≫ 

Šutanovac: Rusija nijednog momenta nije pokazala želju da nauštrb svojih štiti interese Srbije

Rusija od nas uzima novac, odnosno od nje kupujemo energente, dok Srbija zarađuje i ima investicije sa Zapada

  • 48
Dragan Šutanovac, Karen Erika Donfried, Karen Donfrid, Ana Brnabić Foto: ATA Images, Tanjug/Rade Prelić, Vlada Srbije/Slobodan Miljević, STR / AFP / Profimedia

Osnivač Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas za Telegraf.rs, povodom komentara najviše zvaničnice Stejt departmenta, Karen Donfrid, da Srbija mora sama da odluči kako će da se postavi kada je reč o sankcijama Rusiji i da su one "nesumnjivo na stolu", da se nada da će u perspektivi državni vrh u Srbiji pristupiti donošenju sankcija Rusiji i na taj način zaštititi privredne, finansijske i svake druge interese naše zemlje.

Donfrid: Pitanje sankcija Rusiji sada na stolu pred Srbijom

Karen Donfrid, koja se nedavno sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom i sa premijerkom Anom Brnabić, rekla je da Amerika podržava Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU, kao i da Srbija sama mora da odluči kako će da se postavi kada je reč o sankcijama Rusiji.

Donfrid je, u intervjuu za Politiku, ocenila kao veoma važno za priključivanje Srbije EU i to što je naša zemlja glasala da se suspenduje rusko članstvo u Savetu za UN za ljudska prava.

- Podržavamo Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU. Za SAD je važno da se podrži Ukrajina u ratu, ali i da se Rusiji stavi do znanja da mora da plati cenu za ono što radi. To je naš stav, a Srbija mora sama da odluči kako će da se postavi kada je reč o sankcijama - poručila je ona, ističući da je pitanje sankcija "nesumnjivo na stolu" pred Srbijom.

Dragan Šutanovac Foto: Privatna arhiva

Šutanovac: Nadam se da će državni vrh zaštititi interes građana i uvesti sankcije Rusiji

Šutanovac ocenjuje da je u celoj situaciji Rusija praktično isprovocirala ceo zapadni svet svojim vojnim aktivnostima, odnosno invazijom na Ukrajinu i distancirala se od celog evropskog ili evroatlanskog prostora.

- Sama činjenica da je jedna Švajcarska koja je tradicionalno neutralna zemlja uvela sankcije Rusiji ide u prilog tome da je Rusija zaista napravila nešto što je presedan i što zaslužuje uvođenje sankcija od strane svih zemalja Evrope - objašnjava Šutanovac.

Za Srbiju je otežavajuća okolnost, kaže, to što naša zemlja ima određene posebne veze sa Ruskom federacijom koje datiraju dugi niz godina, a imali smo i razmenu poseta na najvišem nivou od strane predsednika Srbije i Rusije i negde je, dodaje, izgrađen odnos za koji se smatralo da je prijateljski.

Šutanovac je izrazio nadu da će se državni vrh ponašati odgovorno u odnosu na državu, ali pre svega u odnosu na građane i da će u perspektivi uvesti sankcije Rusiji, jer, kako kaže, mi nemamo druge mogućnosti.

- Često slušamo i predsednika, i članove vlade kako Srbija ekonomski napreduje i kako ima određeni rast u BDP-u, nažalost, ne čujemo toliko često da je to rezultat, pre svega, investicija, delimično donacija koje dolaze upravo iz zapadne Evrope, odnosno EU i zemalja bliskih EU, i naš najveći interes je da očuvamo privredu, ekonomsku i finansijsku stabilnost, kako države, tako i naših građana - istakao je Šutanovac.

Šutanovac ističe da mi zapravo imamo jednu apsurdnu situaciju i da zemlja za koju smo, kako kaže, smatrali da je prijateljska od nas uzima novac, odnosno od nje kupujemo, pre svega energente, dok Srbija zarađuje i ima investicije sa zapada.

- Praktično više od 70 odsto naših proizvoda koji se izvoze,  izvoze se u zemlje zapadne Evrope, odnosno NATO-a, tako da je lako objasniti gde je srpski interes i onima koji su tvrdi nacionalisti. U ovoj situaciji  nemam dilemu da je interes svih građana upravo ono što je i rečeno na sastanku, a to je da je Srbija viđena kao buduća članica EU, a onda moramo da se ponašamo kao i ostali članovi EU odnosno da štitimo interese kako Srbije tako i Unije - ukazao je Šutanovac.

Komentarišući pad podrške građana evropskim integracijama, Šutanovac ocenjuje da je to rezultat izmorenosti, kako građana Srbije, tako i političkih elita i u Evropi u vezi sa pristupanjem EU, te dodaje i da isuviše dugo taj postupak traje i nekako se "traljavo vodi".

- Često dobijamo poruke iz EU kako trenutno nisu spremni za proširenje već da moraju da urade reformu same Evropske unije, međutim, mislim da državni vrh vrlo dobro zna gde su interesi Srbije i da će učiniti sve da zaštiti naše privredne, i finansijske, i svake druge interese - jasan je Šutanovac.

Dragan Šutanovac Foto: Privatna arhiva

On napominje da građani Srbije često nošeni emocijama ne sagledavaju stvari na racionalnom nivou, ali, kako ističe, od onih koji su birani da vode državu očekuje da budu odgovorni imajući u vidu da bi građani često ušli u neke rizike iz kojih bi se Srbija u ovoj situaciji jako teško izvukla.

Šutanovac je, komentarišući izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom, da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova, rekao da je od 2014. godine i od početka ratnih operacija u Ukrajini svima koji prate spoljnu politiku bilo jasno da će pre lii kasnije Putin izvaditi taj "štih" i staviti ga na sto, a to je kosovska nezavisnost.

- Nisam lično očekivao da će se to ticati Luganska i Donjecka već sam mislio da će biti pitanje Krima, međutim, on je išao čak i korak dalje i ono što je on rekao Guterešu praktično je nešto što smo i govorili ranije, a to je da se Rusija po pitanju Kosova, šta god da bude rasplet, nalazi u "win-win" situaciji - naveo je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, Rusija nijednog momenta nije pokazala želju da na uštrb svojih interesa štiti interese Srbije.

- Podsećam da su se sa Kosova povukli 2003. godine bez obrazloženja koje nikad nisu dali nijednom rukovodstvu Srbije od 2003. godine do danas, a isto tako su došli prvi 1999. godine, pa se postavlja pitanje ukoliko su zaista želeli da budu "mirovanjaci" na Kosovu zbog čega su to učinili, a meni je potpuno jasno zbog čega su to učinili. Njihov interes na Kosovu u stvari nije stabilizacija regiona već suprotno - smatra Šutanovac.

Interes Rusije je da region kao deo Evrope bude stalno nestabilan, ocenjuje Šutanovac i smatra da njima odgovara trenutno stanje u kome smo, kaže, u problemu.

Investicije iz SAD 4 milijarde dolara

Inače, prema poslednjim podacima kojima raspolaže Američka privredna komora, americke kompanije koje posluju u Srbiji zapošljavaju oko 20.000 ludi i uložile su ukupno 4 milijarde dolara.

Dodatno, Sjedinjene Američke Države su na 15. mestu među zemljama investitorima u Srbiju. Ovome treba dodati i 79,1 miliona evra investicija u 2020. godini, kao i 23,8 miliona u prvom tromesečju 2021. godine, čime se zvaničan iznos investicija penje na više od 600 miliona evra. Najveća američka ulaganja kod nas, odnose se na kompanije Filip Moris (Philip Morris), Pepsi Co, Koka-Kola (Coca Cola), Bol korporejšn (Ball Corporation), Kuper tajr (Cooper Tire) i Majkrosoft (Microsoft).

Američke kompanije su ušle na naše tržište i globalnim akvizicijama poput American Molson Coor, American Watson Pharmaceuticals ili Eaton. U aprilu 2019. godine, NCR kompanija je započela izgradnju sopstvenog regionalnog centra.

Američke kompanije počele su da se pojavljuju i infrastrukturnim projektima nakon što je septembra 2018. godine potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti infrastrukture, između Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Kajla Skota, tadašnjeg ambasadora SAD u Srbiji.

U skladu sa ovim memorandumom, decembra 2019. godine potpisan je i komercijalni ugovor između Vlade RS i konzorcijuma „Behtel-Enka“ (SAD-Turska), za izgradnju koridora dužine 112 kilometara, na deonici Pojate-Preljina.

Ana Brnabić sastala se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferom Hilom Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Milević

Brnabić: Američki zvaničnici nisu postavili ultimatume Srbiji

Premijerka Ana Brnabić rekla je da američki zvaničnici koji su nedavno boravili u Beogradu nisu postavili ultimatume Srbiji u vezu uvođenja sankcija Rusiji. Ona je dodala da "više niko" ne dolazi u Beograd s ucenama i pretnjama.

- Ja to nisam čula od 2017. godine kada sam postala predsednica Vlade. Mi i SAD imamo različita stanovišta o sankcijama Rusiji, i senatori i Karen Donfrid su pitali o tome, a naš odgovor je principijelan i u skladu sa najboljim interesima naše države, naroda i privrede - rekla je ranije danas premijerka za televiziju Hepi.

Ona je ocenila da učestale posete američkih zvaničnika Srbiji pokazuju veće prisustvo SAD na Zapadnom Balkanu i njihovu bojazan da se bilo kakva kriza sa istoka Evrope ne prelije na region.

- Naš zajednički interes je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Mislim da zaista imamo prijateljske odnose sa SAD iako se ne slažemo oko nekih ključnih pitanja poput statusa Kosova. Kada su američki zvaničnici ranije dolazili u Srbiju, delovalo je kao da su tu da nam natrljavaju nos oko Kosova a sada i tu imaju jednu dozu poštovanja - navela je Brnabić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sax

    28. april 2022 | 13:49

    ŠUTANOVAC JE POKAZAO KOLIKO VREDI TAKO DA NJEGOVI KOMENTARI SU ZA KAFANSKI STO A NE ZA MEDIJE

  • Kopaonik 1999

    28. april 2022 | 14:16

    I on bio ministar odbrane,,,hajde bre bolje cuti.Ako želiš EU,izvoli,idi,takvi nam netrebaju.

  • Aleksandar

    28. april 2022 | 14:08

    I on je bio ministar odbrane. Dobro je što Srbija još postoji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA