≫ 

Rajić: Srbija može mirno da čeka rezultate izbora u Francuskoj, ko god da pobedi, naklonjen nam je

Predsednička trka u Francuskoj neizvesna, mada Makron, prema istraživanjima, ima prednost

  • 3
Marin Le Pen, Emanuel Makron, Predraga Rajića Foto: Tanjug/AP, TVHappy

Drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj biće održan 24. aprila, a večeras će biti održana i televizijska debata dvoje kandidata.

Prema anketi agencije "Opinionway", da se danas održavaju predsednički izbori u Francuskoj aktuelni predsednik Emanuel Makron bi pobedio sa 56 odsto glasova, dok bi liderka desnice Marin le Pen, prema istoj anketi, osvojila 44 odsto glasova.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ukazuje za Telegraf.rs da je trka neizvesnija nego pre pet godina, međutim, ističe i da sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Makron uspeo da za ovih 10 dana od prvog kruga uveća svoju prednost u odnosu na svog protivkandidata Marin Le Pen.

Prema njegovim rečima, prosečna istraživanja pokazuju da Makron ima i do 8,5 odsto prednosti što, kako kaže, nije malo za državu tih gabarita, ali se mora imati u vidu da su istraživači javnog mnjenja i pred prvi krug, ali i pred drugi krug pre pet godina potcenjivali Makrona.

- Tada gotovo niko nije dobro prognozirao rezultat na njegovu štetu, on je tada pobedio osvojivši dve trećine glasova, a recimo istraživači su govorili o tome da će trka biti mnogo tesnija i da će ta njegova pobeda da se kreće od 55 do eventualno 60 odsto, tako da i to treba imati u vidu - rekao je Rajić i objašnjava da nije reč o tome da istraživači nisu uradili dobro posao već to što birači, pre svega, (Žan-Lik) Melanšona neće da kažu da je Makron njihova opcija.

Emanuel Makron Marsej Francuska Foto: Tanjug/AP

Kako kaže, Makron i nije njihova opcija, ali će ipak dobar deo njih zaokružiti njegovo ime, jer im je manje dalek od Marin Le Pen.

- Ukoliko govorimo na osnovu tih pretpostavki koje dobijamo iz prethodnog iskustva i istraživanja javnog mnjenja ne možemo isključiti nijednu opciju, velika iznenađenja su moguća, kao što je bila pobeda Trampa pre sada već šest godina - napominje Rajić.

Ukoliko se sve bude odvijalo ovako kako sada izgleda, odnosno ukoliko pobedi Makron, on će, kaže, nastaviti da gradi svoju poziciju spoljno-političkog motora Evropske unije i insistiraće na toj vrsti podele da je Nemačka unutrašnji lider, a Francuska spoljni.

Kada je reč o Srbiji, predsednik Vučić i predsednik Makron su uspostavili veoma dobar, čvrst, prijateljski odnos, odnos pun međusobnog poverenja i s tim u vezi mislim da bi narednih pet godina mogle biti godine nastavka jačanja srpsko-francuske saradnje, pa čak u određenim elementima i savezništva, kaže rajić i dodaje i da kroz tu prizmu treba posmatrati i eventualnu nabavku francuskih borbenih aviona tipa "rafal", kao i činjenicu da su Francuzi uključeni u najveći poduhvat investicioni u Srbiji, a to je izgradnja beogradskog metroa.

- Tako da nas verovatno očekuju dobri dani u tom kontekstu francusko-srpske saradnje i mislim da će Pariz nastaviti da insistira na tome da se naš evropski put ubrza ili da nam se daju nekakvi ustupci ukoliko se taj evropski put ne bude ubrzao. Ne treba očekivati fundmanetalnu promenu stava Francuske prema KiM - jasan je Rajić.

S druge strane, Le Pen je još 2017. godine istakla da je njen stav da je tzv. Kosovo jedan "naopak projekat" i da je to lažna država koju ona ne priznaje, da je za nju i njenu partiju Kosovo deo Srbije, što je bitno drugačije od stava svih drugih na Zapadu.

Marin Le Pen Foto: Tanjug/AP

Kako dalje navodi, u tom kontekstu bismo mogli očekivati kvalitativne promene, međutim, mogao bi da se uspori evropski put, jer bi pobeda Le Pen zakomplikovala odnose unutar EU.

- Le Pen je sad u opoziciji i ona nema tu vrsu odgovornosti prema državi, njena reč ne obavezuje državu. Da li bi se tako ponašala i iznosila takve stavove kakve iznosi sada i kada bi pobedila to je sada veliko pitanje. To ne možemo znati. Videli smo da je dolazilo do manjih ili većih reteriranja u politici. Kod (Donalda) Trampa manjih kod (grčke) Sirize korenitih.  Verovatno bi i kod Le Pen moralo doći do neke vrste reteriranja u njenom stavu prema onome što su danas ključna globalna pitanja - smatra Rajić.

- Ali mogu da kažem da po prvi put mi spokojni čekamo rezultat ovih izbora jer ko god da pobedi pobediće neko ko je Srbiji naklonjen - poručuje Rajić.

Večeras  televizijska debata dvoje kandidata u drugom krugu izbora za predsednika Francuske

U Francuskoj je tradicija od 1974. godine da između dva kruga izbora finalisti imaju televizijski duel koji može biti odlučujući.

Na pitanje da li debata može da utiče na rezultate izbora, Rajić odgovara potvrdno.

- Može da utiče svakako. Marin Le Pen je iskusna u debatama, biće oštra, napašće Makrona, nema razloga da ga ne napadne jer je svesna da ima zaostatak. S druge stane, Makron će se verovatno truditi da iznese kakva je pozicija Francuske danas u savremenom svetu u svetlu globalnih problema. Probaće da iznese čvrst stav da pokaže da je on taj lider koji može da vodi Franucsku kroz ovako teška vremena - komentariše Rajić.

Predrag Rajić Printskrin: TV Happy

Ocenjuje da će, kako je rekao, biti manje agresivan od Le Pen i pokušaće da na taj način pridobije neke neopredeljene birače. P

- Pretpostavljam da je to neka njegova taktika. S druge srtane Marin Le Pen mora biti po prirodi agresivnija. To je uvek rizik. Setite se nekih američkih debata Nikson-Kenedi. Debata može svakako da promeni rezultat, međutim, zaostaka sa kojim se Le Pen bori nije mali - zaključio je Rajić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    20. april 2022 | 17:33

    Idemo Marin, do pobede.

  • kalimera

    20. april 2022 | 17:28

    Hahaaa koliko para , toliko muzike.

  • Super Brundo

    20. april 2022 | 21:32

    I jedno milionce za Makronovu kampanju pa da Makron pomazi Poglavnika kao sto ga je Klinton.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA