U Skupštini Srbije održana komemoracija Dušanu Čkrebiću

Od Dušana Čkrebića, koji je preminuo 7. aprila u 95. godini, oprostili su se i potomci boraca Prve proleterske brigade

  • 0
Dušan Čkrebić Foto: SPS

U holu Doma Skupštine Srbije danas je održana komemoracija jednom od najviših srpskih rukovodioca u vreme SFRJ Dušanu Čkrebiću.

Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, oprostio se od svog, kako je rekao, prijatelja i učitelja Dušana Čkrebića, istakavši da je Čkrebić bio komunista i socijalista, ali ne po cenu kompromisa oko osnovnih ideala solidarnosti i pravde.

"Opraštamo se od velikog rodoljuba, komuniste i socijaliste, poslednjeg među velikim svedocima i učesnima jednog vremena, koje je obeležilo živote mnogih od nas. Opraštajući se od Dušana Čkrebića ne opraštamo se od tog vremena u kom je on ostavio veliki trag, baš zato što se naš Dušan za života trudio da ga ne zaboravimo", poručio je Dačić.

On je istakao da je Čkrebić, čime god da se bavio i koju god dužnost da je preuzeo, otišao do vrha. Bio je predsednik Privredne komore Srbije, predsednik Izvršnog veća Srbije, predsednik Skupštine Srbije, predsednik Predsedništva Srbije, predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije.

"Naša Srbija izmenila je svoje lice u vreme kada je Dušan Čkrebić bio njen prvi čovek. Izgrađen je auto-put od Beograda do Batočine, završena je pruga Beograd-Bar, počela je izgradnja Kliničkog centra u Beogradu, doneta odluka o gradnji Termoelektrane Nikola Tesla B i Hidroelektrane Ðerdap 2, izgrađen je Sava centar, osnovan Univerzitet u Kragujevcu", pobrojao je Dačić.

On je naglasio da je Čkrebić posebno bio ponosan što je nastavljena gradnja Hrama Svetog Save njegovim ličnim naporom.

Dačić je rekao da mu je pokojni patrijarh Irinej ispričao da je iz tog vremena ostala priča da je tadašnji patrijarh German 88 putao pitao vlasti za dozvolu za nastavak gradnje Hrama Svetog Save.

"88 puta je dobio negativan odgovor ili ga uopšte nije dobio. Kada je pitao Dušana Čkrebića, on mu je dao pozitivan odgovor. Zato ga Srpska pravoslavna crkva neobično ceni i na predlog patrijarha SPC on će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana", ispričao je Dačić.

On je dodao da Čkrebić nije stao završetkom političkog angažmana.

"NJegove analize i preispitivanja nešto je najdragocenije i najpoštenije što smo mogli da čujemo. Znao da nama mlađima mora da prenese svoje iskustvo i mudrost. Nisam mogao imam boljeg i dobronamernijeg učitelja od njega i na tome sam mu večno zahvalan", rekao je Dačić.

Od Dušana Čkrebića, koji je preminuo 7. aprila u 95. godini, oprostili su se i potomci boraca Prve proleterske brigade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA