 10 mandata.

Zajedno za Vojvodinu je osvojio 0,63 odsto, odnosno dva mandata, SDA Sandžaka 0,54 odsto, odnosno dva mandata.

Narodna skupština ima 250 poslanika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    12. april 2022 | 16:47

    Ma šta ima da se žuri konstituisaće se Skupština kad' Gazda kaže još nije stiglo naredjenje ko će da bude Predsednik Skupštine biće tu čupanja ušiju nesme niko da bude na Vlasti a da podržava Braću Ruse.

  • ????

    13. april 2022 | 05:32

    Vuna, Kico. Stisni petlju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA