Fon Kramon: Dijalog sa Srbijom nije prioritet Vlade u Prištini

Fon Kramon je dodala da bi dijalog trebalo da postane prioritet

  • 6
Viola von Cramon fon Kramon Foto: Tanjug/AP

Izvestilac Evropskog parlamenta Viola fon Kramon u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta gde je predstavljen nacrta izveštaja o Kosovu izjavila je da aktuelna Vlada na Kosovu ne daje prioritet dijalogu sa Srbijom.

- Nažalost, uprkos novoj energiji imenovanjem izaslanika EU za dijalog, sa očajem saznajem da olakšan dijalog između EU i Srbije, koji ostaje preduslov za integraciju Kosova u EU, nije prioritet aktuelne Vlade - rekla je ona.

Fon Kramon je dodala da bi dijalog trebalo da postane prioritet i da Kosovo mora da ima koristi od novog zamaha saradnje sa SAD i EU.

- Dijalog treba da postane politički prioritet i ne želimo da Kosovo ključn međunarodn partneri vide kao manje konstruktivnu stranu u dijalogu. Umesto toga, želimo da Kosovo uini dalji korak u konkretizaciji postignutih sporazuma o energetici, registarskim tablicama vozila i nestalim licima. Kosovo mora dalje da koristi novi prozor mogućnosti sa svojim saveznicima dok postoji puna transatlantska saradnja za dijalog -poručila je fon Kramon.

Izveslac Evropske narodne partije (EPP) za Kosovo, i lobista kosovskih Albanaca Lukas Mandl iskoristio je raspravu u spoljnopolitičkom odboru za nove napade na Srbiju.

Mandl je u saopštenju preneo da Srbija na svim nivoima vrši ogroman pritisak na Kosovo.

Umesto savladavanja prošlosti zajedničkog pogleda u budućnost stalno se posipa so na ranu. Agresija Kremlja na građane Ukrajine, koja je povezana sa ratnim zločinima, budi sećanja i strah kod građana na Kosovu", rekao je Mandl

Austrijski poslanik u Evropskom parlamentu ponovio je zahtev da preostale članice EU priznaju Kosovo.

On je naglasio da je sada trenutak da se nadoknadi priznavanje Kosova.

- Nije verodostojno na jednoj strani govoriti o jedinstvu slobodnog sveta protiv autoritarizma i nasilja, a na drugoj ne priznati Kosovo - podvlači Mandl.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko

    21. april 2022 | 15:49

    Sta vise da se pregovara sa divljacima i njihovim evropskim sponzorima,samo treba da se naoruzati dobro i cekati pogodan trenutak....i divljake oterati odakle su dosli

  • Hogar

    21. april 2022 | 16:09

    Pa sipci su vasi puleni....sta kao vi nemozete da ih disciplinujete...hahahaha ..pa na ovome bi vsm.pozavideo i Gebels..toliko.lazi....

  • 🤔

    21. april 2022 | 17:54

    Ovaj "sneg" u Ukrajini je otkrio mnoge tragove zveri tako da fiola od...bi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA