Državni zvaničnici čestitali vaskršnje praznike

SPC i vernici u nedelju, 24. aprila obeležavaju Vaskrs, najveći hiršćanski praznika

  • 0
Aleksandar Vučić sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara i šeficom Misije UNMIK Karolinom Zijade, Karolina Zijade Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je danas predstojeće vaskršnje praznike.

- Svima želim srećne predstojeće vaskršnje praznike, da u zdravlju i veselju provedete praznike, sa svojim porodicama - poručio je Vučić.

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju, 24. aprila obeležavaju Vaskrs, najveći hiršćanski praznika.

Potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović čestitao je danas Uskrs patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju i svim pravoslavnim vernicima.

- Vama lično želim dobro zdravlje i da nosite svetosavski krst mnogo godina na spasenje i Vas i svekolikog naroda srpskog - poručio je Nedimović Porfiriju.

- Neka Hristovo Vaskrsenje bude zalog večnog života u koji smo svi pozvani. Primajući Hrista u svoja srca primićemo i svedočanstvo mira, ljubavi, istinske sreće i radosti za kojima čezne svaka duša ljudska. Jedinstvo, solidarnost, mudrost i istinska ljubav učiniće da vremenima izazova postanemo bolji nego što smo juče bili - navodi se u čestitki Nedimovića.

Izbori 2022 Siniša Mali Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar finansija Siniša Mali danas je čestitao Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima koji taj praznik slave po julijanskom kalendaru.

- Ovaj praznik nas podseća da je neophodno negovati ljubav i poštovanje prema bližnjima, kao i zajedništvo, koje nas podstiče da postižemo napredak i blagostanje. Uskrs je praznik ljubavi, nade i mira, odnosno pokretačka snaga i nadahnuće za stvaranje bolje budućnosti za svakog pojedinca - naveo je Mali.

- U vremenima izazova, ovaj praznik nam govori da možemo da se izdignemo iznad svih nepravdi, netolerancija, mržnje i da pokažemo snažnu opredeljenost istinskim vrednostima. Želim vam da praznik provedete u miru, zdravlju i blagostanju sa najmilijima. Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse! - poručio je Mali u čestitci.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je danas Uskrs svim vernicima koji taj praznik slave po julijanskom kalendaru.

- Uskrs je praznik koji uvek dočekujemo sa posebnom radošću, zbog simbolike koju nosi. To je dan koji predstavlja pobedu života i donosi novu nadu.

Toga dana, naša srca i misli, u još većoj meri nego inače, treba da ispune ljubav prema bližnjem, tolerancija i solidarnost. Želim vam da ove praznične dane provedete u sreći i dobrom zdravlju okruženi onima koje volite - poručio je Ružić, saopštilo je resorno minstarstvo.

MSP, Nikola Selaković Partnerska saradnja Srbije i OEBS-a Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima koji ovaj praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru.

Poželevši da praznični dani donesu duhovni mir, radost i snagu, Selaković je istakao da simbolika Vaskrsa treba podstakne sve da slede i neguju sveti put božanske ljubavi, nadahnjujući u svakome potrebnu mudrost i snagu da pronađu odgovore za sva iskušenja.

- Blagodatna snaga Vaskrsa uliva nam veru u novi život i večnu pobedu dobra nad zlom, osvetljavajući put koji treba da sledimo i pozivajući na istinsku bliskost i zajedništvo sveg roda srpskog - ističe se u čestitki.

Selaković je poručio da snažno veruje da će mudre reči patrijarha Porfirija jačati duh jedinstva i solidarnosti među svom našom pravoslavnom braćom i sestrama, kao i da će njegova dela pružati duhovnu i moralnu podršku rodu pravoslavnom u očuvanju nacionalnog i duhovnog identiteta.

- Sa željom da Vaskrs provedete okruženi dobrim zdravljem, ispunjeni spokojem i verom u večni život, pozdravljam vas najradosnijim pozdravom: Hristos Vaskrse! -  navodi se u čestitki šefa srpske diplomatije.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić čestitala je danas Uskrs patrijarhu Porfiriju i građanima koji ga obeležavaju po julijanskom kalendaru, sa željom da praznik Hristovog vaskrsenja provedu u miru, ljubavi i duhovnom blagostanju.

Darija Kisić Tepavčević Krizni štab mere kovid korona virus Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Vaskrs je praznik nad praznicima, dan pobede života nad smrću, radost novog života, večito nadahnuće pred iskušenjima i izazovima.

U ovim vremenima, pokažimo međusobno razumevanje, humanost, solidarnost i poštovanje, ispunjeni čvrstom verom u hrišćanske vrednosti - navela je ministarka u čestitki.

- Neka duh Vaskrsa ispuni naša srca ljubavlju, verom, saosećanjem i učini da se posvetimo bližnjima, a naše domove ispuni toplinom i srećom - navodi se u čestitki.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović čestitao je danas predstojeći Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima koji najveći hrišćanski praznik slave po julijanskom kalendaru.

On je vernicima poželeo da praznik provedu u dobrom zdravlju i ljubavi sa svojim najbližima.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je danas Uskrs građanima koji taj praznik obeležavaju.

- U danima praznovanja koji su pred nama, slavimo život uz prisećanje na neprolazne vrednosti pravoslavne hrišćanske vere. Slaviti Uskrs, znači slaviti život, svetlost i novi početak. Hajde da u duhu vaskršnjih dana, razmislimo o suštini samog hrišćanskog učenja, o tome kakvi smo ljudi i da dobro razumemo šta su naši ciljevi u ovozemaljskom životu - naveo je Vučević.

Siguran sam, kaže, da ćemo nakon ovog praznika, imati novu energiju da nastavimo da se borimo i radimo za naše gradove i našu državu, da čuvamo mir i stabilnost, da ulažemo u ekonomski razvoj, ali i u duhovnu obnovu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA