≫ 

Prva reagovanja političara na mogućnost održavanja novih beogradskih izbora

Veruju u bolji rezultat na narednim izborima, ali većini smeta dogovor "Vučić-Đilas"

  • 3
Aris Movsesijan, Bosko Obradović, VUK jeremić, Dobrica Veselinović, Slavica Đukić Dejanović, Milica Đurđević Stamenkovsku Dejan Vuk Stanković Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Dragan Kujundžić, Miloš Milivojević, Zoran Žestić, Nikola Tomić, Milena Đorđević

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić pozitivno je sinoć odgovorio na zahtev lidera najjače opozicione Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa o održavanju novih beogradskih izbora.

- Ukoliko najjača opoziciona lista bude želela da ide na prevremene gradske izbore, mi smo spremni, izjavio je sinoć predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić i dodao da će to biti njegov predlog Predsedništvu i Glavnom odboru Srpske napredne stranke.

- Smatramo da je logično da postoji neka pauza pa da idemo na izbore u martu, ali ako budu insistirali, mi nemamo problem da idemo i ranije na te izbore i to će biti moj predlog SNS-u - rekao je Vučić.

On je istakao da to nije pitanje dogovora, već je suština u tome da zdrava država može da postoji samo dok se ne postavi pitanje legitimiteta.

Đukić Dejanović (SPS): Koalicija SNS-SPS bi imala legitimitet

Funkcionerka Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je za Telegraf.rs da bi nova gradska vlast koju bi u Beogradu činilo 56 odbornika iz Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije imala legitimitet da vodi glavni grad.

- Po meni, ta koalicija ima legitimitet da vodi grad, jer su i ranije vlasti u Beogradu bile u sličnom brojčanom odnosu, ali ako se pobednici opredeljuju da se još jednom preispita volja građana, takvu odluku ne samo da podržavamo već ćemo i učestvovati na novim izborima - rekla je Đukić Dejanović.

Izbori 2022 štab noć DRAGAN KUJUNDZIC

Movsesijan (NOVA): Protiv sam dogovorne demokratije

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan rekao je za Telegraf.rs, na pitanje da prokomentariše mogućnost održavanja novih izbora iz perspektive koalicije "Ajmo ljudi, odgovara da izbori još nisu završeni i da skupština nije konstituisana.

- Protiv sam dogovorne ekonomije, pa sam tako isto i protiv dogovorne demokratije. Ne može dogovor oko ponavljanja izbora biti kao neki bal pod maskama, gde će se u jednom trenutku skinuti maske i pokazati zašto, ko i šta je dogovorio - rekao je Movsesijan.

On je ocenio da u Srbiji imamo, kako je rekao, "najneuredniji izborni proces" i da zbog toga "nije ni čudo što je svaka faza tog procesa mesto za mešetarenje i što na kraju svi opravdano izražavaju sumnju u rezultate". Kako je dodao, ako se to ne popravi, novi izbori će, tvrdi, biti ponavljanje javašluka, dok će volja građana ostati u drugom planu.

Obradović (Dveri): Iza svega se krije širi dogovor

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović tvrdi za Telegraf.rs da su novi izbori u Beogradu mogući samo "ako SNS i SSP, koji imaju većinu odbornika u skupštini grada, u dogovoru opstruišu formiranje nove vlasti".

- Onda slede privremena uprava i novi gradski izbori. Ali, to nije moguće bez njihove saradnje, koja za cilj ima ispunjenje ucena sa Zapada - smatra Obradović.

Obradović veruje da se iza svega "krije" širi dogovor da, kako je rekao, prozapadna opozicija podrži republičku vlast za uvođenje sankcija Rusiji, a zauzvrat dobije nove izbore u Beogradu

- Ako se to zaista tako i dogodi, tek onda ćemo zauzeti stav kako izlazimo na te nove beogradske izbore. Lično smatram da treba nastaviti sa širenjem Patriotskog bloka kao trećeg puta u odnosu na sadašnju i bivšu vlast - rekao je Obradović.

Izborni štab Ujedinjeni za pobedu Srbije Foto: Nikola Tomić

Jeremić: Na novim izborima da nastupimo uz dogovore

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi opozicija, ako budu raspisani novi izbori za Skupštinu Beograda, trebalo da razmisli kako da na njih izađe i da ne ponovi greške iz prethodne kampanje.

- Želim da se sačuva jedinstvo i da se nastupi uz mnogo više dogovaranja a manje nametanja i silovanja partnera. Ako su pred nama novi izbori u Beogradu, onda bi trebalo da bude manje loših stvari koje su nas dovele do tačke u kojoj smo danas - rekao je Jeremić sinoć u emisiji „Utisak nedelje“ na televiziji Nova S.

Jeremić smatra i da to što predsednik SNS-a Aleksandar Vučić kaže da će biti izbora „ne mora da znači“ da će ih zaista i biti.

Veselinović (Moramo): Ne plašimo se izbora

Nosilac liste koalicije "Moramo" i njihov kandidat za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović rekao je za Telegraf.rs da politiku treba vratiti u okvire i da je nužno da se završi proces odlučivanja o prigovorima, da se izbori ponove na svim mestima na kojima se to očekuje, a onda većina uđe u proces sastavljanja većine u Skupštini Beograda.

- Ako to Srpska napredna stranka ne može da učini, onda možemo razgovarati o narednim izborima. Što se tiče Ne Davimo Beograd i koalicije "Moramo" izbora se ne plašimo i na svakim sledećim izborima očekujemo sve bolji rezultat zeleno-leve koalicije, kojoj sam siguran da će se još organizacija i pojedinaca tek pridruživati - rekao je Veselinović.

Izbori 2022 štab noć Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

Milica Đurđević Stamenkovski: Očekujemo višestruko bolji rezultat

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski smatra da su dogovorom o ponavljanju izbora na relaciji Vučić -Đilas očigledno suspendovane institucije, ocenjujući da je "očigledno po sredi pokušaj da veštački zadrže dvopartijski politički sistem".

- Mi smo nastavili sa radom odmah po okončanju izbora. Spremni smo za svaki scenario. Očekujemo višestruko bolji rezultat, jer smo pokazali čvrstinu i doslednost. Nismo potrčali da dogovoramo vlast, niti da pregovaramo oko javnih preduzeća. Održali smo datu reč, da ćemo biti opozicija, utemeljena u programu i principima - rekla je Đurđević Stamenkovski za Telegraf.rs.

Dejan Vuk Stanković: Opcija sa izborima jeste opcija legitimiteta

Analitičar Dejan Vuk Stanković ističe za Telegraf.rs da je najvažnija okolnost koja se tiče beogradskih izbora jeste da se oni završe i da se proglase konačni rezultati, a onda, podseća, počinju razgovori oko formiranja gradske vlasti.

- Ukoliko ti razgovori na urode plodom onda se ide na privremeni organ i raspisuju se novi izbori - rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, raspored snaga u parlamentu je takva da, ukoliko bi vladajuća SNS zadržala saradnju sa SPS imali bi 56 odbornika sa mogućnošću da eventualno dobiju podršku od nekih drugih lista, pošto su odbornički mandati vlasništvo odbornika, nisu u vlasništvu stranaka.

OLUJA RACA STANKOVIC Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Spekuliše se o broju 60, taj broj omogućava većinu, naravno ne omogućava jednostavno komforno vladanje i šire saglasnosti oko strateških pitanja vezanih za Beograd, jer za neka strateška pitanja razvojnog karaktera potrebna je ubedljivija većina. Pitanje je da li je dostižna u uslovima ovakvim političkih polarizacija koju smo imali - ocenio je Stanković.

Kako je rekao, opcija sa izborima jeste opcija legitimiteta.

- Da li će SNS prihvatiti taj predlog predsednika Vučića, to je u ovom trenutku otvoreno pitanje, kao i kako će reagovati druge stranke. U ovom trenutku je to nepoznanica, ali sigurno je praktično ostvarivo da, ukoliko se dogovore lideri najveće vladajuće grupacije i najveće opozicione grupacije, a to su Vučić i Đilas, onda možete očekivati raspisivanje beogradskih izbora u neko dogledno vreme i neki intermeco do početka kampanje u kome bi se napravila neka vlada u tehničkom mandatu - rekao je Stanković.

On je podsetio da svaki izbori nose neizvesnost i mogućnost da dođe do određenih političkih pomeranja u biračkom telu.

GIK: SNS 48 mandata, Ujedinjeni 26, SPS 8...

Prema poslednjim podacima Gradske izborne komisije (GIK) Srpska napredna stranka je osvojila 48 mandata, Ujedinjeni za pobedu Beograda 26, SPS 8, Zavetnici 4, koalicija NADA 7, koalicija Moramo 13 i Dveri 4. Ostale stranke i koalicije nisu prešle cenzus.

Video: Dragan Đilas dolazi u predsedništvo Srbije na sastanak sa Vučićem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    18. april 2022 | 16:57

    Dojadili ste i Bogu i Narodu, organizujte izbore svaki dan ako zelite o svom trosku. Samo smisljaju kako negde nesto da usicare, pravi paraziti

  • Zorana

    18. april 2022 | 16:31

    Ko sebe smatra pobednikom izbora? Najglasniji je Bosko Obradovic. Da nije bilo koalicije sa dr.Nestorovicem,imao bi 2% glasova. On ce menjati vlast u Beogradu. Cestitke Milici Zavetnici.Jedina dosledna svome programu,i jedina iz opozicije koja je samostalno izasla na izbore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA