Jadranka Joksimović za Telegraf.rs: Ocene iz izveštaja Fridom Hausa nisu utemeljene na činjenicama

Izveštaj nije uvažio pozitivne pomake koje su prepoznali Evropska komisija i Savet Evrope

  • 0
Jadranka Joksimović Foto: Nikola Tomić

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je za Telegraf.rs da su ocene iz izveštaja Fridom Hausa tendenciozne, nečinjenične i neutemeljene u dokazanim i merljivim indikatorima koje su prepoznali i Evropska Komisija i Savet Evrope.

Joksimović kaže da je Srbija tokom 2021. dobila, kako je istakla, možda i jedan od najpozitivnijih Izveštaja Evropske komisije o napretku zemlje, navodeći da je to bio prvi Izveštaj koji je rađen u skladu sa novim metodološkim pristupom, koji podrazumeva veću ulogu država članica u njegovoj izradi.

- Prvi put, na eksplicitan način data je preporuka EK da Srbija usled ostvarenog napretka, posebno u oblasti vladavine prava, koja je i najvažnija za ukupan napredak u procesu pristupanja, otvori dva klastera (klaster 3 konkurentnost i inkluzivni rast i klaster 4 zelena agenda i održiva povezanost) - rekla je Joksimović.

Ističe da u prilog činjenici da je Srbija ostvarila značajan napredak u svim oblastima govori i to da je krajem prošle godine otvorila klaster 4 i da postoje opravdana očekivanja da se otvori klaster 3 do kraja francuskog predsedavanja.

Ukazuje i da je Srbija jedina država iz regiona koja je uspela da oživi proces proširenja koji je već dugo bio van fokusa EU.

Jadranka Joksimović Foto: Nikola Tomić

- Izveštaj Fridom Hausa zanemaruje i ne uzima u obzir činjenice koje su od izuzetne važnosti za donošenja tačnih i objektivnih zaključaka u pojedinim oblastima u Srbiji. U njihovom izveštaju, u delu koji se odnosi na pravosuđe, nisu navedene pozitivne ocene Venecijanske komisije povodom ustavnih promena, koje su u najvećem delu pripremljene i sprovedene tokom 2021. godine. Takođe, u delu o borbi protiv korupcije nisu spomenute sve aktivnosti urađene tokom 2021. godine, a koje su konstatovane u nalazima iz poslednjeg Izveštaja GRECO, kao stalnog tela Saveta Evrope za sprečavanje korupcije - rekla je Joksimović.

Ovakvo zanemarivanje određenih pozitivnih pomaka, koji su pohvaljeni od strane Evropske komisije i nadležnih tela Saveta Evrope, govori o tome da Fridom Haus tendeciozno nije uzeo u obzir kredibilne ocene organizacija u Evropi kao što su Evropska unija, čiji član Srbija želi da postane i Savet Evrope, čiji je Srbija član, tvrdi ministarka.

- Važno je ponovo istaći da su ustavne promene u pravcu jačanja nezavisnosti pravosuđa, pohvaljene od strane Evropske komisije i Venecijanske komisije, dok je u poslednjem Izveštaju GRECO konstatovan veliki napredak ostvaren tokom 2021. godine u borbi protiv korupcije, jer je Srbija na zadovoljavajući način sprovela osam od trinaest preporuka sadržanih u Izveštaju, dok je pet preporuka delimično sprovedeno - navela je Joksimović.

Kako kaže, umesto toga, u Izveštaju se povodom ustavnih promena navodi da su „stručne organizacije upozoravale na problematične aspekte predloženih rešenja”, bez navođenja o kojim organizacijama i „problematičnim aspektima” je reč.

- Takođe, izvestaj na veoma površan način pominje ozbiljan rad na izmenama izbornog zakonodavstva, koji je sproveden nakon inkluzivnog međustranackog dijaloga, posredovanog učešćem poslanika Evropskog parlamenta, koji je omogućio unapređenje izbornog procesa i jačanje političkog pluralizma u Srbiji - zaključila je Joksimović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA