≫ 

Koji je scenario ukoliko se donese odluka o novim izborima u Beogradu? Već je viđen 2013. godine

Prvo se mora okončati izborni proces u Beograd koji je u toku

  • 1
Skupština Grada Beograd Stari dvor Foto: Nikola Tomić

Glavna tema u javnosti i političkim krugovima u prethodnih nekoliko dana jesu beogradski izbori, a u tom kontekstu i sastanak predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa. Posle tog sastanka Đilas je preneo novinarima da je Vučić rekao da će o novim prestoničkim izborima razgovarati sa stranačkim kolegama i da će ga o ishodu obavestiti do kraja nedelje.

Beogradski izbori održani su istovremeno sa predsedničkim i republičkim 3. aprila i taj izborni proces nije završen. Da bi se govorilo o kraju izbornog procesa moraju da se završe svi postupci zaštite izbornog prava, a to znači da Gradska izborna komisija mora da razmotri sve prigovore i odluči po njima. Takođe treba sačekati i da se održe ponovljeni izbori 16. aprila na nekoliko biračkih mesta.

Nema novih izbora dok se ne okonča izborni proces u Beogradu koji je u toku

Dok se sve to ne okonča nema govora o održavanju novih beogradskih izbora, potvrdio je za Telegraf.rs programski direktor CRTA Pavle Dimitrijević.

- Moraju se utvrditi rezultati, raspodeliti mandati, a da li bi onda došlo u obzir eventualno da se ne konstituiše Skupština grada Beograda, to sad možemo samo da nagađamo, kakav nas scenario uopšte očekuje - rekao je on.

Pavle Dimitrijević Foto: Zoran Drekalović

GIK: Preliminarni rezultati za sada pokazuju podjednak broj mandata

Konačni rezultati trebalo bi da budu poznati kada se ponovi glasanje i postupi po svim prigovorima i žalbama, zatim treba da se utvrde mandati, da se konstituše skupština.

- Stiglo je preko 500 prigovora, što se do sada nikada nije desilo u tom broju. Na četiri mesta se ponavljaju izbori što je utvrđeno odmah. Prigovori koji su stigli su takvi kavi su, mi uvidom u materijal želimo da utvrdimo da li ima nepravilnosti u radu biračkih odbora, a za sada ih nije bilo - rekao je juče predsednik GIK Beograda Zoran Lukić.

Beogradska skupština ima 110 odbornika i u ovom trenutku opozicija i vlast imaju podjednak broj osvojenih manadata.

- To su preliminarni rezultati bez ova četiri biračka mesta i posle ova dva koje ćemo ponoviti posle 16. aprila. Upisano je preko 6.000 birača na biračkim mestima gde se ponavljaju izbori i sumnjam da nešto drastično može da se promeni u rezultatu - rekao je juče Lukić.

Skupština Grada Beograd Stari dvor Foto: Nikola Tomić

Jedan od scenarija uvođenje Privremenog organa

Dimitrijević iz CRTA kaže da po Zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko se dva meseca od proglašenja konačnih rezultata ne konstituiše skupština, onda se u tom scenariju stvaraju uslovi, odnosno postoji obaveza da predsednik Narodne skupštine raspiše nove izbore.

- I to treba da učini u roku od mesec dana od dana isteka roka za konstituisanje Skupštine grada Beograda. Istovremeno, Vlada Srbije bi trebalo da imenuje privremeni organ koji obavlja tekuće i neodložne poslove - rekao je Dimitrijević.

Kada GIK proglasi konačne rezultate, u roku od 10 do 30 dana mora da se konstituiše lokalni parlament, a potom mora da bude izabran gradonačelnik i gradsko veće. Ukoliko se to ne dogodi uvodi se Privremeni organ.

Taj scenario se već dogodio 2013. godine, pošto u roku od 30 dana od smenjivanja Dragana Đilasa nije izabran novi gradonačelnik.

Predsednik privremenog organa u Gradu Beogradu bio je Siniša Mali, na predlog SNS-a, a članovi Nikola Nikodijević, na predlog SPS-a, Andreja Mladenović, koga je predložio DSS, zatim Tatjana Pašić, na predlog DS-a, i Nebojša Čović, koga je predložio SNS.

Privremeni organ je tada, između ostalog, usvojio odluku o finansiranju prestonice za prvi kvartal 2014. godine.

Tada su privremenim budžetom grada Beograda za prva tri meseca 2014. planirani prihodi u visini od 15,4 milijarde dinara, i isti toliki rashodi. Prema prvobitnim planovima utroška sredstava, za prvi kvartal 2014. projektovani su za čak osam milijardi dinara veći rashodi. Taj nedostatak u gradskom budžetu pokrićemo agresivnom štednjom - rekli su tada predstavnici Privremenog organa.

Dragan Đilas dolazi u predsedništvo Foto: Nikola Tomić

Đilas: Vučić mi je rekao da ima 60 odbornika u Beogradu

Odluku da li će biti novih beogradskih izbora, prema rečima lidera SSP, Dragana Đilasa do kraja nedelje treba da donese Aleksandar Vučić koji će prethodno o tome razgovarati sa svojim stranačkim kolegama. Međutim, Đilas je posle sastanka sa predsednikom države rekao i da mu je Vučić preneo da su njemu u stranci rekli da naprednjaci imaju komotnu većinu.

- Složili smo se da je legitimitet važan da bi neka vlast funkcionisala. Obavestili su ga (Vučića) da ima preko 60 odbornika u beogradskoj skupštini, ali nije morao da mi to saopštava, jer sam video kako glasaju na sednicama GIK. Vidim izjave ljudi iz POKS koji kažu da ne mogu sa onima koji kažu za svoj narod da je genocidan, što je besmislica. Zato sam izašao sa zahtevom za novim izborima - rekao je tada Đilas.

Posle glasanja na sednicama GIK-a za odbijanje prigovora opozicije postavilo se pitanje da li će DSS i Zavetnici glasati i za druge odluke u lokalnom parlamentu, odnosno da li zaista SNS sa njima imaju tu "komotnu većinu".

DSS je danas saopštio da je Predsedništvo odlučilo da ta stranka nastavi sa borbom za svoja politička opredeljenja kao opoziciona stranka u Skupštini Srbije i Skupštini grada Beograda.

- Glasali smo i ‘za’ i ‘protiv’ u zavisnosti od biračkih mesta. Glasao je naš predstavnik u GIK-u. Rekli smo mu samo da se drži zakona. Ali, hajde da vidimo, da li se sudbina gradskih izbora rešava u GIK-u ili na sastanku Vučića i Đilasa - rekla je nedavno predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Rokovi za nove izbore mogu samo da se pretpostavljaju

Svi pomenuti rokovi za nove izbore mogu samo da se pretpostavljaju, budući da nije poznato kad će se tačno okončati izborni proces u Beogradu.

Postoje mišljenja da, ukoliko bude doneta odluka o ponavljanju izbora u celom Beogradu, uzimajući u obzir zakonske rokove, izbori bi mogli da budu održani u novembru ili decembru.

Video: RIK objavio rezultate glasanja u inostranstvu: Vučić osvojio 20.198 glasova u trci za predsednika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸

    13. april 2022 | 16:50

    Aman narode i vi političari dosta tog bahaćenja, izbori pa izbori to košta. A i ovaj naš predsednik svima izlazi u susret , pustite ih neka se nauče kako da pobede na sledećim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA