Klačar: Čini mi se da će se prvo formirati većina i da će Šapić biti gradonačelnik

Smatra da će do izbora doći tako što u jednom trenutku neće biti većine u gradskoj skupštini što, kako kaže, ima veze sa legitimitetom

  • 0
Bojan Klačar Foto: mc.rs

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar ocenjuje da pozitivan odgovor predsednika SNS Aleksandra Vučića na zahtev Dragan Đilasa o održavanju novih beogradskih izbora može biti samo delimično iznenađenje, budući da je, kako kaže, nedavno došlo do sastanka na Andrićevom vencu i od tada je takva mogućnost na stolu.

- U tom pogledu i prihvatanje i odbijanje te ponude ili zahteva ne možemo zvati velikim iznenađenjem. A da ste me to pitali 2. aprila moj odgovor bi vrlo verovatno bio negativan, čak i mogućnost da se dođe do sastanka, a kamoli do izbora - komentariše Klačar za Telegraf.rs.

Na pitanje koji scenario je izvesniji u Beogradu, da se formira većina, pa da se onda ide na izbore ili uvođenje privremenog organa, Klačar smatra da to u ovom momentu, ili zna mali broj ljudi, a možda i niko, međutim ima pretpostavku na osnovu svega što je predsednik Vučić sinoć rekao.

- Ako sledimo ono što je izrečeno sinoć u emisiji oko tajminga, to je pominjanje da se sve završi do kraja marta sledeće godine, i ako se ima u vidu da je Vučić, de fakto, zvanično potvrdio da će gradonačelnik biti Aleksandar Šapić, meni se čini da će se ići na scenario da se prvo formira većina u gradu, da se izaberu organi i da se u nekom momentu, a meni liči da će to biti početkom godine, izazovu vanredni izbori - kaže Klačar.

Smatra da će do izbora doći tako što u jednom trenutku neće biti većine u gradskoj skupštini što, kako kaže, ima veze sa legitimitetom.

- Sve ono o čemu su govorili Aleksandar Vučić i Dragan Đilas i jeste bilo pitanje legitimiteta, jer nema dileme da SNS ima legalitet i nema dileme da on ima većinu. Međutim, očito je da je ta većina i iz ugla Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića na neki način upitna i da se o legitimitetu mora razgovarati - rekao je Klačar.

Upitan kome bi više odgovarali beogradski izbori vlasti ili opoziciji, Klačar smatra da je prerano o tome govoriti, jer izbori neće biti nastavak onih održanih 3. aprila već potpuno novi.

- Neće biti ni izborno orkuženje kao što je bilo uoči ovih gradskih izbora. Biće drugačije teme, biće drugačije poruke, biće drugačija atmosfera, biće verovatno i drugačiji kandidati, a biće vrlo verovatno potpuno drugačiji politički aranžmani na tim izborima - rekao je Klačar.

Posebno je, kaže, prerano prognozirati iz ugla nečega što se ne zna koliko će trajati, a to je rusko-ukrajinska kriza i njene posledice.

- Jedino što se može reći jeste da će veći problem sa mobilizacijom i motivacijom ljudi da izađu na izbpore imati opozicija nego vlast. Vlast uvek može da računa na to da ima jedno lojalno disciplinovano biračko telo. Sa opozicijom je u ovom momentu velika neizvesnost, dakle, čak ne možemo da naslutimo kako će ti aranžmani izgledati na sledećim gradskim izborima, ne možemo ni da pretrostavimo ko bi mogli da budu kandidati i opozicija će imati tu nezahvalnu poziciju kako da opet motiviše birače da su ovi izbori važni - zaključio je Klačar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA