≫ 

Petković: Kurti od Vučića može mnogo da nauči

Da je opredeljen za izgradnju trajnog mira, Aljbin Kurti bi omogućio fomiranje Zajednice srpskih opština - kaže Petković

  • 1
Petar Petković Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sve što je predsednik Aleksandar Vučić rekao o naoružavanju tzv. Kosova, kao i o kršenju Rezolucije 1244 i Vojno-tehničkig sporazuma iz Kumanova, neoborive su i nepobitne činjenice, poruči je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i istakao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti to treba da nauči od prvog do poslednjeg slova.

- Drago mi je da je Kurti pažljivo pratio obraćanje predsednika Vučića, jer može mnogo toga da nauči i nema potrebe da pokazuje frustriranost zbog istine koju je Vučić predočio i njemu i predstavnicima međunarodne zajednice - kaže Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Jasno je, ističe, da onaj koji se proslavio bacanjem suzavca u pokrajinskom parlamentu, ne može da razume politiku odgovornosti, mira i stabilnosti za koju se zalaže zvanični Beograd.

Jasno je, ističe takođe, da "onaj koji ne poštuje odluke vlastitih pravnih instanci o povraćaju zemlje manastiru Visoki Dečani, ne može da ima bilo kakvo pravo da se na te iste institucije poziva, kada je u pitanju formiranje ZSO".

Da je istinski opredeljen za izgradnju trajnog mira i zajedničkog suživota na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana, Aljbin Kurti bi omogućio fomiranje Zajednice srpskih opština.

Petković je istakao da bi premijer privremenih prištinskih institucija time dao svoj doprinos stabilizaciji prilika na terenu i pokazao da poštuje kolektivna prava srpskog naroda.

- Sa takvim odnosom Kurti nema ni trunke kredibiliteta da govori o nekakvom reciprocitetu u dijalogu i dogovorima sa Beogradom, jer takve najave nisu ništa drugo do unapred izrečena pretnja, koja nema nikakve veze sa poštovanjem i sprovođenjem do sada postignutih sporazuma - naveo je Petković.

Podsetio je da premijer privremenih prištinskih institucija šalje jedinice ROSU u srpske sredine i na taj način, kaže, nastavlja da iskazuje svoje opasne i militantne namere i ideje, među kojima je "i ona o formiranju takozvane ''velike Albanije''".

- Beograd će kao odgovorna strana da čuva mir i stabilnost, vodeći računa posebno o Srbima na Kosovu i Metohiji, koji od dolaska Kurtija na vlast, svakodnevno trpe insitucionalno nasilje i teror Prištine, posebno u vidu kršenja osnovnih ljudskih prava - poručio je Petković.

Video: Petković se sastao sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA